Hlavní obsah

Dokonalý svařák: návod, jak vybrat koření i víno

Foto: VasiliyBudarin, Shutterstock.com

Foto: VasiliyBudarin, Shutterstock.com

Reklama

Když zmrznete na kost, neexistuje snad lepší a příjemnější způsob, jak se zahřát, než šálkem horkého voňavého svařáku. Platí, že čím lepší víno, tím lepší svařák? A jak ho doma připravit k dokonalosti? To se dozvíte v následujících řádcích.

Článek

„Mám rád svařené víno červené, já mám rád, rád svařák.“ Zpívá skupina Harlej. Svařák ale nemáme rádi jen my Češi, oblíbili si ho snad ve všech zemích, kde se občas udělá zima. A když zrovna svět nesužuje virová pandemie, tak se v tomto období jeho vůně line daleko kolem všech vánočních trhů. Už vám svařák trochu chybí? Připravte si ho doma, zelenou má bílý i červený!

Víno svařovali už ve starověku

První písemné zmínky o víně svařeném s kořením pochází ze starověkého Říma. Díky válečnému tažení Římanů se lahodný, hřejivý a podle tehdejšího vnímání také tuze léčivý nápoj postupně proslavil napříč Evropou. Nutno podotknout, že tehdy se lidé nezabývali negativními účinky nadužívání alkoholu. Jednoduše viděli, že jim šálek horkého červeného vína s aromatickým kořením dělá dobře, a nejen při podchlazení.

Recepty na svařené víno najdete také v prvních kuchařkách, které vycházely už na začátku novověku. Ačkoli recepty se různí, základ je napříč historií stále stejný – víno a aromatické koření.

Foto: AndreyCherkasov, Shutterstock.com

Na svařák na vánočních trzích letos možná nedojde, užijte si ten domácíFoto: AndreyCherkasov, Shutterstock.com

Lepší víno, lepší svařák?

Když použijete drahé, kvalitní, přívlastkové nebo archivní víno, zbytečně vyhodíte pár stovek oknem. U svařáku rozdíl mezi dražším a levnějším téměř nepocítíte.

Na druhé straně to ovšem neznamená, že máte použít „čůčo“ za pár drobných. Vhodná jsou základní suchá vína, případně i ovocná a polosladká. Pokud vyberete plnější odrůdy, jako jsou třeba červená chilská, argertinská, francouzská či španělská (například Cabernet Sauvignon, Syrah nebo Tempranillo), určitě si pochutnáte.

Vedle ale nešlápnete ani s českými červenými, byť jsou spíše lehčí a méně výrazné chuti. Pokud vybíráte víno dle ceny, pak dejte na zlatou střední cestu, řekněme plus minus 150 korun za láhev.

Foto: 5PH, Shutterstock.com

Do horkého vína patří samé dobré, zdravé a voňavé věciFoto: 5PH, Shutterstock.com

Svařák v bílém kabátě

Svařák z bílého vína není pro vánoční čas tak charakteristický, ale pro zpestření určitě stojí za zkoušku. Ideální je základní suché bílé víno, například odrůdy Pinot Grigio a Chardonnay. Protože bílé víno bývá obecně lehčí, mnohdy se přidává také destilát, třeba pálenka, rum nebo vodka, zhruba v poměru jedna deci na láhev vína.

Které koření patří do svařáku

  • celá skořice -
  • hřebíček -
  • badyán -

Někdy se také přidává muškátový oříšek, kardamom, citronová nebo pomerančová kůra. Dle chuti se pak přidává cukr, rozinky, plátky pomerančů, jablíček nebo jiné ovoce (klidně i sušené). Jeden univerzální recept zkrátka neexistuje a co vám chutná si musíte sami vychytat.

Nikdy ale nezapomínejte na to, že svařák je alkohol a alkohol je zdraví škodlivý, takže všeho s mírou.

Pro inspiraci vyzkoušejte náš recept na mandlový bílý svařák, námořnický svařák s rumem a nezapomeňte se podívat také na video se základním postupem pro svaření vína.

Reklama

Načítám