Hlavní obsah

Vánoční tradice, které vytvoří tu pravou atmosféru

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Štědrého dne zbývá jen pár dní a vánoční horečka dosahuje svého vrcholu. Zkuste se letos zastavit a Vánoce si užít trochu jinak. Tradičněji, klidněji. Důležité není, jestli jste upekli o jeden druh cukroví víc, ale že jste všichni spolu.

Článek

Nastává období, kdy vánoční atmosféra už strhne opravdu všechny. V poslední době si mnozí uvědomují, že zdraví a rodina pohromadě nejsou samozřejmost a touží po návratu sami k sobě, k blízkosti a porozumění. Odmítají vánoční svátky řešit jen z hlediska dárků a předhánět se v počtu druhů cukroví.

O vánočních a adventních tradicích jsme si povídali s Martinou Boledovičovou, zakladatelkou vydavatelství Smart Press, a Martinou Viktorií Kopeckou, farářkou. Dámy jsou autorkami knihy Vánoční tradinář, kde vysvětlují, že k vytvoření bohatých Vánoc nepotřebujete, stejně jako naši předci, mnoho. Vystačíte si krásně s tím, co máte doma, kolem sebe i v blízkém okolí.

Základem je být spolu

Že jste prošvihli začátek adventu, Barborku, Mikuláše i Lucii? Na vánočních zvycích je krásné, že si je každá rodina může vybrat. Podle Martiny Boledovičové je ale základní tradicí fakt, že trávíme čas spolu jako rodina: „Je důležité se zastavit, zklidnit, přemýšlet o tom, co si přejeme a co přejeme ostatním. Jaké bychom chtěli mít Vánoce a jaký další rok. Více vnímat přírodu, zajít do kostela. Vytvářet si doma útulno s pomocí svíček a světýlek a našich rodinných symbolů Vánoc. Vánoce byly vždy časem pospolitosti, lidé je netrávili v samotě, ale vzájemně se podporovali.“

Užít si vánoční atmosféru můžete při pečení cukroví, vybírání a zdobení vánočního stromečku, plánování a přípravě štědrovečerní večeře i chystání sváteční tabule.

A nezapomeňte, že je opravdu jen na vás, jaké tradice si uděláte. Martina Viktorie Kopecká ráda vzpomíná na tu, kterou zavedli v její rodině: „Moji rodiče pracují jako záchranáři, a tak se večerní nadílka často uspíšila kvůli jejich službám. Většinou jsem tak dostala knížku už ráno a s tou si krátila čekání.“

Foto: Archiv nakladatelství

Vánoční tradinář, Martina Boledovičová a Martina Viktorie Kopecká, nakladatelství Smart Press, 288 stranFoto: Archiv nakladatelství

Jaké cukroví stihnete upéct

Nestihli jste ještě upéct žádné cukroví? Nevadí, rozhodně není pozdě. „Nejoblíbenějším cukrovím bývají vanilkové rohlíčky. I malé děti si pamatují obalování v cukru s maminkou a tu vůni, která pečení doprovází. A určitě se dá stihnout i velmi oblíbené linecké, ideálně s domácí marmeládou, případně zkuste některé nepečené druhy nebo perníčky, které jsou hned měkké,“ radí Martina Boledovičová. Klidně si provoňte cukrovím až poslední adventní víkend.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Místo osamělého pečení spousty druhů dlouho do noci, upečte cukroví jen pár, ale všichni pohromaděFoto: Rido, Shutterstock.com

Symboly Vánoc

K Vánocům patří mnoho symbolických předmětů. Každá rodina má své oblíbené dekorace, rodinný betlém, zavěšené jmelí, pod kterým se líbáte, abyste posílili vzájemnou lásku a mnoho dalšího. Ozdoby často vyrábějí děti ve školce a škole a jsou pyšné, když jejich výtvory vystavíte.

A jaký tip má pro děti sympatická farářka? „Zkuste si doma s rodiči zahrát na živý betlém. Rozdělte si role a nezapomeňte na zvířátka a postavy andělů.“

Důležitým symbolem je i vánoční stromeček, který u nás překvapivě nemá dlouhou tradici. V Čechách a na Moravě se rozšířil až během 19. století. V každé rodině ho zdobí jindy, ale nejčastěji v podvečer 23. prosince nebo na Štědrý den ráno.

Legendy pro děti

Děti se na Vánoce obvykle těší už od konce léta, ale teď je ten pravý čas říct jim více o tom, proč je slavíme. Udělejte si svařák, dětem horkou čokoládu a při vyrábění papírových andílků jim řekněte víc.

Martina Boledovičová vysvětluje: „Křesťané věří, že se narodil Ježíš spasitel. Pro nevěřící může zase novorozeně symbolizovat světlo a lásku. Rodí se i nový rok, nový cyklus přírody. Semínka v zemi tiše spí a čekají na nové jaro. Svým dětem vyprávím, že se rodí nové sluníčko. Tak vnímali přelom roku i naši dávní předci. Slunečního svitu během prosince ubývá, ale od zimního slunovratu začne opět přibývat a den se prodlužovat. Je krásné pozorovat tuto změnu, viditelné je to ale až s novým rokem.“

Martina Viktorie Kopecká k tomu dodává: „Ježíšek samotný je pro nás darem. Dává lásku, naději a víru. My křesťané věříme, že se stal darem pro celé lidstvo. Přichází s důležitým poselstvím o vzájemné lásce, kterou si máme připomínat, a nejen během Vánoc.“

Foto: SeventyFour, Shutterstock.com

Vánoční dekorace si vytvořte a u toho si s dětmi povídejte, co vlastně slavímeFoto: SeventyFour, Shutterstock.com

Tradiční vánoční jídla

Vánoce jsou hodně o jídle, ale i zde dochází k posunu a odklonu od tradičních pokrmů. Řízek se salátem stále dominuje. Co to letos zkusit ještě tradičněji?

„Vánoční večere dříve oslavovala úrodu. Na štědrovečerním stole byly pokrmy z toho, co se během roku sklidilo. Důležitou ingrediencí býval hrách, mák, ořechy, med, ale i houby a česnek. Houbový kuba z celých ječných zrn byl typickým tradičním pokrmem. Některé rodiny nedají dodnes dopustit na štrůdl nebo vrstvený koláč. Tradiční je i hrachová polévka nebo zelňačka a vánočka ze sušeného ovoce a oříšků,“ vysvětluje Martina Boledovičová.

Promyslete, jaké pokrmy byste jako rodina rádi ochutnali, a sepište si nákupní seznam. Udělejte si jídelníček na celé svátky a rovnou se dohodněte, kdo si kterou položku v menu vezme na starost.

Štědrovečerní tradice 

Přichází den D, na který se všichni těší. Ať už během dne zvolíte pohodu pod dekou, nebo jdete na procházku, nakrmit zvířátka, nebo pozdravit rodinu či kamarády, je fajn si předem říct, jakou má kdo představu. Zapojit by se měli všichni, aby se každý cítil jako součást celku. Jeden smaží řízky, druhý si hraje s dětmi, třetí chystá cukroví a ovocné mísy a čtvrtý sváteční tabuli.

A jestli pro vás není Štědrý den jen o jídle a dárcích, zkuste se inspirovat tradičními zvyky. Tak například může otec rodiny na znamení soudržnosti rozkrájet jablíčko pro všechny na tolik kousků, kolik je lidí u stolu. Na znamení soudržnosti se kdysi také pojídala obřadní kaše z jedné mísy.

Související témata:

Načítám