Hlavní obsah

Prohraná láska aneb O rytíři Zdiborském

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Za vlády Rudolfa II. žil v Praze rytíř Zdiborský, chtivý, závistivý a záletný muž. Jako oběť své chlípnosti si vyhlédl slečnu Gertrudu z Biebersteinů, jenže ta mu dala košem a zaslíbila se z čisté lásky zlatníku Janovi. Nechá si takovou urážku pan Zdiborský líbit?

Článek

Začátek příběhu o věrné lásce Gertrudy a zlatníka Jana už znáte. Ale šťastnou svatbou to bohužel nekončí. Jak bude vyprávění pokračovat? Nezmění se zamilovaná historka posléze v horor?

Pražský zlatník, nyní hrabě Jan, se přestěhoval se svou láskou Gertrudou do svého hrádku v jižních Čechách. Dámám, které u něj kupovaly šperky, slíbil, že mohou přijet, a když bude mít čas, nějakou krásu pro ně ze zlata zase vyrobí.

Tři dny tam tehdy Jan s chotí jeli na ten hrádek a Trudi se nestačila divit, kolik vlastní její manžel luk a polí a lesů a rybníků... Opravdu si nahospodařil. A měl i koně, krávy, ovce...

Blížila se sklizeň a úroda vypadala skvěle. Janovi se prostě všechno dařilo a bohatl. Šperky možná bude dělat až v zimě.

Možná...

Nešlechetný rytíř strojí úklady

Manželé spolu plánovali dvanáct dětí. To první už bylo na cestě.

V Praze ale byl stále rytíř Zdiborský, který nezapomněl a chystal se krví smýt své ponížení. Našel si dva obrovské grázly. Bratry Jiřího a Marka. Párkrát už pro něj pracovali a zabíjeli.

„Pojedete za nimi na jih a tam je oba podříznete!”

Požadovali hodně velkou částku. Vždyť šlo o šlechtice. A ona byla Němka a s Němci není legrace. Dostali jako zálohu velký měšec zlaťáků.

„Zajedete tam, podříznete je a mrtvoly přivezete do Prahy. Tady je přede mnou pohřbíte, abych měl jistotu.”

Tahat mrtvé do Prahy se jim nechtělo, bylo to nebezpečné, ale rytíř na tom trval, jinak jim nic nedoplatí.

Na nic nečekali a vyrazili. Vůz na převoz snad najdou na statku.

Mordýři na číhané

Zdiborský je zpovzdálí sledoval. Přál si vidět, jak budou Jan se ženou umírat. Nejradši by je sám zabil, ale Jana se bál.

Bratři pozorovali Jana, jak objíždí své panství a dává úkoly svým lidem. Také Trudi, které se zakulacovalo bříško a byla tak krásná...

I Zdiborský ji z úkrytu viděl a litoval, že to děcko v ní není jeho.

Jiří s Markem si ho našli a překvapili ho.

„Nevšímejte si mě. Udělejte, zač vás platím, a to je všecko.”

Kdyby jim nedlužil, zabili by ho, zakopali a na vraždu Jana a Trudi by se vykašlali. Takhle nemohli. Řekli svému pánovi, že na to půjdou v hluboké noci.

Skoro rytíř váhal, zda nevěnovat Gertrudě život. Ale pak viděl, jak se vášnivě objímá a líbá s Janem. Večer se v nedaleké hospůdce opil. Když přijel v noci k hrádečku, sdělil bratrům, že půjde s nimi a sám Jana a Gertrudu potrestá. S sebou měl džbán vína a pořád pil.

Foto: Vinsintus, Shutterstock.com

Strašná závist, zloba a ziskuchtivost poháněly vrahouny, jako by měli křídlaFoto: Vinsintus, Shutterstock.com

Přeukrutní skutkové

Krotili ho, přemlouvali, aby nejezdil, ale nedal si říct. Báli se, že způsobí hluk a bude jim překážet. Po půlnoci vstoupili do hrádku a našli hraběcí ložnici. Vpadli tam.

Jiří s Markem přivázali Jana, který se nestačil bránit, pevně k posteli.

Potom Zdiborský chystal se znásilnit Gertrudu. Ale měl strach, aby je nikdo nepřekvapil. Ucpal jí ústa šátkem.

Ona se zmítala.

Jan se zoufale snažil uvolnit.

Rytíř se marně pokoušel dokázat ženě svou mužnost. Vzteky bez sebe jí rozřízl břicho a zahubil život v ní.

Jiří a Marek by ho nejraději zabili. Tohle na ně bylo moc. Ale pořád museli myslet na zbytek odměny. Zabili pak na pánův povel Jana. Těla strčili do pytlů. Ukradli vůz a tažné koně. Vyrazili ku Praze.

Zdiborský seděl vzadu u mrtvol a celý se třásl, neschopen slova.

Odplata za ohavné katování

Cestou se nezastavili. Měli obavy, aby za nimi nejeli Janovi lidé a nedostihli je.

Rytíř trval na tom, že těla budou zakopána na zahradě bývalého Janova domu. Dostali je přes plot a v měsíčním světle kopali hrob.

Zdiborský se cítil skvěle. On zvítězil. Potom jim slíbil, že jim peníze přiveze zítra večer do hospody za městem, kde se na celé akci dohodli.

Bratři odklidili vůz s koňmi a pak si řekli, že nebudou čekat a pro peníze si zajdou hned. Ještě před rozedněním bušili na rytířova vrata.

Někdo všechno viděl, sledoval ty dva a včas oznámil strážím, co viděl.

Vrazi požadovali po rozespalém rytíři své peníze.

Pustil je dovnitř a šel si do pokladnice pro ten obnos.

Marek s Jiřím ho následovali a první z nich mu zlomil vaz. Celou jeho pokladnici vybrali. Před domem je čekaly stráže. Odmítli se dát zajmout, a tak v boji s přesilou zemřeli.

Těla nešťastných manželů byla nalezena. Gertrudin otec, který po mrtvých dědil, je dal pohřbít do rodinné hrobky Biebersteinů.

Dožil potom sám v hlubokém smutku a v opuštěnosti.

Rytíř Zdiborský a jeho dva pochopové skončili v hromadném hrobě za městskými branami.

Rytířův majetek propadl císaři.

Tohle je pražská strašidelná historka. Podívejte se na nejkrásnější místa Prahy, která hodně lidí nezná – možná se k nim vážou také nějaké pověsti.

Reklama

Načítám