Hlavní obsah

Proměna obýváku s kuchyní 2x jinak!

Foto: kyzlink

Kuchyň v obývacím pokoji je stále oblíbenější. Naše proměny vás o tom přesvědčí

Propojený obývák s kuchyní! Také uvažujete o tomto řešení? Pojďte s námi na návštěvu do dvou bytů, kde si majitelky přály tyto dva prostory sjednotit. A výsledek stojí za to.

Článek

Skoro všechny novostavby mají kuchyň umístěnou v obýváku. Architekti argumentují tím, že rodiny spolu tráví čím dál méně času, a tak je důležité, aby aspoň večer doma byly pohromadě. Souhlasíte s tím, ale máte pocit, že kuchyň do obýváku vizuálně nepatří? I na to je rada.

Foto: Hanák nábytek

Má-li propojený interiér dobře vypadat, musíte sladit nábytek. To je ale jednoduché, protože skříňky do obýváku i kuchyně už vypadají stejně

„Pokud se člověk rozhodne propojovat kuchyň s obývacím pokojem, měl by použít nábytek ve stejném dekoru, protože už to nejsou dvě místnosti, ale jen jedna se dvěma funkcemi,“ říká architektka Zuzana Matelová z poradenského serveru Umíme udělat domov.

Propojené kuchyně a obýváky se ale objevují i ve starších bytech a domech, jak ukazují naše dvě rekonstrukce. Pojďte se s námi podívat!

Foto: Kyzlink

Stará samostatná kuchyň byla velmi malá a majitelům nevyhovovaly ani její dispozice

Foto: Kyzlink

Spousta knih sice působí jako zajímavý doplněk, ale nesmějí být takto uspořádané

Návštěva 1: Když majitelé kuchyň v obýváku chtějí

V prvním bytě byla původně kuchyň jako samostatná místnost. „Nejenže se majitelům nelíbil nábytek, ale především byla hodně malá i nesprávně ergonomicky vyřešená, proto ji chtěli otevřít do obýváku a zcela změnit,“ říká Olga Pokorná z ateliéru Kyzlink, který tuto proměnu realizoval. V obývacím pokoji si pak přáli především nadstandardní množství úložných prostorů, kam by vystavili svou spoustu knih.

Foto: Kyzlink

Místo nevzhledné příčky mají majitelé k dispozici ostrůvek prodloužený do malého baru

Na začátku rekonstrukce proto bylo třeba nejprve zbourat dělicí příčku. V jejím místě se nyní nachází varný ostrůvek, na který navazuje barový pultík, určený třeba pro rychlou snídani. Kuchyňská linka je z bílého lamina a oživuje ji několik dvířek z lakované dýhy. Tu najdete i v obývací části, stejně jako obklad z kamene.

Foto: Kyzlink

Ozdobou nového interiéru se stala i obrovská rohová pohovka

Foto: Kyzlink

Stěny kolem dokola nyní zakrývají jednoduché police, v nichž knihy dokonale vyniknou

Veškeré stěny po obvodu jsou zakryté nábytkem, konkrétně knihovnami a několika úložnými prostory. „Splnili jsme tak nejen přání majitelů, aby se jim sem vešly všechny knihy, ale také jsme tím vyřešili zakrytí nevzhledného topení,“ doplňuje Olga Pokorná.

Návštěva 2: Rekonstrukce stávající kuchyně s obývákem

Ve druhém domě byla kuchyň součástí pokoje, ale celý prostor nevyhovoval potřebám rodiny s dvěma dětmi. Majitelka zde měla jasnou představu, co a jak by v místnosti mělo být uspořádané. „Mezi méně obvyklé požadavky určitě patřilo zachování větráku v obýváku nebo meteostanice naproti televizi. Stejně tak nebylo možné odstranit krb, který v původním provedení zakrývala nehezká ohrádka, aby se děti nepopálily, a překvapil nás i požadavek na atypické uspořádání klasické a mikrovlnné trouby v kuchyni,“ popisuje Věra Tomíčková z Toto studia, které rekonstrukci realizovalo.

Foto: TOTO STUDIO

Různé barvy i různý nábytek před proměnou působily nesourodě

Foto: TOTO STUDIO

Tmavá pohovka se vzorem moc pohodlí nenabídla, a navíc prostor příliš zahltila

Foto: TOTO STUDIO

Údiv vzbuzovala i bezpečnostní ohrádka kolem krbu

Proměnou prošla i obýváková část. Rodina si přála velkou pohovku a architekti jim vyhověli. Zvolili však neutrální světlou barvu, která v prostoru nebude vypadat tak mohutně. Doplňuje ji zajímavý konferenční stolek, který má z obou stran zásuvky na časopisy, ovladače a další věci. Dominantním prvkem je ale televizní stěna, „vsazená“ do rámu ze sádrokartonu. I když je v této části vymalovaná stěna na červeno, výrazné barvy je zde mnohem méně, a tak nepůsobí tolik agresivně jako předchozí oranžová.

Foto: TOTO STUDIO

Majitelka měla o nové kuchyni velmi přesné představy a prosadila si i méně tradiční uspořádání trub

Kuchyňská část dostala tvar písmene U. Je vyrobená na zakázku z dřevěné dýhy a překvapí netradičním rozestavením spotřebičů, hlavně trub. „Ty nejsou v obvyklém uspořádání nad sebou, ale jedna je umístěná pod varnou desku a druhá vestavěná do skříňky nad ní. I když se to nemusí zdát praktické, paní na tom trvala,“ říká Věra Tomíčková. Velkou lednici už rodina měla a logicky si ji přála zachovat. V nerezu jsou proto zvolené i ostatní spotřebiče a barevně s nimi ladí i neutrální pracovní deska a plocha za ní z umělého kamene.

Foto: TOTO STUDIO

Pohovku v neutrální barvě doplňuje praktický stolek se zásuvkami po obou stranách

Foto: TOTO STUDIO

Televizní stěna je zasazena do rámu ze sádrokartonu

Potřebujete spíš zrekonstruovat koupelnu? Prohlédněte si 3 rekonstrukce koupelny.

Která z proměn se vám líbí více? Napište to ostatním v diskusi pod článkem.

ynezorPumanzeSaNyknalC