Hlavní obsah

Princ George slaví 6. narozeniny. Co jste o něm nevěděli?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Šesté narozeniny slaví jeden z nejsledovanějších chlapců světa. Princ George je nejstarší dítě prince Williama a vévodkyně Kate a jednou bude asi britským králem. Ač se jeho rodiče snaží, aby měl normální dětství, pravnuk britské panovnice má výjimečné postavení. Co o něm možná nevíte?

Článek

Narodil se 22. července 2013, je prvorozeným synem prince Williama (37) a jeho manželky Catherine (37) a média jeho život sledují již od chvíle, kdy jeho rodiče oznámili, že čekají první dítě. Šestiletý George miluje bouřky, patří k nejlépe oblékaným lidem roku 2018, rád pomáhá mamince vařit, má sestřičku Charlottu (4) a brášku Louise (1), učí se s chůvou španělsky a spíš než kontaktní sporty ho baví tanec.

Kate s Williamem se snaží, aby měl dětství co nejméně poznamenané tím, že pochází z královské rodiny. Ale fakt, že je malý George třetí v linii následnictví britského trůnu, opomíjet nelze a vliv na život malého blonďáčka to rozhodně má. Jezdí s rodiči na oficiální cesty a doma se potkává s významnými státníky.

Foto: Profimedia.cz

No není roztomilý?! Takto prince George vyfotografovala jeho maminka, vévodkyně Kate. Na sobě má princ fotbalový dres anglické reprezentace. Úplně živě vidíme, jak tento malý roztomilý klučina lítá po zahradách Kensingtonského paláce a kope si do míče. Takže sice má rád balet, ale který kluk by pohrdal fotbalem? Foto: Profimedia.cz

Celým jménem George Alexander Louis

Jednotlivými jmény vzdali Kate a William hold členům královské rodiny. Jméno George (Jiří) se objevuje v královské historii častěji, a pokud se stane králem, bude princ George sedmým panovníkem tohoto jména. Předchozím byl Jiří VI. (†56), otec jeho milované prababičky Alžběty II. (93). Královně je věnováno jméno Alexander – její celé jméno je Elizabeth Alexandra Mary. A Louis je i jedno ze jmen Georgeova otce: William Arthur Philip Louis.

Foto: Profimedia.cz

Princ George byl pokřtěn vodou z řeky Jordán v replice krajkových šatů, které v roce 1841 pořídila královna Viktorie (1819–1901) na křtiny své nejstarší dceryFoto: Profimedia.cz

Miluje Požárníka Sama a Lvího krále

Princ George nemá dovoleno používat tablet jen tak pro zábavu, ale pohádky sledovat čas od času může – miluje seriál Požárník Sam a disneyovku Lví král. Princ William s humorem sobě vlastním uvedl, že je někdy těžké syna od obrazovky dostat a že má malý princ rád, když rodiče sledují pohádky s ním a sdílejí jeho nadšení. Při delších cestách autem princ se sestřičkou rád poslouchá audioverze slavných dětských knížek o Gruffalovi, které napsala Julia Donaldson (70) a ilustroval Jeff Axel Scheffler (62). Jedná se o vtipná veršovaná vyprávění z černého lesa, kde žije příšerný Gruffalo, který nakonec až tak děsivý není.

Foto: Profimedia.cz

Možná jednou bude vládnout Velké Británii, ale pohádky má rád jako každý jiný klukFoto: Profimedia.cz

Kdo po něm dědí oblečení

Vévodkyně Kate je proslulá tím, že v oblékání není rozmařilá a klidně si na sebe vezme šaty opakovaně. A dělá to i u svých dětí – univerzálnější kousky z Georgeova šatníku dědí princezna Charlotte. To však se asi nebude týkat krátkých kalhot, které jsou pro prince typické. Jestli i vás napadlo, proč ho nevídáte v dlouhých nohavicích, tak vězte, že dlouhé kalhoty jsou v Británii tradičně určeny až starším chlapcům a dospělým mužům, kteří je dokážou nosit elegantně, u chlapečků by byly znakem nižšího původu. Princ by měl krátké kalhoty nosit do osmi let. Víme ale, kdy to porušil.

Foto: Profimedia.cz

Jako v každé jiné rodině, i u prince Williama je běžné, že po sobě děti dědí oblečení: svetřík, který má na sobě Charlotte, nosil dříve GeorgeFoto: Profimedia.cz

Komu říká Gan Gan

O tom, že si v královské rodině říkají zábavnými přezdívkami, jsme už psali. Za dveřmi paláce se oslovují vtipně či roztomile a na oficiální tituly si nehrají. Když byly Georgeovi dva roky, vymyslel si pro prababičku královnu, kterou má moc rád, přezdívku a ona mu vždy v pokojíku nechává malé dárečky. V té době pro něj bylo obtížné vyslovit „granny“ (angl. babička) a začal královně říkat Gan Gan.

Foto: Profimedia.cz

Když je vaše prababička královna, může to být někdy náročné. Ale princ George oslovuje Alžbětu II. mazlivě Gan Gan a těší se vždy na dárečky, které mu nosíFoto: Profimedia.cz

Na poštovní známce ho „vypodložili“

Na světě asi není mnoho dětí, které se objevily na poštovní známce, a to již ve dvou letech. Při příležitosti 90. narozenin britské panovnice byla vydána nová sada známek s portréty královny Alžběty II., na jedné z nich pózuje i s třemi následníky trůnu: princem Charlesem (70), Williamem a dvouletým Georgem. Toho museli na fotku vypodložit, aby měl hlavu v jedné řadě s ostatními.

Foto: Profimedia.cz

Ve dvou letech se objevil na poštovní známce a evidentně ho bavilo stát na stupínkuFoto: Profimedia.cz

Čeká ho už třetí třída

České děti obvykle do školy nastupují v šesti, britské děti mají povinnou školní docházku od pěti let. Malý George je školákem od čtyř let – do školy šel poprvé 7. září 2017 a rodiče pro něj zvolili prestižní soukromou Thomas’s Battersea School v jižním Londýně. Je proslulá tím, že preferuje vstřícnost a laskavost a děti tráví velkou část dne venku, což malý George miluje. Letos ho čeká třetí třída. Co má za sebou? V prvním ročníku si děti zvykají na režim a pravidla, v druhé třídě již musejí zvládat předměty jako čtení a výslovnost. Od září se bude ve škole potkávat i s Charlottou.

Foto: Profimedia.cz

Do školy chodí malý George v uniformě, která se skládá z tmavěmodrého svetru s červeným lemem a znakem školy, tmavěmodrých šortek a ponožekFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tak všechno nejlepší, princi Georgi! Foto: Profimedia.cz

Přejeme dnešnímu oslavenci krásné narozeniny a co nejdéle trvající bezstarostné dětství. Víte, jak dlouho už jsou svoji jeho rodiče?

Reklama

Související témata:

Načítám