Hlavní obsah

Přivolejte zpátky kouzlo Vánoc

Foto: MNStudio, Shutterstock.com

Foto: MNStudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že jsou Vánoce jen marketingový tah, který vás má přimět utratit co nejvíc peněz? Zkuste jim vrátit alespoň špetku původní magické atmosféry.

Článek

Křesťanské Vánoce vycházejí z daleko starší tradice – z pohanských oslav svátku Yule. Jak se slavilo období od konce prosince do ledna v předkřesťanských dobách? Pojďme si tuhle prastarou éru připomenout a podívat se, čemu a jak lidé kdysi dávno věřili.

Pozdravte předky

Během Yule, pozdějších Vánoc, je závoj mezi světem mrtvých a živých tenčí než jindy, a tak se po Zemi potulují duchové. Je proto nutno uklidit a vysmýčit celý dům – zbavit se i starého popela z krbů, zapadlých pavučin a rozličných smítek pod skříní. Duchové totiž musí přijít do čistého a kromě toho vám tento úklid pomůže odpoutat se od minulého a směle čelit novému roku. Důvody jsou dnes možná jiné, ale v prosinci gruntujeme i my.

Také bylo zakázáno zamykat dveře. Do domu má mít totiž přístup každá duše, která tam bude chtít vstoupit. Jídlo na stole je pak vyjádření úcty k drahým zesnulým a nechává se tam právě proto, aby oni jako první směli ochutnat – a až poté přichází řada na živé. Tohle nedoporučujeme, protože nechat odemčeno by se vám nemuselo vyplatit. V čem ale naše dávné předky napodobit můžeme?

Se světélky jde všechno líp

Zapomeňte na blikající vánoční řetězy a vraťte se k tomu pravému vánočnímu světlu – k ohni. Vánoce jsou původně spjaté s oslavami zimního slunovratu – startují návrat světla a prodlužování dne. Zkuste světlo přivolat tak, jak se to dělalo dřív, tedy zapalováním větších i menších ohníčků.

Zapálené svíčky patří v první řadě na stromek, představují přání, které do nového roku máte. Udělejte z toho rodinnou tradici nebo alespoň letošní výjimku a nechte ty elektrické schované ve skříni. Kupte si v domácích potřebách aspoň tolik úchytek na svíčky, kolik vás bude u stromečku, a každý zapalte svíčku se svým největším přáním v srdci.

Stejně tak poslouží i oheň v krbu. Na Vánoce zapalte velké, zdravé poleno, které vydrží hořet co nejdéle. Nejen že dům provoní specifickou kouřovou vůní táboráku, a taky pořádně prohřeje, ale kromě toho vnese do života štěstí. To můžete podle tradic Yule ještě přikořenit, pokud do plamenů hodíte špetku soli nebo nalijete pár kapek vína – ideálně červeného. V ohni by se také měla pálit přání napsaná na malých kouscích papíru – i tím můžete na pár chvil zabavit celou rodinu.

Foto: Magdalena Kucova, Shutterstock.com

Vraťte opravdové svíčky na stromečekFoto: Magdalena Kucova, Shutterstock.com

Zdobte letos přírodně

Pokud vás rozčilují mohutné zlaté či stříbrné řetězy a obrovské vánoční hvězdy a baňky všech barev duhy, vraťte se k mnohem přírodnějšímu a tradičnějšímu zdobení. Rostlinami spojenými se svátkem Yule jsou zejména cesmína a jmelí, do interiéru vnesete tu správnou atmosféru také s větvemi neopadavých jehličnanů nebo s dekoracemi z břečťanu. Všechny tyto rostliny jsou symbolem nezdolnosti a vytrvalosti – a kromě toho vypadají dobře, aniž by musely být obalené třpytkami a umělým sněhem. Věnce z nich pak tradičně připomínají propojení ženského a mužského principu.

Velkou parádu taky naděláte s některými druhy koření – zejména skořicí, listy vavřínu (klasický bobkový list) a badyánem. Zimní období si podobné zahřívací koření vyžaduje a pojí se s ním už od pradávna. Dekorace z něj navíc nádherně voní. Pokud lesku neodoláte, vsaďte na decentnější kov a rozvěste po bytě zvonečky či rolničky – ty se během svátku Yule používaly na přivolávání dobrých duchů. Vzpomeňte si na to, až budete s dětmi zvonit na Ježíška.

Foto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

Dejte na stůl všechno, co voníFoto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

Stromek na víc použití

Svátek Yule celkově oslavoval příliv energie zpátky do žil přírody, fakt, že se konečně blížíme zpátky do světlé poloviny roku a dny se začínají prodlužovat. Přidejte se k oslavám života tím, že zvolíte vánoční stromek na více než jedno použití. Prostě mu dejte šanci žít i po Vánocích. Jistě, živý stromek lze nahradit umělým, ale věděli jste, že je možné si stromek na Vánoce pronajmout a zase vrátit zpátky do přírody? Podobnými službami se zabývá hned několik společností, stačí zapátrat na internetu. Stromek vám dovezou ve velkém květináči. Po vánočním použití se zase vrací zpět do přírody a za rok si ho můžete pronajmout znovu.

Symboliku nového života navíc podpoříte i ozdobami z klasičtějších materiálů, než je plast a sklo. Co třeba sáhnout po slaměných ozdobách, pověsit na strom i ořechy nebo jablka? Bude pak působit hezky staročesky, vše výše zmíněné navíc patří mezi symboly nesmrtelnosti, zdraví a ochrany – a co víc si v současné situaci přát? Nezapomeňte opět ani na zvonky – jejich prostřednictvím s vámi bude moct duch stromu komunikovat.

Reklama

Související témata:

Načítám