Hlavní obsah

Originální prostírání? Vyrobte si ho za pár korun!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostírání by mělo chránit stůl od nečistot, ale většinou od něj chceme i to, aby bylo dekorací, která se hodí stylem do našeho bytu. Co když ale takové ne a ne sehnat? Pak nezbývá, než si ho vyrobit!

Článek

Prostírání má být hlavně nárazníkovou zónou mezi deskou stolu a talířem nebo hrnkem, který se na něj chystáte položit. Mělo by ale být i pěkné a hodit se barvou i stylem. Jestli jste takové nenašli v obchodě, poradíme vám, jak si ho uděláte sami.

Filcové prostírání

Na výrobu prostírání potřebujete dekorační filc (jinak plsť), který se prodává nejčastěji už jako arch v rozměru kolem 20 × 30 cm (cena je kolem 10–15 Kč za kus), nebo jako metráž. Pohodlnější je pracovat s archy.

Vyberte barevnost toho, který vytvoří základní osnovu a nastříhejte ho podél delší strany na proužky asi 2 cm široké. Archy doplňkové barvy pak na stejné proužky, ale z kratší strany. Pruhy na délku položte vedle sebe, jako kdybyste z nich chtěli sestavit původní arch, a proplétejte je kratšími pruhy do tzv. košíkového výpletu. Střídejte barvy. Aby se vám pruhy nehýbaly, je dobré si hned první řadu přilepit tavnou pistolí a postupně k sobě přichytávat i ty ostatní.

Foto: Jakub Jurdič

Filcové prostírání můžete vyladit přesně do takových barev, které se vám líbíFoto: Jakub Jurdič

Háčkované prostírání

Hodně lidí se v dnešní době vrací k ručním pracím a háčkování. A protože uháčkovat kolečko zvládne i začátečník, můžete se potrénovat při výrobě kulatého prostírání. Pokud zvolíte tenkou bavlněnou přízi pastelových barev, bude výsledek romantický. V případě, že chcete něco rustikálnějšího, můžete háčkovat z jutového provázku – musíte ale materiál stejnoměrně utahovat, jinak se začne kroutit. Práce s jutovým provázkem je méně příjemná, odírá prsty. Výsledné prostírání je ale zajímavé na pohled i velmi odolné, takže se hodí třeba i pod horké hrnce. Barevně ho lze doladit barvou na textil ve fixu, ale počítejte s tím, že se o hrubá vlákna poškodí jeho hrot.

Foto: Jakub Jurdič

Prostírání můžete uháčkovat z bavlněné příze, ale klidně i z jutového provázku, záleží na tom, zda chcete romantický styl, nebo spíš syrově přírodníFoto: Jakub Jurdič

Romantika z dřívek

Podpalové dříví je skvělou surovinou na výrobu mnoha dekorací i doplňků do bytu, prostírání nevyjímaje. Stačí dřívka poskládat svisle vedle sebe a slepit je několika vodorovnými dřívky. K lepení se hodí disperzní lepidlo. Prostírání z dřívek můžete jen navoskovat nebo přetřít bezbarvým lakem, ale lze ho i barevně doladit.

Foto: Jakub Jurdič

Rychle vyrobené, bytelné a současně levné je prostírání z podpalových dřívek, které lze nechat přírodní i obarvitFoto: Jakub Jurdič

Prostírání z vakuovačky

Zajímavé prostírání vám může pomoci vytvořit i vakuovačka, tedy vakuová svářečka, kterou jinak používáte při skladování potravin. Z role plastové fólie vyrobte sáček s jedním volným okrajem a velikostí prostírání.

Do sáčku opatrně vymačkejte nebo nalijte barvu (ta v tubě je praktičtější). Mělo by jí být tolik, aby pokryla celou plochu položeného sáčku. Ale pozor, barva nesmí být až u kraje, který se chystáte zatavit, pokud se tam dostane, tak se spoj neslepí. Až budete s rozvrstvením barvy spokojeni, zatavte sáček a pak barvu v něm ještě rozhrňte po celé ploše, aby neprosvítal plast.

Foto: Jakub Jurdič

K výrobě prostírání můžete využít i pomocníky v domácnosti, kteří by vás v té souvislosti ani nenapadly – třeba vakuovačku na potravinyFoto: Jakub Jurdič

Prostírání z tavné pistole

Nechce se vám nic lepit ani stříhat, nevěříte svému výtvarnému talentu, ale nějakou prostírku byste si vyrobit chtěli? Jestli máte doma tavnou pistoli a do ní alespoň pár náplní, máte vyhráno. Stačí si vzít plastový tácek nebo prkénko ve velikosti prostírání, rozpálit tavnou pistoli a tekutou hmotu cik-cak nanášet na tácek nebo prkénko. Z hmoty udělejte hustou pavučinu. Pak ji nechejte vystydnout, sloupněte z tácku (jde to snadno), otočte spodní rovnou stranou nahoru a vlákna můžete obarvit štětečkem nebo použijte permanentní fix.

Foto: Jakub Jurdič

Na výrobu prostírání z hmoty tavné pistole stačí pár minut a možná trocha barvyFoto: Jakub Jurdič

Prostírání se slepicí

Potřebujete prostírání, které opravdu nic nepropustí? Vyrobte ho z podložky na modelování. Ve velikosti A4 vás přijde maximálně na 15 korun, A3 seženete kolem 30 Kč. Koupíte ji v papírnictví a výtvarných potřebách ve variantě bílé i barevné. Lze na ni dobře kreslit i permanentním fixem – tak jich pár rozdějte mezi děti, ať si tu svou prostírku nazdobí. A pusťte se do toho s nimi. Vzhledem k blížícím se Velikonocům na ni můžete namalovat třeba slepičku, ale klidně i jednodušší barevná vajíčka.

Foto: Jakub Jurdič

Jako prostírání můžete použít i podložku na modelínu, stačí ji jen dozdobitFoto: Jakub Jurdič

Velikonoční prostírání

A další tip na Velikonoce. Arch filcu ozdobte barevnými vajíčky, která vystříhejte ze zbytků jinak barevného materiálu. Jestli se na to cítíte, můžete nalepovaná látková vajíčka i nazdobit nebo je posadit do košíčku a osení.

Zužitkovat můžete i kartonovou krabici, ve které dovezl pošťák zásilku. Z kartónu vystřihněte obdélník velikosti prostírání a na jeho ozdobení použijte ubrouskovou techniku. Potřebujete k tomu, kromě ubrousků s velikonočním motivem, i disperzní lepidlo. Ubrousky ale nalepte z obou stran kartónu, protože se jinak zkroutí. Po zaschnutí lepidla na ubrouscích můžete boční strany oblepit stužkou, i na to se hodí disperzní lepidlo.

Foto: Jakub Jurdič

Můžete se zabavit výrobou velikonočního prostírání z filcu, ale klidně i jen z kartonové krabiceFoto: Jakub Jurdič

Načítám