Hlavní obsah

Víte, k čemu se hodí obyčejné mýdlo? Budete překvapeni

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když jste fanouškem tekutého mýdla, rozhodně není nutné klasické mýdlo odepsat. Jedná se totiž o docela užitečného pomocníka v domácnosti, a navíc si z něj můžete snadno vyrobit kvalitní mýdlo tekuté.

Článek

Ať už najdete doma běžná toaletní mýdla, malá hotelová mýdélka nebo jen mýdlové zbytky, v žádném případě je nevyhazujte. Uložte je na dobře zapamatovatelné místo, protože je budete brzy potřebovat. A není řeč jen o mytí rukou. Mýdlo vám totiž nahradí například mazací olej, vyrovnávací stěrku na zeď nebo krejčovskou křídu.

1. Na zásuvky a posuvné dveře

Když jdou špatně otevírat šuplíky nebo drhnou posuvné dveře, stačí jen jejich okraje či kolejnice přejet kouskem mýdla a všechno zas bude klouzat jako po másle.

2. Na zatuhlý zámek

Pokud máte pocit, že zámek u dveří jde nějak ztuha, poradíte si i bez mazacího oleje. Vezměte mýdlo a pořádně jím namydlete klíč. Ten pak strčte do zámku a několikrát s ním otočte. Zámek by měl fungovat zase bez problémů.

3. Na stěny

Potřebovali jste převěsit pár obrázků a na stěně zbyly stopy po hřebících? Nebo jste někde narazili nábytkem do zdi a odloupl se kousek malby? Nemusíte hned objednávat malíře, stačí jen vzít takové mýdlo, které odpovídá barvě stěny a otvor jím párkrát přetřít. Stěnu tak vyrovnáte i bez stěrky a nepořádku.

4. Na okna i vypínače

Nicméně, když už se přece jen rozhodnete pro malování, máme pro vás další tip s mýdlem. Díky němu si totiž ušetříte pracné oblepování okenních rámů či zásuvek a vypínačů, aniž by vám hrozilo, že je ušpiníte od barvy. Stačí je jen natřít mýdlem, a po malování otřít vlhkým hadříkem. Barva i špína půjdou pěkně dolů.

Foto: Red Confidential, Shutterstock.com

Běžné toaletní mýdlo je šikovným pomocníkem nejen při mytí rukou, ale i třeba při malováníFoto: Red Confidential, Shutterstock.com

5. Na snadnější montáž nábytku

Koupili jste si nový kus nábytku a výrobce vám dodal jen skládačku z několika prken a změti šroubů? Ty vám lépe vklouznou do závitů, když je předtím namažete mýdlem. To samé platí pro kolejnice nebo vodicí lišty, do kterých pak snadno půjdou napasovat další díly.

Mýdlo vám také pomůže ochránit nábytek před nenechavými zoubky domácích mazlíčků. Když natřete nohy stolu či židlí mýdlem, uvidíte, že ho přestanou okusovat, protože mýdlo jim určitě nebude chutnat. A přitom nijak neohrozíte jejich zdraví, kdyby si přece jen trochu lízli.

6. Na zadrhnutý zip

Výměna zipu není moc oblíbená činnost a každý se jí snaží raději vyhnout. Proto když vám začne zip drhnout a špatně jezdí, zkuste zoubky přejet kouskem mýdla. Pak párkrát projeďte jezdcem nahoru a dolů. Možná že tím na nějakou dobu výměnu zipu odvrátíte.

7. Na šití

Potřebujete si poznačit při šití různé lemy a linie švů a někam vám zapadla krejčovská křída? Elegantním řešením je opět mýdlo. Jeho hranou snadno nakreslíte na látku všechno, co potřebujete. A ještě než začnete jednotlivé díly sešpendlovat (zvláště pokud je látka moc pevná, jako je například džínovina), zapíchněte každý špendlík nejdříve do mýdla. Snadněji potom proklouzne nepoddajnou látkou.

Foto: Studio 72, Shutterstock.com

Mýdlo nahradí krejčovskou kříduFoto: Studio 72, Shutterstock.com

8. Na špínu za nehty 

Teď sice není vhodná doba na práci na zahradě, ale na jaře při sázení rostlin si na tuto radu vzpomenete. Nebo ji možná využijete hned, pokud se pustíte do přesazování některých pokojovek. Když nemáte po ruce rukavice a přitom nechcete mít za nehty hlínu, zaryjte je před prací do mýdla. Potom stačí už jen teplá voda a kartáček na ruce a po hlíně nebude ani památky.

9. Na výrobu tekutého mýdla

Tím, že si sami vyrobíte tekuté mýdlo, ušetříte pár korun, ale hlavně zužitkujete malé kousky toaletního mýdla, které byste jinak museli vyhodit. Stačí je jen nastrouhat nebo rozdrtit, třeba pomocí paličky na maso. Mýdlo pak dejte do hrníčku a přelijte ho vroucí vodou. Směs míchejte tak dlouho, dokud se kousky úplně nerozpustí. Pak ji nechte vychladnout a nalijte do dávkovače. Zbylou tekutinu nalijte do sklenice s uzávěrem a skladujte ji na chladném místě. Než ji pak použijete, s nádobou důkladně zatřepejte. Počítejte, že na 100 gramů mýdla budete potřebovat asi 600 mililitrů vody.

Reklama

Související témata:

Načítám