Hlavní obsah

Vražedná kocovina? Takhle nad ní vyhrajete!

Foto: Maram, Shutterstock.com

Foto: Maram, Shutterstock.com

Reklama

Vánoce a hlavně blížící se konec roku se málokdy obejdou bez alkoholu. A i v lepších rodinách se může stát, že se ráno probudíte s pořádnou kocovinou. Jak se jí co nejrychleji zbavit, nebo ji alespoň zmírnit? Zkuste tyhle generacemi osvědčené triky!

Článek

Nejdřív si pojďme říct, co to kocovina je. Jde o proces, během něhož se tělo snaží zvládnout otravu alkoholem. Protože už jen stav, kdy jste veselí, trochu si šlapete na jazyk, ztrácíte zábrany a vaše sebevědomí stoupá (tedy nejčastější projevy opilosti), je prvním stupněm otravy.

Alkohol je totiž neurotoxický jed a ve velkém množství dělá v těle pěknou paseku. Kocovina je tedy jen malý trest za to, co jste mu provedli. Nejlepší lék je samozřejmě nepít vůbec, ale pokud už si dáte, tak pro vás máme pá rad, jak po téhle „dietní chybě“ tělo co nejrychleji znovu dostat do formy.

Příprava před akcí

Už před večírkem můžete udělat něco pro to, aby druhý den nebyl peklo, ale třeba jen peklíčko.

1. Dejte si tučné jídlo

Než začnete pít, najezte se! Tohle pravidlo zná skoro každý, snad jen blázen si dá alkohol na lačný žaludek. Zkuste ale pro tentokrát zapomenout na zdravou stravu a svůj dietní plán (ten stejně porušíte s první sklenkou alkoholu) a dopřejte si něco pořádně tučného. Nejenže tím ochráníte žaludek před překyselením a následnými žaludečními problémy, ale zpomalíte a snížíte účinky alkoholu. Vrstvička tuku mu totiž brání projít žaludeční stěnou a tím se dostat do krve.

2. Nezapomínejte na vodu

Alkohol dehydratuje, takže se pokuste svému tělu dopřát v průběhu večera dostatek vody. Nejjednodušší je stanovit si pravidlo – po každé sklence vína, po každém panáku či pivě, si naordinujte jednu sklenku čisté vody. A když přijdete domů z večírku, než ulehnete, dejte si také vodu.

Foto: Maria Savenko, Shutterstock.com

Jít pít na lačno je největší chyba, kterou můžete udělatFoto: Maria Savenko, Shutterstock.com

3. Sladký alkohol? Ne díky!

Když víno, tak suché. Když tvrdý, tak ideálně čirý jako třeba vodka, protože cokoli, co je tmavé (whiska, rum, fernet…) většinou svou barvu získává díky cukru (nejčastěji zkaramelizovanému). A cukr prohlubuje a urychluje účinky alkoholu. Proč myslíte, že se třeba sladkým vínům často říká bolehlavy? Protože čím je víno sladší, tím obsahuje víc siřičitanů, které řadě lidí vadí a bolí je po nich hlava.

4. Nemíchejte

Ideální je pít celý večer jeden druh alkoholu. Jakmile začnete míchat, nejenže rychleji ztrácíte přehled o tom, kolik toho v sobě už máte, ale samozřejmě výrazně zatěžujete svůj žaludek. Ráno vám určitě nepoděkuje.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Když vydržíte celý večer na jednom druhu alkoholu, rozhodně na tom budete druhý den lépeFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Když už je pozdě

Stalo se, předešlé rady nepomohly a vy jste se probudili s totální kocovinou? Zkuste tyhle osvědčené triky, jak s ní zatočit.

1. Hodně, opravdu hodně vody

Ano, opakujeme se, ale je to vážně základ. Jestli vás bolí hlava, jste stoprocentně dehydratovaní. Tak hlavně zapomeňte na kávu (ta také dehydratuje), ale k snídani si dopřejte především vodu. Hodně vody! V průběhu dne byste do sebe měli dostat jednou tolik vody, kolik vypijete normálně.  A jako bonus si dejte nějaký bylinkový čaj, ideálně mátový, který uklidní váš rozbouřený žaludek.

2. Vydatná snídaně

Možná máte pocit, že do sebe nic nedostanete, ale rozhodně nenechte svůj žaludek pracovat na prázdno. Chce to pořádnou snídani.

Je jedno, zda to bude česnečka nebo silný vývar (mimochodem polévky se doporučují i proto, že je to opět zdroj tekutin), vajíčka na másle nebo chleba se sádlem. Tuk z jakéhokoli pokrmu opět obalí žaludeční stěny, čímž je trochu zklidní. Dopřát si můžete i  rohlíky s medem, cukry v tomto případě pomáhají, protože při kocovině jde hladina cukru v krvi většinou dolů.

Foto: Natalia Lisovskaya, Shutterstock.com

Vydatné a tučné jídlo pomáhá před večírkem, i po němFoto: Natalia Lisovskaya, Shutterstock.com

3. Vitamin C

Nezapomeňte doplnit vitamin C. Nezáleží, zda si do sklenice s vodou vymačkáte citron, hodíte šumivou tabletu z lékárny nebo si namícháte nějaký osvědčený vyprošťovák ze zeleniny či ovoce. Vitamin C se tak trochu rovná zázraku, protože pomáhá tělu zbavovat se veškerých škodlivin. Tedy i těch, které jste si donesli z včerejšího večírku.

4. Čerstvý vzduch

Nejspíš se vám nechce vylézt z postele a máte pocit, že zemřete. Překonejte se a jděte na procházku, ale při nejhorším se doplazte alespoň na balkon. A zhluboka dýchejte! Studený vzduch vám okysličí krev, probere vaše mozkové buňky a i zbytek vašeho těla dostane příjemnou vzpruhu.

5. Pohyb

Nikdo samozřejmě nečeká, že podáte nějaké velké sportovní výkony, ale pohyb rozhodně pomáhá. Stačí zmíněná procházka nebo třeba jen úklid. Zaprvé zaměstnáte svou rozbolavělou mysl a nebudete se soustředit jen na své utrpění, zadruhé rozproudíte tělo, čímž se z něj vše nežádoucí rychleji odplaví.

6. Spánek

Jakmile odezní nejhorší kocovina, zalezte do postele. Vaše tělo je právem vyčerpané nejen večírkem, ale hlavně bojem s kocovinou a odbouráváním alkoholu. Tak mu dopřejte zasloužený odpočinek a spěte! Je to ta nejlepší regenerace, kterou si můžete naordinovat!

Je tu ještě jedna vychytávka proti únavě z alkoholu. Okurka vás překvapí: Snižuje tlak i zahání kocovinu.

Reklama

Související témata:

Načítám