Hlavní obsah

Proti nudě: Hastrmani, padající hvězdy i běh pro Ondřeje

Foto: Ingo Bartussek, Shutterstock.com

Foto: Ingo Bartussek, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když jaro zatím vypadá velmi nesměle a teploty mnohdy k velkým výletům nelákají, přece jen se lze osmělit a vyrazit do přírody na kratší procházky. Máme pár tipů na zajímavé cíle, ale nezapomeneme i na domácí vyžití.

Článek

Už je vám ta zima letos dlouhá? Většina z nás se těšila na volnost při přejíždění okresů, ale také na konečně trochu teplejší počasí. To první naštěstí dorazilo, to druhé se plíží zatím dost nesměle. Zkusme tedy využít těch pár dní či hodin, kdy sluníčko svítí a trochu naznačuje, jak by mohlo hezké jaro vypadat. A kam pak vyrazit?

Běžte za Bariéry

Co trochu hnout tělem a přitom pomáhat? Právě takovou možnost dává sedmý ročník charitativních běhů Konta Bariéry. Zapojit se může kdokoli, kdekoli a kdykoli, a to až do 20. června. Výtěžek pomůže lidem s handicapem. Do Run and Help se můžete přihlásit na stránkách Konta Bariéry, i pokud nejste zdatní běžci, trasu lze i ujít.

Minimální startovné je 20 korun a délka trati je zcela libovolná. Stejně jako v předchozích ročnících můžete běhat i pro své handicapované kamarády, spolužáky nebo kolegy. Můžete ale podpořit i jedenáctiletého Ondřeje, kterému od narození chybí část levé ruky. Přesto je vášnivý sportovec, velmi rád jezdí na kole nebo lyžuje. Z výtěžku mu Konto Bariéry přispěje na bionickou protézu.

Ambasadorem letošního ročníku je moderní pětibojař a olympionik David Svoboda.

Foto: Konto Bariéry

Spojit pohyb a pomoc handicapovaným nabízí již sedmý ročník charitativního běhu Konta Bariéry. Jeho ambasadorem je tentokrát pětibojař a olympionik David SvobodaFoto: Konto Bariéry

Kořeny osobností v Benešově

Vzdělávací projekt Kořeny osobností byl v Botanické zahradě hlavního města Prahy zahájen v roce 2009. Od té doby spojuje význačná jména politiků, sportovců, lékařů, ale i herců či zpěváků se vzácnými ohroženými rostlinami. Známí lidé je vysazují, a tvoří tak Stezku osobností, kterou můžete projít buď osobně, při návštěvě zahrady, nebo formou putovní výstavy fotografií. Momentálně je k vidění na Masarykově náměstí v Benešově, a to do 29. dubna 2021.

Své „kořeny“ ve Stezce zasadil například Václav Havel, sir Nicholas Winton, Madeleine Albrightová, Jeho Svatost 14. dalajlama, ale třeba i Lucie Bílá, Anna Geislerová, Pavel Šporcl, Karel Gott, Josef Masopust, Věra Čáslavská, Jan Železný, Štěpánka Hilgertová, Miloš Forman, Jiří Menzel nebo Miroslav Ondříček.

Foto: Botanická zahrada hl.m. Prahy

Unikátní putovní výstavu Kořeny osobností najdete momentálně v BenešověFoto: Botanická zahrada hl.m. Prahy

Výlet za čerty nebo skláři

Máte to blízko do Vimperka a chcete si naplánovat zajímavou procházku, která se hodí třeba na volné odpoledne? Nabízíme vám jednu takovou, kterou zvládnete i s malými dětmi a s kočárkem. Měří čtyři kilometry a potkáte na ní stopy všeho, co se k tomuto krásnému městu po léta vázalo – sklářské pece, tiskařské stroje, středověké kupce putující po Zlaté stezce. Jak k tomu všemu pasují čerti, růže nebo jeleni, které má výlet také v názvu? Právě to všechno cestou zjistíte.

Mapku, kterou vám nabízíme a podle které můžete jít, najdete na stránkách Veldo. Tam vás čeká i spousta podobných výletů, řada z nich zcela zdarma a některé dokonce i s tajenkou a soutěží o ceny, což bývá velká motivace hlavně pro děti. Dospělí zde najdou spoustu praktických rad – kde ve městě zaparkovat, kde se občerstvit nebo co rozhodně nepřehlédnout.

Foto: Veldo

Procházku po pamětihodnostech města Vimperk můžete okořenit i sbíráním faktů do křížovkyFoto: Veldo

Bylinková kuchyně

Omezovalo se u vás doma používání bylinek zatím jen na popíjení čaje proti nachlazení? Rádi bychom vám nabídli i další inspiraci. Kniha Bylinkové recepty vás přesvědčí o tom, že z běžně dostupných rostlinek můžete sami vyrobit čisticí prostředky pro váš domov nebo pleťovou a tělovou kosmetiku pro péči o zdraví a krásu. Všechny počítají s druhy, které seženete zcela běžně i v obchodech, proto můžete některý z postupů vyzkoušet třeba už o víkendu, až bude venku nevlídno.

Foto: Nakladatelství Albatros

Zajímá vás, jak zpracovat bylinky? V knize Bylinkové recepty od Moniky Poledníkové jich najdete spoustu. Vydal CPress a v eshopu Parapharmacy ji koupíte za za 299 KčFoto: Nakladatelství Albatros

Stezkou hastrmanů

Až se udělá lépe a bude vhodný čas vyrazit s dětmi na výlet, bude se hodit stezka hastrmanů. Najdete ji asi 19 kilometrů východně od České Lípy v obci Brniště.

Trasa začíná u kostela sv. Mikuláše a nabídne jedenáct tematických zastávek, které vás seznámí s životem kolem vody, a to nejen s rostlinami, stromy a živočichy. Můžeme slíbit, že potkáte i hastrmana nebo květinovou vílu! Aby se děti dostatečně vyřádily, jsou připravena i minihřiště a další hrací prvky, včetně plochy na hraní kuliček.

Trasa měří 6 km. Je vhodná pro pěší, cyklisty i rodiče s kočárky a malými dětmi.

Foto: Vít Černý - Regionální turistické a informační centrum Česká Lípa

Zábavná cesta může vést kolem vody, kde lze potkat i hastrmanyFoto: Vít Černý - Regionální turistické a informační centrum Česká Lípa

Padající hvězdy a superúplněk

Z pátku na sobotu mezi druhou a pátou ráno můžete při jasné obloze pozorovat meteorický roj Lyridy, který by mohly doprovázet zajímavé světelné efekty zvané létavice nebo padající hvězdy. A když už budete hledět na nebe, můžete si počkat i na svítání, které by v sobotu mělo nastat v 5 hodin a 40 minut. Trochu slabší roj můžete pozorovat i v neděli ve stejnou dobu. K pozorování si vyberte místo s dobrým výhledem co nejméně rušené stromy či domy, ale hlavně co nejdále od pouličního osvětlení.

Lyridy jsou nejstarším zdokumentovaným rojem, záznamy o něj pocházejí už z roku 687 před naším letopočtem. Roj je spojen s kometou C/1861 G1 (Thatcher), která se ke Slunci vrací asi jednou za 415 let.

A pokud vás zajímavé události na obloze baví, nezapomeňte na úterý 27. dubna: v 5:33 nastává takzvaný „superúplněk“.  Měsíc bude na své dráze tak blízko Zemi, že bude největší v letošním roce.

Foto: Ingo Bartussek, Shutterstock.com

Právě v těchto dnech vrcholí intenzita meteorologického roje Lyridy, který se objevuje každý rok Foto: Ingo Bartussek, Shutterstock.com

Načítám