Hlavní obsah

Proti nudě: Kukačky, Jako v bavlnce a Děti, jdeme ven!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Je čím dál větší výzva vymyslet zajímavý program a nevyhlásit celorepublikové nicnedělání. Zajímavých knih, her i seriálů se dá pořád najít dost, a i když nemůžete daleko, můžete se zaměřte na rostlinky nebo dobrodružství za domem!

Článek

Před rokem si mnozí libovali, že díky lockdownu přišlo zklidnění, bylo více času na rodinu i nejrůznější resty, které se odkládaly. Ale skříně máte přerovnané tak, že by uklízecí guru Marie Kondo mohla vaše fotky ukazovat jako příklad, chleba pečete lépe než Maškrtnica a odrosty už prezentujete jako chtěný styl nebo jste se naučili melírovat doma.

Letošní lockdown je jiný, atmosféra je tíživější. Ale venku je déle světlo, sluneční paprsky mají čím dál větší sílu (ačkoli v následujících dnech se budou spíše skrývat) a streamovací služby nezahálí, tak se snažte neklesat na mysli.

Potrénujte mozek

Od pondělí se koná celosvětová akce „Týden uvědomění si mozku“, kterou od roku 1996 pořádá organizace Dana Alliance for the Brain Initiatives. Pokud si nevyberete některou z online přednášek, které se konají, zkuste mozek trénovat doma a hrou.

Ideální je populární hra Brainbox, kterou najdete v mnoha tematických variantách. Zkuste třeba V kostce! Pohádky a budete překvapeni, jak krátkých je deset vteřin a co všechno si dokážete zapamatovat. Kolik prstů má Pinocchio na každé ruce? Má Herkules na hlavě čelenku a Kocour v botách tkaničky? Hrou Brainbox uděláte radost i milovníkům podmořského světa, mýtů a legend nebo malým matematikům.

Foto: Albi

Vyberte si téma, které zabaví celou rodinu, a počítejte s tím, že paměť už není, co bývalaFoto: Albi

Jděte ven

Dřív stačilo vybrat zajímavou naučnou stezku, dětskou prohlídku zámku nebo strašidelné jeskyně a děti výlet nadchl. V době, kdy se snažíte potomky přesvědčit k desáté procházce v okolí domu, se hodí jakákoli pomoc.

Zkuste Batoh s výbavou do přírody, který připravili Dva tátové. Sami pravidelně vyrážejí do přírody se svými dvěma dcerami. Akční zvídavé děti a jejich rodiče ocení sadu s knížkou, batohem a vychytávkami, jako jsou kvalitní nůž pro děti, kelímek s lupou na hmyz nebo kovová píšťalka. Praktická knížka Děti, jdeme ven! navíc obsahuje 100 nápadů, jak s dětmi využít čas venku a z běžných procházek se rázem stane zábava.

Foto: dvatatove.cz

Zkušení tátové vědí, jak děti venku zabavit, tak dali dohromady fakt nabušený batohFoto: dvatatove.cz

Co to bude, až to vyroste?

Teplé sluneční paprsky a blížící se jaro přímo vybízí k tomu osázet balkon či zahrádku. Víte, jaké bylinky a jakou zeleninu zasadit v březnu a jak půdu na výsev připravit?

Krásné krabičky plné kvalitních semínek a cibulek najdete u Vyroste. Srdcem značky je Bára, která je sama vášnivou pěstitelkou a  vystudovala biologii, takže sestavila výběr prémiových semen, které můžete pěstovat v interiéru i venku v záhonech. Slibuje, že vás naučí pěstovat rostliny tak, aby byly zdravé a krásné. Novinkou je krabička Dětská zahrádka, která je pro úplné začátečníky, ať už z řad dětí nebo dospělých.

Foto: vyroste.cz

Pastva pro oko jsou nejdřív krabičky plné semínek, později bude i vaše zahrádkaFoto: vyroste.cz

Třetí na řadě

Skvěle hodnocená detektivka má všechno, co má mít napínavá knížka, která chytne a nepustí. Tahle má i sériového vraha, který uniká spravedlnosti. Navíc jede podle vzorce „co tři dny to vražda a pak po devíti dnech mizím“ a zdá se, že si teď hodlá vybrat jednu ze tří obětí mezi policisty. Sympatickému vyšetřovacímu tým FBI budete držet palce a navíc jim detailně nakouknete pod ruce. Podaří se Kaře a Mattovi včas odhalit Trojkového vraha? Nikdo není v bezpečí a ani oni ne…

Foto: Nakladatelství Metafora

Třetí na řadě, Allison Brennan, nakladatelství Metafora, 464 stranFoto: Nakladatelství Metafora

Houpačky

Úspěšné scénáristce Lucii Konečné, která stojí mimo jiné za seriálem Ordinace v růžové zahradě (2005-2021), vyšla knížka, která pohladí. Je o přátelství dvou seniorek, které se rozhodnou užít si zbytek života naplno. Bez ohledu na věk nebo nemoci, které je sužují. A vy se budete usmívat i smát nahlas jejich zážitkům s erotickou seznamkou, výletům na kole za sexuálním dobrodružstvím i kouření trávy. Tyhle dámy nechtějí život ve slevě z letáku, ale drahej a plnohodnotnej!

Foto: Nakladatelství Motto

Houpačky, Lucie Konečná, nakladatelství Motto, 208 stranFoto: Nakladatelství Motto

Jako v bavlnce

Rosamund Pike (42) je ta protřelá mrcha ze Zmizelé (2014), které jsme všichni skočili na milou tvářičku. A historie se opakuje. Ve filmu Jako v bavlnce se tváří jako ta, které záleží na osudu opuštěných seniorů. Ve skutečnosti jí jde hlavně o jejich majetek. Jednou si ale nevybere oběť úplně šťastně a rozjede se kvalitní mafiánská gangsterka, auta padají do vody a plyn v bytě syčí. Její skvělý výkon byl oceněn Zlatým glóbem.

Foto: Profimedia.cz

Jak ideálně začít den? Stačí si při ranní kávě vybrat nového starouška, kterého připravíte o všechno!Foto: Profimedia.cz

Kukačky

Ač se Netflix stal nejmenovaným vítězem pandemie, skvělé seriály lze najít i v české produkci. A jedním z nich jsou Kukačky režiséra Bisera Arichteva (44). Rodinný seriál o tom, jak se po šesti letech přijde na záměnu dětí. Což je samo o sobě geniální zápletka, ale jednotliví členové obou rodin, Kadlecových a Holcových, zažívají emočně náročných situací mnohem víc. Seriál není jen o tom, že před lety někdo v porodnici udělal osudnou chybu, ale o rodičovství jako takovém.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Biser Arichtev odvedl skvělou práci a seriál je i přes hlavní zápletku milý i vtipnýFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám