Hlavní obsah

Potrava pro mozek? Ochrání vás před depresí a zlepší paměť!

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste v poslední době bez nálady, přijde vám, že vám to nemyslí, hůř spíte a víc zapomínáte? Třeba je to tím, že váš mozek hladoví. Čím ho rychle dostat do formy a ještě si pochutnat?

Článek

Mozek řídí všechny činnosti v těle a potřebuje k tomu spoustu paliva, tedy nezbytné výživy pro své fungování. Je jako jiné orgány: bez důležitých látek nemůže pracovat na plný výkon. Čím krmit mozek, aby byl spokojen?

Nejlepší výživa pro mozek

S pomocí některých potravin lze nejen zlepšit schopnost učení a soustředění, ale také zvýšit IQ, vylepšit náladu nebo ochránit mozek proti degenerativním změnám. Co by mělo být pravidelně ve vašem jídelníčku?

1. Jablka a další ovoce: Jablíčka obsahují antioxidant kvercetin, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Dopřávejte si také maliny, ostružiny, černý rybíz nebo hroznové víno a vhodné jsou i borůvky, které obsahují flavonoidy – ty mají vliv na regeneraci mozkových buněk a zlepšují dlouhodobou i krátkodobou paměť.

2. Mrkev a jiná zelenina: Mozek potřebuje dostatek kyseliny listové a vitaminů C, K a E a také železo. To vše obsahuje například mrkev, ale i celer, dýně, česnek, červená řepa nebo černý kořen. Jejich pravidelná konzumace pomáhá zahnat demenci. Zvláštní pozornost zasluhují rajčata: zlepšují paměť a podporují tvorbu hormonu štěstí podobně jako čokoláda. Zapomenout nesmíte ani na brokolici – díky obsahu vitaminu K výrazně zlepšuje paměť.

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Mrkev patří mezi důležité potraviny, které mohou pomoct s prevencí demenceFoto: 5 second Studio, Shutterstock.com

3. Dýňová semínka: Obsahují antioxidanty a také hořčík, železo, měď a především zinek, tedy minerály, jejichž nedostatek je někdy spojován s vyšším rizikem nejen Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, ale také s migrénou, depresí nebo epilepsií.

4. Olivový olej: Kvalitní oleje, nejlépe lisované zastudena, posilují paměť, dodávají tělu energii a mozku potřebné živiny. Terapeutická dávka oleje je asi lžička denně – můžete si ji přidat třeba do salátu. Extra panenský olivový olej je prý i vhodnou prevencí Alzheimerovy choroby.

5. Losos a tučné ryby: Mozek potřebuje omega 3-mastné kyseliny, ostatně právě ty tvoří jeho část. Mořské produkty jsou proto vítané a mohou podpořit boj s depresí i její prevenci.

Foto: nadianb, Shutterstock.com

Zbavit se skleslosti můžete i díky pokrmům z tučnějších ryb. Losos je výbornýFoto: nadianb, Shutterstock.com

6. Avokádo: Mluví se o něm jako o super potravině, která obsahuje všechny základní živiny včetně blahodárných látek pro zdravý a dobře fungující mozek.

7. Vejce: Jsou zdrojem vitaminů B6 a B12 a cholinu – nejvíc ho je ve žloutku. Podporuje paměť a pomáhá jako prevence mozkové mrtvice.

Bylinky pro bystrý mozek a lepší paměť

Činnost mozku lze ovlivnit i pomocí bylin. Můžete je buď přidávat do jídla, nebo si z nich vařit čaj, některé jsou nejlépe dostupné ve formě doplňků. Které lidskému řídícímu centru svědčí nejvíc?

1. Ženšen: Díky němu se rozproudí krev v celém těle. Mozek je tak lépe zásoben živinami a kyslíkem a plný energie, což vede k výkonnějšímu soustředění a lepší náladě.

2. Zelený čaj: Obsahuje cenné minerály a vitaminy, je významný antioxidant a díky kofeinu také „startér“, který vylepší náladu, pomůže se soustředěním a posílí paměť. Denně byste si měli dopřát alespoň jeden šálek zeleného čaje.

3. Ginkgo biloba: Jinan dvoulaločný podporuje krevní oběh a má schopnost zlepšit paměť, takže ho často využívají studenti v době zkouškového období.

Foto: jurgal, Shutterstock.com

Ginkgo biloba je povolený doping – třeba pro studenty, kteří se chystají na zkouškyFoto: jurgal, Shutterstock.com

4. Rozmarýn: Tato bylina se dá skvěle využít v kuchyni, ale klidně i v aromaterapii. Posiluje paměť a soustředění a její vůně prý umí vyvolat i dávno zasuté vzpomínky.

5. Kurkuma: Lze ji použít jako zdravé koření, které působí antioxidačně a protizánětlivě a zlepší paměť a podporuje léčbu následků mozkové mrtvice. Kurkumin stimuluje vylučování hormonu štěstí serotoninu.

Načítám