Hlavní obsah

Proti nudě: Pozice bojovníka, Pecivál a divadlo v obýváku

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si ukrátit dlouhou chvíli, aniž byste překročili hranici obce? Je to trochu těžší, ale nikoli beznadějné: můžete totiž na Mars, do kuchyně nebo před panelák!

Článek

Netrapte se, že byste se měli držet jen v obci. Užít si dobrodružství a zábavu můžete, dokonce i když nepřekročíte hranice svého domu nebo bytu. Máme pro vás pár skvělých a zábavných tipů na víkend v lockdownu.

Divadlo a kino v obýváku

Pandemie přivedla před obrazovku i ty, kdo dřív dávali přednost kinu nebo divadlu. Ale i ty si můžete užít doma v obýváku. Jasně, není to adekvátní náhrada zážitku z hlediště, ale jako první pomoc je to fajn.

Pusťte si domů své oblíbené herce z mnoha divadel: přehled on-line představení najdete na stránkách I-divadlo. Třeba v sobotu můžete být od 19 hodin v Divadle J. K. Tyla v Plzni a podívat se na představení Dobře placená procházka autorské dvojice Suchý–Šlitr. A příští pátek vás v podání herců vinohradského divadla čeká Český román, který vychází ze slavné knihy Olgy Scheinpflugové (1902–68).

Vlastní cestou se vydalo Divadlo Mír v Ostravě, které pro diváky spustilo Mír Play s předplatným 90 Kč za měsíc. V sobotu můžete sledovat premiéru celovečerního filmu Volným pádem, který napsal a režíroval  Štěpán Kozub (24).

A kam na filmy? Pustit si snímky, které by jinak promítalo třeba i vaše oblíbené kino, lze hned na několika místech na internetu. Můžete si předplatit členství na stránkách Aerovod, kde si lze přehrát mimo jiné i filmy nominované na Českého lva 2020 – předávání cen můžete sledovat v přímém přenosu v sobotu 6. března na ČT1. Podívat se můžete i na nabídku Kina Art. Anebo si pustíte filmy na Televizi Seznam?

Foto: divadlonavinohradech.com

Na představení Český román se můžete podívat on-line. Líčí bohatý milostný vztah Olgy Scheinpflugové s dramatikem Karlem Čapkem. Roli Olgy hrají Simona Postlerová (56), Andrea Elsnerová (44), Tereza Císařová (26, na fotografii) a Jana Kotrbatá (27), Karla Čapka ztvárnil Jan Šťastný (55)Foto: divadlonavinohradech.com

Když už i Pecivál domácí šel ven...

Jestli by mohlo tohle divné období být k něčemu dobré, pak by to mohl být návrat dětí ke čtení. Po pár hodinách u počítače, který zaskakuje za školu, je knížka vítaný způsob, jak „změnit prostředí“. Máme pro vás tip na příběh jednoho Pecivála domácího a jako bonus krabici plnou her, které obstojí v každém počasí.

Foto: Archiv firem

Zleva: Příběh Pecivál domácí je hrdinou léta napsala Dagmar Medzvecová, vydal Bambook, Dobré knihy prodávají za 186 Kč. Herní sada Pojďme si hrát ven, nakladatelství Pikola, krabice–panelák obsahuje 50 karet s pravidly oblíbených českých i zahraničních venkovních her pro děti, Knihy Dobrovský prodávají za 499 KčFoto: Archiv firem

Osidlování Marsu začíná

Sledovali jste přistání sondy Perseverance na Marsu? Prý je to další krok k tomu, aby se jeho povrchu brzy dotkla i lidská noha. Zajímalo by vás, jaké to bude pro první odvážlivce, kteří si budou na Marsu stavět domov? Můžete si to vyzkoušet ve společenské hře Mars: Teraformace. Hráči od 12 let věku se promění v jednu z meziplanetárních společností, které se podílejí na zúrodňování a přizpůsobování podmínek života na planetě. Každá společnost má svůj profil a bude řídit produkci zdrojů, umisťovat na mapu svá města a zeleň a závodit o čestné tituly. Kdo vyhraje a povede lidstvo do nové doby?

Foto: Archiv firmy

Společenská hra Mars: Teraformace pro 1–5 hráčů vás zabaví zhruba na dvě hodiny, vydal Mindok, Alza prodává za 1049 KčFoto: Archiv firmy

Profi kuchař ve vaší kuchyni

Víc času stráveného pohromadě a potřeba zaskočit za školní jídelnu – to jsou důvody, proč se doma dnes víc vaří. Také jste už vyčerpali svůj receptový repertoár a hledáte něco nového? Zkuste si přímo do kuchyně pozvat finalistu soutěže MasterChef 2012 Marka Pavalu a slovenskou zpěvačku a skladatelku Máriu Čírovou (32). Milovníci dobrého jídla a pití se mohou připojit k livestreamu na Instagramu společnosti Coca-Cola v sobotu 6. března (následně pak i 20. 3.) od 18. hodiny. Tuto sobotu se naučíte připravit hovězí a řepný tatarák. Kdybyste na takovou lahůdku měli chuť dřív, využijte náš recept na nejlepší tatarský biftek! A pro siláky máme tatarák ze salámu.

Foto: Projekt Spolu chutná nejlépe

Dali byste si tatarák z hovězího, nebo z řepy? Pusťte si do kuchyně Marka Pavalu a on vás ho naučíFoto: Projekt Spolu chutná nejlépe

Protáhněte tělo jako pes

Zatím jsme vám radili, jak se zabavit u počítače, u knihy, u stolní hry... Zkrátka vsedě. Poslední tip to chce napravit. Protáhněte si s námi celé tělo! I když také doma a u počítače. Jestli nejste velcí sportovci, začněte hezky zvolna. A na to je ideální jóga. Abyste si neublížili, měli byste zvolit videa, která vede a předvádí zkušený cvičitel – a právě taková najdete i u nás. Naučíme vás třeba pozici bojovníka, která se postará o zpevnění pozadí a nohou. Pozice psa zas prokrví mozek a odstraní únavu i stres. Skvělý je i pozdrav slunci. A jestli máte z home office bolavý hřbet, jistě oceníte nejlepší jógové cviky na posílení zad.

Foto: Yuttana Jaowattana, Shutterstock.com

Pozice psa hlavou dolů zvyšuje kapacitu plic a působí dobře proti stresu a úzkostem!Foto: Yuttana Jaowattana, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:

Načítám