Hlavní obsah

Probuzení ze zimního spánku: Jak připravit chatu na jaro?

Foto: ArCaLu, Shutterstock.com

Foto: ArCaLu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S přicházejícím jarem se mnoho lidí těší, až zase na chvíli opustí uspěchané město a vydají se relaxovat na klidnou chatu či chalupu. Před vytouženým odpočinkem na vás ale čeká trocha práce, abyste si pak mohli pohodu doopravdy užít. Co všechno je třeba udělat?

Článek

I když se to na první pohled nemusí zdát, zimní spánek je pro chaty a chalupy poměrně náročný. Interiéru se nedostává příliš vzduchu a exteriér je pod tlakem neustálých změn počasí. Když k tomu připočtete vlhkost, občasnou návštěvu myší a nejrůznějších hlodavců a usazující se prach, je zřejmé, že toto období může dát vašemu víkendovému obydlí opravdu zabrat. Jak ho správně připravit na nadcházející sezonu?

1. Pusťte dovnitř čerstvý vzduch

Hned po příjezdu otevřete všechna okna, okenice a dveře. Nebojte se udělat průvan a pořádně vyvětrejte. Stavení tím zbavíte nepříjemného zatuchlého zápachu, nadbytečné vlhkosti a započnete boj proti vznikající, v horším případě vzniklé, plísni. Větrejte často a co nejdéle to půjde. Při otevírání si dveře a okna pozorně prohlédněte: v zimě mohly pod náporem kolísajících teplot, větší vlhkosti a větru popraskat okenní tabulky a pokroutit se rámy.

2. Včas odhalte vlhkost a plíseň

Pak přichází na řadu kontrola interiéru i exteriéru. Zapněte elektřinu a ověřte, že správně funguje. Vyzkoušejte všechna světla, vypínače, zásuvky a spotřebiče. Pusťte vodu a zjistěte, zda jsou v pořádku také všechny trubky a nehrozí únik vody.

Pozorně si prohlédněte zdi, stropy i prostor za nábytkem a hledejte náznaky plísně. Nejohroženější jsou zdi, u kterých stojí nábytek. Vzduch nemá do prostoru za ním přístup, hromadí se tu vlhkost a plísni se daří výjimečně dobře.

U postižených míst zjistěte, co vlhkost způsobuje, a závadu odstraňte – nejčastěji se jedná o poškození střechy nebo okapů. Do boje proti plísním si vezměte speciální čisticí prostředky a chraňte se ochrannými pomůckami. Ani po vyřešení problému nezapomeňte na pravidelné větrání a topení.

Foto: Kira_Yan, Shutterstock.com

Pečlivě zkontrolujte všechny zdi a stropy a hledejte náznaky plísněFoto: Kira_Yan, Shutterstock.com

3. Zkontrolujte střechu a vyčistěte okapy

Po zběžné prohlídce interiéru si vezměte na paškál exteriér. Nejdůležitější je střecha, zkontrolujte ji zvenčí i zevnitř. Zaměřte se na popraskané a popadané tašky, ujistěte se, jestli někde nedošlo k zatečení, a pozornost zaměřte i na trámy a latě.

Prohlédněte okapy a zbavte je usazených listů, jehličí a dalších nečistot. Usazeniny mohou snadno ucpat odtok a způsobit nepříjemné problémy s vlhkostí. Zatopte a zkontrolujte, zda komín táhne – jinak vás čeká čištění komína. To byste měli dělat dvakrát do roka a jednou ročně nechat komín prohlédnout kominíkem. Co ukládá zákon?

Foto: alenacepl, Shutterstock.com

Listí může snadno ucpat odtok okapů a přidělat vám tak práci s vlhkostí a plísněmiFoto: alenacepl, Shutterstock.com

4. Vygruntujte každou místnost

Jakmile vše zkontrolujete, čeká vás generální úklid. Svlékněte povlečení z polštářů a dek, všechny lůžkoviny vyprašte a nechte venku vyvětrat. Protože se tu přes zimu mohli usadit červotoči, bakterie a další mikroorganismy, je vhodné dát peří vyčistit.

Péči věnujte i matracím, kde se usazují částečky lidské kůže a prach, čímž se tvoří ideální prostředí pro roztoče. Matrace vysajte a nechte je přes den vyvětrat. Vyklepejte, vysajte a vyčistěte i všechny koberce a dezinfekčním prostředkem vytřete podlahu.

5. Pozornost věnujte především kuchyni

Do parády si vezměte hlavně kuchyň a silnějším dezinfekčním prostředkem poctivě umyjte každé její zákoutí. Dost možná ji během zimy navštívili nějací hlodavci, kteří s sebou mohli přinést nejednu nemoc. Při úklidu se tedy zaměřte hlavně na místa, kde budete skladovat potraviny.

Milujete chalupaření? Pak určitě znáte seriál Chalupáři. Nebo neznáte? Udělejte si zábavný kvíz!

Načítám