Hlavní obsah

Proč byste měli převlékat povlečení jednou týdně?

Foto: Nenad Aksic, Shutterstock.com

Foto: Nenad Aksic, Shutterstock.com

Reklama

Převlékání postele zřejmě nemá rád nikdo, je to ale lepší než lebedit si v líhni bakterií. Právě tak totiž podle odborníků vaše postel vypadá, pokud ve správných intervalech pravidelně neměníte povlečení. To je jak často?

Článek

Lidé mají sklony podléhat přesvědčení, že jejich domov je čisté a bezpečné místo. Možná že mezi ně patříte i vy a bez ohledu na to, jak ostražití jinak při uklízení jste, některá místa vašim zrakům unikají, a tak jsou plná nežádoucích roztočů, hub, plísní, pylů, prachu a mrtvých kožních buněk. K takovým místům patří i vaše postel, v níž se oddáváte milostným hrátkám i sladkému odpočinku a někdy i jídlu.

Co všechno s vámi sdílí lože

Zbytky suché kůže, pot, pyly, plísně, bakterie a houby. To všechno se ukládá v posteli, do níž se každý večer ukládáte ke spánku. Tedy ne přímo v posteli, ale v povlečení, do něhož ji oblékáte. Na peřinách, polštářích i prostěradlech také ulpívá kožní maz, špína a make-up či jiná kosmetika a přípravky, které pravidelně používáte, případně i drobky jídla. A potom jsou tu ještě roztoči, kteří život ve vaší posteli milují, protože se zde mohou krmit zbytky vaší odumřelé kůže.

Foto: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock.com

Abyste předešli potížím, jako jsou alergie nebo infekce, měli byste převlékat povlečení alespoň jednou týdněFoto: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock.com

Proč měnit povlečení jednou týdně

Když si představíte, že denně spíte 6–8 hodin, tedy že se ve vší té špíně stejnou dobu spokojeně převalujete, bude vám jasné, že to může vést k nejrůznějším problémům od podráždění kůže přes akné až po různé infekce.

„Počáteční příznaky podráždění však nemusí být viditelné, mohou spočívat pouze v podprahové intenzitě obtíží, která se může projevit tendencí ke svědění kůže, neklidem nebo zhoršeným usínáním,“ upozorňuje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

Odborníci se shodují, že byste měli postel převlékat minimálně jednou týdně. A minimálně proto, že i zde existují výjimky. Jedinci, kteří spí nazí nebo chodí do postele bez toho, že by se večer osprchovali, by povlečení měli měnit ještě častěji.

Čím teplejší, tím lepší

Vaše povlečení poskytuje útočiště mnoha choroboplodným zárodkům a alergenům, které odstraníte jen tak, že ho prostě vyperete. A to ideálně co nejteplejší vodou, kterou dovoluje štítek na povlečení obsahující pokyny k praní. Čím je voda teplejší, tím je pravděpodobnější, že zabijete většinu choroboplodných zárodků, odstraníte roztoče a zabráníte ulpívání pylu na látce, což je zároveň účinná prevence řady alergií. „Proto je dobře při pořizování povlečení upřednostňovat materiály umožňující praní při teplotě alespoň 60 °C, ideálně bavlnu nebo len,“ radí profesorka Matějovská Kubešová.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vybírat byste měli materiály, které lze prát minimálně na 60 °C – při této teplotě se zničí většina nečistot a bakteriíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pozor na množství pracích prostředků

S práškem na praní byste to ale neměli přehánět. Dobré je držet se doporučení výrobce. Pokud byste to přepískli, mohlo by se stát, že se molekuly prostředku zachytí mezi vlákny tkaniny, což může vést zase jen k podráždění pokožky a vzniku alergické reakce (jak by měl vypadat byt alergika).

S tím souhlasí i Marie Finšterlová, dermatoložka z Čáslavi. „Právě parfemace v pracích prostředcích je totiž vedle roztočů a přenosu nejrůznějších infekčních onemocnění dalším výrazným rizikem mechanického dráždění kůže povlečením. Proto doporučuji svým pacientům při nejrůznějších kožních onemocněních používat povlečení z čistě přírodních materiálů, pod povlečení používat navíc i protiroztočové povlaky, prát bez aviváže a lůžkoviny neškrobit. A samozřejmě nespat s domácími mazlíčky.“

Reklama

Načítám