Hlavní obsah

Velký knižní čtvrtek: Co doporučujeme rozhodně přečíst?

Foto: 2shrimpS, Shutterstock.com

Foto: 2shrimpS, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knižních novinek vychází obrovská kvanta. Že nevíte, jakou knihu vybrat a která opravdu stojí za to? Velký knižní čtvrtek je sázka na jistotu. Vybrali jsem ze šestnácti novinek naše favority. Je jich sedm.

Článek

Nové knihy, které slibují skvělé čtení (nejen) na podzim? To je ve zkratce Velký knižní čtvrtek. Které knihy zaujaly nás? Ode dneška jsou všechny v prodeji a vy se můžete těšit na životopis jedné z nejvýznamnějších žen světové politiky, knižního Tarantina i rodinnou ságu typu Panství Downtown.

Tenkrát v Hollywoodu

Quentin Tarantino (58) patří k nejuznávanějším americkým režisérům. V létě 2019 měl premiéru jeho film Tenkrát v Hollywoodu, odehrávající se koncem šedesátých let. Zazářili v něm Leonardo DiCaprio (46) jako herec smiřující se s tím, že jeho kariéra upadá, a Brad Pitt (57) jako jeho dublér, šofér a kamarád. V druhém plánu jede opravdový příběh vraždy herečky Sharon Tate (†26) a Mansonovy sekty.

Tarantino děj ještě rozvinul, přidal pár zvratů, nechybí černý humor ani provokace. Z románu je cítit nostalgický vztah ke starému Hollywoodu a láska k vyprávění příběhů. Není divu, že se kniha stala okamžitě bestsellerem.

Foto: Archiv nakladatelství

Tenkrát v Hollywoodu, Quentin Tarantino, nakladatelství Prostor, 368 stranFoto: Archiv nakladatelství

Fenomén Angela Merkelová

Mluví se o ní jako o nejmocnější ženě světa a letos na podzim po 16 letech v čele země ukončí politickou kariéru. Angela Merkel (67), německá kancléřka, je fenomén. A Martin Jonáš, dlouholetý berlínský zpravodaj České televize, na ni přináší osobitý pohled.

Dozvíte se, jak se změnilo Německo za její vlády, co byly klíčové okamžiky a jaké omyly se v souvislosti s ní tradují. Ale poznáte ji i osobněji a zjistíte, proč se bojí psů a kde ráda večeří.

Foto: Archiv nakladatelství

Fenomén Angela Merkelová / Portrét jedné éry, Martin Jonáš, nakladatelství Argo, 232 stranFoto: Archiv nakladatelství

Téměř nesmrtelná láska

Andrea Sedláčková (54) je uznávaná filmová tvůrkyně a spisovatelka, která těsně před revolucí emigrovala do Paříže. Milan Kundera ji po pracovní stránce fascinuje dlouhodobě, chtěla o něm na začátku devadesátých let natočit dokument, dostalo se jí však zdvořilého odmítnutí. Znovu se o to pokusila před pěti lety, opět bezúspěšně. Blízká témata tohoto velikého literáta však zapracovala do knihy Téměř nesmrtelná láska.

Martina žije střídavě v Paříži a Praze a pracuje na filmu o Milanu Kunderovi (92). Hlavně ale postupně přichází na všechny milenky svého partnera. Zdá se, že se mnohá Kunderova témata prolínají s jejím životem.

Zároveň se v románu objevují i zásadní události posledních let v Paříži, např. uprchlická krize, islamizace Francie nebo nástup Emmanuela Macrona do prezidentské funkce.

Foto: Archiv nakladatelství

Téměř nesmrtelná láska, Andrea Sedláčková, nakladatelství Prostor, 464 stranFoto: Archiv nakladatelství

Belgravia

Milovníci historických románů, fanoušci Panství Downton nebo Gosford Park zajásají. Julian Fellowes (72) je mistrem v oboru a Belgravia vás potěší.

Užijte si Londýn 19. století, dobu, kdy si smetánka užívala noblesní plesy a britské vojsko se muselo postavit Napoleonovi v bitvě u Waterloo. V knize uznávaného autora najdete urozené rodiny, lásku napříč společenskými vrstvami, pokusy o spiknutí... Hlavní děj se odehrává v paláci na Belgravském náměstí, v salonech panstva i komůrkách pro služebnictvo.

Foto: Archiv nakladatelství

Belgravia, Julian Fellowes, nakladatelství Jota, 446 stranFoto: Archiv nakladatelství

Prameny Vltavy

Detektivní román Petry Klabouchové (41) je současný, ale odehrává se na pozadí skutečných historických událostí spojených s přísně tajným koncentračním táborem Prameny Vltavy za druhé světové války. Umrzlá studentka vimperského gymnázia je nalezena v židovském lágrovém mundúru, což obyvateli pohraničních vesniček otřese a probudí to vzpomínky na bolavou minulost.

Foto: Archiv nakladatelství

Prameny Vltavy, Petra Klabouchová, nakladatelství Host, 303 stranFoto: Archiv nakladatelství

Srdce Evropy

Pavla Horáková (47) získala v roce 2019 cenu Magnesia Litera. Hrdinky jejího nového románu od sebe dělí více než sto let: učitelka Anežka žije v současnosti, v pro ni zmatené době, a čte si ve starých pamětech Kateřiny, nevzdělané, ale bystré ženy pocházející z moravského venkova.

Spojuje je mimo jiné fascinace Vídní, ve které Kateřina žila v době její největší slávy a do které se Anežka po jejích stopách vydává v roce 2020. Hodně se tu dozvíte o provázanosti naší a rakouské historie.

Foto: Archiv nakladatelství

Srdce Evropy, Pavla Horáková, nakladatelství Argo, 400 stranFoto: Archiv nakladatelství

Pro smrt uděláno / živé rozhovory o posledních věcech

Mluvit, či raději nemluvit o smrti? Michal Plzák (58) a Lucie Vopálenská (49) se toto intimní a těžké téma rozhodli blíže ohledat a dostali důvěru 26 osobností, se kterými si o smrti povídali. Cílem knihy není přestat se bát smrti, ale přestat se bát o ní mluvit.

S kým mluvili a kdo má pro smrt uděláno? Např. vědec a filosof Ivan Havel, spoluzakladatelka hospice Cesta domů Martina Špinková, psychiatr Radkin Honzák, politik a kníže Karel Schwarzenberg, vrchní zemský rabín a spisovatel Karol Sidon, hrobník David Stejskal (mimochodem bydlí v hrobce) a další.

Foto: Archiv nakladatelství

Pro smrt uděláno / živé rozhovory o posledních věcech, Michal Plzák a Lucie Vopálenská, nakladatelství Kalich, 696 stranFoto: Archiv nakladatelství

A pokud nejste na čtení, zkuste naše tipy na seriály, které mají umělecký přesah

Reklama

Načítám