Hlavní obsah

Proti nudě: Potravinová sbírka, adventní běhání i čertí rej

Foto: peklocertovina.cz

Foto: peklocertovina.cz

Reklama

Je před námi druhý adventní víkend, ten mikulášský. Mnohé akce i vánoční trhy byly sice bohužel zrušené, ale stále je možné se mnohých akcí s vánoční atmosférou zúčastnit. Máme pro vás hned několik tipů, kde se pobavíte a kde můžete i pomoct.

Článek

Před dvěma roky jsme se zeptali dua Mámami, které se specializuje na organizaci domova, jak si rozvrhnout advent. Jak zvládnout přípravy v klidu a pohodě a nepadat lidově řečeno na... ústa. Co dámy poradily? V prvním týdnu sepsat seznam dárků a začít s obstaráváním, udělat vánoční úklid, nachystat adventní kalendáře a pořídit vánoční knížky. Můžete si odškrtnout?

Druhý adventní týden zasvěťte pečení pár druhů cukroví, zkontrolujte, zda máte materiál potřebný na balení dárků a vánoční výzdobu. Tenkrát se ještě chodilo před Vánoci na besídky, to teď často odpadá a vy můžete čas využít jinak. Máme pár tipů, kam s rodinou vyrazit, jak pomoct a čím děti okouzlit.

Vánoční čas s dostatkem jídla

V souvislosti s vánočními svátky se ve všech pádech zmiňuje jídlo. Ale vánoční tabule prohýbající se pod tunami jídla není pro každého samozřejmostí. A právě pro tyto potřebné organizuje Albert potravinovou sbírku. Vy se můžete zapojit o víkendu 4. až 5. prosince a o dostatek jídla se postará i samotný Albert, který daruje milion porcí čerstvých a trvanlivých potravin.

Darované jídlo poputuje do několika desítek dětských domovů, neziskových organizací či charit, ale i k samoživitelkám, rodinám v krizi či seniorům.

„Potraviny z předvánoční sbírky využijeme pro vaření v jednotlivých rodinných skupinách a s dětmi jsme napekli i vánoční cukroví. Je moc důležité, aby se systém péče o děti v dětských domovech přibližoval životu dětí v rodinách,“ popsala Kateřina Fialová, ředitelka Dětského domova Pardubice.

Foto: Albert

Během nákupu udělejte dobrý skutekFoto: Albert

Sváteční Kačina

Jedna z nejvýznamnějších klasicistních staveb se v Česku nachází u Kutné Hory a o adventním čase je zámek Kačina je plný vánočních zvyků, tradic a řemesel. Přijďte načerpat sváteční atmosféru a užít si zajímavý program. O druhém adventním víkendu budou přístupné všechny prohlídkové okruhy, v sobotu 4. prosince oživí prohlídku Chotkovských interiérů vánočně naladěný Duch Rudy, v neděli pak soubor historických tanců Salome a ukázky vánočních tradic a zvyků.

Chybět nebudou ani výstavy betlémů a novoročních přání. Na nádvoří zámku můžete ochutnat vánoční dobroty. Vstupenky lze koupit na místě i on-line.

Foto: Profimedia.cz

Kačinu pod sněhem neslíbíme, ale adventní pohodu anoFoto: Profimedia.cz

Adventní běhání

S adventním časem má každý spojené něco jiného: pečení cukroví, obstarávání dárků, předvánoční úklid, setkávání se s blízkými a sem tam i nějaký ten večírek a svařené víno. Co takhle letos během adventu udělat něco pro sebe a zároveň pomoct? Přidejte se k adventnímu běhání, běhejte 30 a více minut denně, ať už sólo, nebo ve skupinách nadšenců. Odměnou vám bude nejen dobrý pocit, že děláte něco pro své zdraví, ale i že pomáháte.

Tradici adventního běhání založila v roce 2015 Babeta Schneiderová a mottem „Nikdy nikomu neutečeme“, a když se skupina rozrostla, napadlo ji během pomáhat. Spolupracující firmy za naběhané kilometry přispívají na dobrou věc, přispívají sami běžci a jde pomoci i nákupem na e-shopu Adventní běhání.

Foto: baranq, Shutterstock.com

Správně se oblečte a udělejte něco pro i pro ostatníFoto: baranq, Shutterstock.com

Mikuláš v Pekle Čertovina

Když se řekne Hlinsko v Čechách, dříve narození si vzpomenou na luxusní kožichy, pro které se jezdilo z širokého okolí. Proč se sem ale jezdí v současnosti? Do Pekla! Do unikátního Pekla Čertovina, které je hluboké 12 metrů, plné jeskyní a chodeb a nikdy nevíte, odkud na vás vybafne pekelník.

Dva následující víkendy se zde můžete těšit na zábavný mikulášský program, čertovské i andělské dílničky a nadílku od samotného Lucifera. Návštěvu si rezervujte předem na konkrétní čas.

A když už budete v Hlinsku, projděte si i skanzen Betlémem, který bývá v době adventu vánočně vyzdoben.

Foto: peklocertovina.cz

Tady slíbíte, že budete hodní, i vy!Foto: peklocertovina.cz

Pohodové čtení

Že jsou všichni v poklusu a místo vánoční pohody jedou v tryskomyším tempu? Nedejte se! A naordinujte si klid u knížky sami nebo s dětmi.

S dětmi si přečtěte Emin vánoční deník, tedy s jejím dovolením do něj nakoukněte. Osmiletá Ema tráví předvánoční čas u babičky a dědy, protože je po nemoci. A na zasněžených horách v malé vesničce toho spoustu zažije... a všechno si zapisuje.

Romantika z pera oblíbené španělské autorky Mónici Gutiérrez Artero má název Knihkupectví pana Livingstona. Kromě příběhu Agnes, která snila o práci v muzeu, ale nakonec skončí u nabručeného Edwarda Livingstona v jeho obchodě s knihami, se vám dostane díla nabitého literárními odkazy. A budete stejně jako ona okouzleni knihami, výstředními návštěvníky a humornými situacemi.

Foto: Archiv nakladatelství

Emin vánoční deník, Tereza Kopecká, nakladatelství CPress, 104 stran; Knihkupectví pana Livingstona, Mónica Gutiérrez Artero, nakladatelství Metafora, 248 stranFoto: Archiv nakladatelství

Jestli u vás dětem nosí adventní kalendář Mikuláš se svými kolegy, zkuste jej letos vyrobit.

Reklama

Související témata:

Načítám