Hlavní obsah

Proč vzít do rukou pastelky a vybarvovat? Mozek vám poděkuje

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omalovánky rozhodně nejsou jen pro děti. Mohou efektivně uvolnit mysl a poskytnout úlevu od stresu i dospělým. A jsou ještě další důvody, proč se vyplácí oprášit pastelky a zařadit vybarvování mezi své koníčky a relaxační aktivity.

Článek

„Obyčejné“ vybarvování podporuje koncentraci a pozornost a díky tomu prospívá dětem i dospělým. Už jen příprava barviček a místa na omalovávání může být příjemný začátek relaxace. Poté si vyberete takové vzory a barvy, na které máte zrovna náladu a které často skrytě vyjadřují něco, co vás trápí nebo co chcete změnit. „Tohle všechno omalovávání výrazně odlišuje například od luštění křížovek,“ říká psychoterapeutka Jana Hostovská. S čím vším a jak vybarvování pomáhá?

1. Snižuje napětí, stres a úzkost

Autoři studie z roku 2018 zjistili, že vybarvování zlepšuje náladu a snižuje úzkost a stres jak u zdravých lidí, tak i u pacientů s rakovinou. „Je prokázáno, že tvůrčí činnost, která člověka pohltí, má blahodárné účinky na mysl i tělo,“ potvrzuje psycholožka Alexandra Hrouzková. Ačkoliv vybarvování není tak výrazně tvůrčí jako třeba kreslení, pohltí vás i tak. Musíte si vybrat barvy, vymyslet, jakou kam nanesete, je nutné se soustředit, abyste nepřetahovali, a zároveň na vás působí tvar, který jste si k vybarvování zvolili. To všechno vás lehce odvede od toho, co vás tíží.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Vybarvování není jen pro děti, úplně stejně prospívá i dospělýmFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

2. Uklidňuje mysl a vylaďuje hemisféry

V roce 1981 dostal americký neurovědec Roger Sperry Nobelovu cenu za to, že dokázal, že třebaže obě mozkové hemisféry pracují společně, každá má specifické úkoly. Zatímco levá odpovídá za racionální uvažování (kam patří logika, analýza, práce s čísly i slovy), pravá je sídlem neverbálního vyjadřování, představivosti a tvořivosti. V běžném životě se více využívá levá hemisféra a pravá odpočívá.

Omalovánky umožňují racionálno a písmenkový svět na chvíli „vypnout“ a pustit ke slovu tvůrčího ducha. Přináší to ohromnou úlevu a zklidnění, dostáváte se do vlastního vesmíru, kde je vše možné. „K uklidnění mysli dochází již při samotném rozhodnutí a zasednutí ke stolu. Příprava na takovou činnost už sama o sobě nese punc rituálu,“ potvrzuje Jana Hostovská.

3. Probouzí kreativitu pro každý den

Chvíle, kdy jen sedíte a vybarvujete, jsou mimořádně důležité pro probouzení kreativity – právě v okamžicích, kdy je mysl zaměstnaná, ale přesto se může volně pohybovat, vznikají nejlepší asociace a nápady, které mají moc rozpoutat vnitřní tvůrčí genialitu. A ta se nemusí projevit jen v tom, že namalujete obraz nebo napíšete knihu, ale že třeba uvaříte skvělé jídlo z netradičních surovin, pochopíte, proč se na vás zlobí kamarádka, nebo vyřešíte záležitost, s níž se dlouho potýkáte v práci.

„V rámci tvořivé činnosti se nejen objevují nové nápady, ale i nečekané nové úhly pohledu a zjevují se dosud nemyslitelné možnosti a řešení třeba i v rámci životní situace člověka,“ vysvětluje Alexandra Hrouzková.

Foto: ABO PHOTOGRAPHY, Shutterstock.com

Omalovánky uklidňují, podporují kreativitu i produktivitu, mírní strach i stresFoto: ABO PHOTOGRAPHY, Shutterstock.com

4. Podporuje produktivitu

Společně s kreativitou podporuje vybarvování i produktivitu, protože snižuje stres a uvolňuje fantazii a pravou hemisféru, což zvyšuje schopnost nadhledu, energii i chuť do práce. A netýká se to jen kreativních profesí, jako jsou spisovatelé, ilustrátoři nebo hudebníci, ale všech. Všichni lidé totiž mají tvůrčího ducha, i když na něj třeba během života pozapomenou. Vybarvování jej pomáhá probudit a rozvinout jeho sílu a hlas.

5. Pomáhá stárnout s grácií

Postupem času, jak tělo i mysl stárnou, se vytrácí někdejší manuální zručnost, což je nemilé a omezující. I s tím může vybarvování pomoct – jedná se totiž o praktický koníček, který vás, budete-li se mu věnovat pravidelně, v tomto smyslu může udržet v kondici do velmi vysokého věku. A skvělé je, že trénujete nejen motoriku a zručnost, ale i koncentraci a pozornost. Zabíjíte tak jednou ranou hned několik much najednou.

Reklama

Načítám