Hlavní obsah

Proti nudě: Kam na svatomartinskou husu a na oslavy revoluce

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Těšíte se na svatomartinské hody a ochutnávaní mladého vína nebo oslavy 32. výročí sametové revoluce? Po celé republice se budou konat zajímavé akce, tak jsme pro vás vybrali několik zajímavých tipů.

Článek

Martin na bílém koni nepřijel, naopak denní teploty se ještě pár dní budou držet nad nulou. Nic tedy nebrání udělat si pěkný výlet za mladým vínem či svatomartinskou husou. A protože ve středu oslavíme výročí 17. listopadu, budou se vám hodit i tipy na zajímavé akce, které se po republice konají. A pokud na vás třeba vlezl podzimní bacil a raději se držíte v teple domova, určitě oceníte pěknou knihu nebo tip na seriál.

Kam na svatomartinské hody

kutnohorské galerii GASK na vás v sobotu čeká více než 100 vzorků svatomartinských vín a spousta gastronomických specialit – a nejen husích. Těšit se můžete na program pro celou rodinu, s dětmi navštivte třeba vizuální hernu.

Svatý Martin v Lednicko-valtickém areálu? To je cimbálka, nejlepší jihomoravská vína a svatomartinská husa! A zavítat můžete i na řemeslný jarmark do Hustopečí nebo na přehlídku vojsk tří císařů v Bzenci.

Vydáte-li se do Levandulového údolí v Chodouni, můžete se těšit na svatomartinské posvícení a novinku – hravou stezku Posvícenskými tradicemi, svátky a zvyky. Pochutnejte si na huse z volných chovů, levandulovém víně a načerpejte energii z brdského vzduchu.

Foto: Profimedia.cz

V Kutné Hoře je krásně, ale ať už vyrazíte na svatomartinské hody kamkoli, jistě to bude veselé a plné dobrotFoto: Profimedia.cz

Kde oslavit 17. listopad

Menší verze festivalu Blik Blik se koná ve středu v plzeňském areálu DEPO2015. Návštěvníci se mohou těšit na osm světelných instalací a 3D videomapping. Instalace 32 let svobody připomíná dobu cinkání klíčů, Květy svobody 39 zase listopad 1939, nástup fašismu a zavření vysokých škol.

Již tradičně se 17. listopadu otevře bývalý pracovní tábor Památník Vojna u Příbrami, který dnes slouží jako muzejní expozice věnovaná obětem komunismu. Prohlédněte si korekce i domy velitelů a prohlédněte si okolí z moderní vyhlídkové věže.

Akce Brněnský sedmnáctý 2021 se opět koná naživo, na náměstí Svobody a v ulicích města. Připomínku listopadových událostí ’39 a ’89 pořádají zástupci univerzit a oslavuje se mimo jiné to, že se může studovat za svobodných a demokratických podmínek.

Foto: muzeum-pribram.cz

Že svoboda není samozřejmost, si připomeňte v Památníku VojnaFoto: muzeum-pribram.cz

Art Festival v komplexu Gabriel Loci

Svatomartinské hody vás nechávají chladnými a na mladá vína si nepotrpíte? Možná vás o víkendu zláká pražský Art Festival v komplexu Gabriel Loci na pražském Smíchově. Pro motto akce byl zvolen palindrom Co nám nedá den má noc (čte se stejně zleva doprava i zprava doleva) a návštěvníkům se představí progresivní umělci, módní návrháři a těšit se můžete i na světelné instalace a živou hudbu. Vystavena budou díla malířky Laury Limbourg (25), loňské vítězky Ceny kritiky za mladou malbu, návrhy módních ikon jako Klára Nademlýnská (52) nebo Lukáš Krnáč a chodbu obklopující Rajskou zahradu zaplní audiovizuální instalace Jana Poše (25).

Foto: Profimedia.cz

Umění v různých podobách bude k vidění na Art FestivaluFoto: Profimedia.cz

Tři sestry

A co čtení na listopadové večery? Novozélandská spisovatelka Heather Morris (34) má na kontě již dvě knihy postavené na skutečných příbězích lidí v koncentračních táborech – Tatér z Osvětimi a Cilčina cesta. Nyní jí svůj příběh vyprávěly sestry Cibi, Magda a Livia, které jako malé daly otci slib, že se nikdy neopustí a budou jedna druhou chránit. Proto když má být Livia deportována do Osvětimi, Cibi se k ní přidá a nakonec se ve vyhlazovacím táboře setkají všechny tři. Příběh je nejen o utrpení, ale i o naději a životě po válce.

Foto: Archiv nakladatelství

Tři sestry, Heather Morris, nakladatelství CPress, 304 stranFoto: Archiv nakladatelství

Kaštánek

Venku přituhuje a vy trávíte večery raději doma? Máme pro vás tip na zajímavý a velmi napínavý seriál. Jestli vám je název povědomý, pak vězte, že předlohou byl stejnojmenný knižní thriller dánského autora Sørena Sveistrupa (53). Na předměstí Kodaně je nalezena brutálně zavražděná žena a u ní panáček z kaštanů. A mrtvých žen přibývá, stejně jako kaštánků... Zapeklitý případ vyšetřuje zkušená detektivka a – jak už to tak bývá – ještě k tomu řeší problémy v soukromí.

Foto: Profimedia.cz

Vyšetřovatelka Naia Thulin (Danica Curcic, 36) i její kolega Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard, 37) bojují nejen s brutálním vrahem, ale i s nadřízenými a vlastními démonyFoto: Profimedia.cz

Jestli se na svatomartinské hody nechystáte, udělejte si je doma.

Reklama

Související témata:

Načítám