Hlavní obsah

Čaje nejen na zahřátí. Který nakopne imunitu a zažene splín?

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Máte chuť strávit podzimní šedé dny zachumlaní v dece s šálkem horkého čaje? Dopřejte si to. Oblíbený nápoj povzbudí nejen příjemným teplem, ale může vám přinést i další benefity. Které čaje jsou opravdu prospěšné a léčivé?

Článek

Horký nápoj zahřeje nejen zkřehlé ruce, ale pomůže i proti virům nebo podzimnímu smutnění. Má ovšem i další pozitiva pro vaše zažívání, soustředění, a dokonce i zuby. Proč si dávat čaj a který vám bude svědčit nejvíc?

1. Černý čaj svědčí mozku

Nejčastěji konzumovaný je černý čaj. Láká nahořklou chutí i povzbuzujícím účinkem, obsahuje totiž 40 miligramů kofeinu v šálku (u kávy to může být až trojnásobek). Zahání tak únavu a zlepšuje koncentraci. Účinky teinu, jak se čajový kofein nazývá, jsou oproti kávě pomalejší, zato déle vydrží. Černý čaj je také zdrojem antioxidantů, které pomáhají snižovat vysoký cholesterol nebo riziko mrtvice.

Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Černý čaj se nejčastěji pije s medem a citronem nebo s mlékemFoto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

2. Zelený čaj na hubnutí a proti nádorům

Oproti černému si zelený čaj zachovává ještě více antioxidantů. Není tak chuťově výrazný ani povzbuzující, hodí se tedy k pití i v druhé polovině dne. Napomáhá spalování tuků, důležitý je i z hlediska imunity, je totiž bohatý na vitamin C. Pomáhá i v prevenci kardiovaskulárních chorob, některých druhů rakoviny a onemocnění dásní. „Obsahuje polyfenoly, které pomáhají v ústech zpomalovat růst bakterií, obnovují přirozenou obranyschopnost úst a mají antioxidační efekt,“ vysvětluje Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental.

3. Čaj matcha jako všelék

Zřejmě nejzdravější čaj koupíte jako sytě zelený prášek, který se hodí nejen k přípravě horkého nápoje, ale i do smoothie nebo pečiva. „Díky vysokému množství chlorofylu je čaj matcha považovaný za velice silný antioxidant, obsahuje až 30 % vlákniny a vitaminy A a C,“ vyjmenovává Petr Patočka ze společnosti Kyosun. Svědčí srdci, pozitivně působí na krevní tlak, napomáhá udržet normální hladinu cukru a cholesterolu v krvi a podporuje pružnost cév. Zrychluje spalování a povzbuzuje také mysl – díky L-theaninu pomáhá odbourávat stres a navozuje soustředění.

Čeká vás štěstí, láska či nový začátek? Naučte se věštit z čaje!

Foto: Kaiskynet Studio, Shutterstock.com

Čaj matcha je zelený čaj rozemletý na jemný prášek, organismus tak z něj získá víc důležitých látekFoto: Kaiskynet Studio, Shutterstock.com

4. Bílý čaj pro lepší trávení

Je jemnější a obsahuje méně kofeinu než černý a zelený čaj. Má přirozeně nasládlé aroma a může být přínosný pro svou schopnost snižovat hladinu cholesterolu. Díky obsaženým prospěšným tříslovinám pomáhá detoxikovat, působí proti bakteriím, virům a hnilobným procesům ve střevech.

5. Rooibos pro psychickou pohodu

Vedle čajů existují i nečaje. Nevyrábějí se z lístků čajovníku, ale z různých bylin nebo dřevin a neobsahují vůbec kofein. Příkladem je rooibos z listů čajovce kapského. V Africe ho pijí i malé děti: kojenci na nepříjemné koliky, batolatům se dává při neklidném spánku. Zklidní ale i mysl dospělých, doporučuje se při úzkosti a depresivních stavech. Díky obsahu fluoru posiluje zuby, tlumí alergie, kožní obtíže, křeče a také potlačuje pocity hladu. Údajně pomáhá i proti rakovině a kardiovaskulárním chorobám a pozitivně ovlivňuje plodnost.

6. Yerba maté proti rakovině

Potřebujete-li intenzivnější povzbuzení, zkuste čaj z cesmíny paraguayské neboli maté. Překvapí výrazně zemitou, hořkou chutí. Jihoameričtí indiáni ho od nepaměti popíjeli pro jeho povzbuzující účinek. V šálku je kolem 50 miligramů kofeinu, ale i koktejl tříslovin, minerálů, antioxidantů a vitaminů A, B a C. Pomáhá čistit játra a zkoumají se i jeho preventivní činky proti rakovině tlustého střeva.

7. Zázvorový čaj proti nevolnosti

Zázvorový čaj je skvělý na prohřátí, nebo když na vás něco leze. Oceníte ho i v případě zkaženého žaludku nebo po přejedení a pomáhá při nevolnostech a zvracení v těhotenství nebo při cestování. Úlevu může přinést i v případě bolavých zubů. „Hlavní účinná látka zázvoru je gingerol, který pozitivně působí na ústní dutinu a potlačuje bakterie způsobující zánět dásní, má imunostimulační účinky a urychluje hojicí procesy,“ vysvětluje Zuzana Heiník Bělová.

Foto: aboikis, Shutterstock.com

Horký nápoj ze zázvoru je v chladných měsících velice oblíbenýFoto: aboikis, Shutterstock.com

8. Skořicový čaj pomáhá hubnout

I odvar ze skořice krásně zahřeje. Skořice bojuje s viry a záněty, pomáhá při trávicích obtížích, rozproudí metabolismus, podporuje hubnutí a chrání srdce i cévy. Je přirozeně protizánětlivá a podporuje činnost mozku – dokonce by mohla být nápomocná v boji proti neurodegenerativním poruchám, jako je třeba Alzheimerova choroba.

Reklama

Načítám