Hlavní obsah

Proti nudě: Vyrazte na běžky nebo usedněte na ledový trůn

Foto: Iveta Lhotská / MAFRA / Profimedia

Foto: Iveta Lhotská / MAFRA / Profimedia

Reklama

Dali jste si novoroční předsevzetí? Pokud máte v plánu být s rodinou akčnější, jsme tu pro vás. Máme zajímavé tipy pro všechny, kdo chtějí víc sportovat na čerstvém vzduchu, i pro ty, kdo se rozhodli žít víc kulturně.

Článek

Vítejte u prvních tipů proti nudě dvojkového roku. I v tomto roce vám budeme doporučovat zajímavé akce po celé republice, tipy na výlety pro celou rodinu a knížky, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

Je před námi tříkrálový víkend a mnozí jste si předsevzali více pohybu, možná více zážitků a kultury. Vyrazte do stopy, do kina nebo usedněte na ledový trůn. Je z čeho vybírat!

Svátky: Tříkrálové akce a sbírky

Svátek tří králů se slaví 6. ledna a je tradičně spojen se sbírkami a charitativními akcemi. Můžete například přispět online na Tříkrálovou sbírku. Charita následně peníze rozdělí na předem vybrané konkrétní záměry. Po celém Česku se chystají i zajímavé tříkrálové akce.

8. ledna se koná již 54. ročník Tříkrálové Okoře, což je tradiční pochod. Start je v sobotu ráno ve Veleslavíně. S sebou si vezměte papír a tužku, mapu okolí Prahy-západ a Podřipska, svačinu na celý den, vhodné boty i oblečení, a především dobrou náladu. Na výběr je z různě dlouhých tras a cílem je Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy. 

8. a 9. ledna se můžete vydat na Tříkrálové radovánky v Levandulovém údolí ve Zdicích. Milovníky přírody čeká stezka plná hádanek a kvízů, kdy využijete doslova všechny smysly. Víte třeba, co je bukač nebo bukal? Tak to vám tam prozradí. Těšit se můžete na tradiční dobroty a odreagování v dílnách nebo při procházce po vápencových mořích.

V pražských Počernicích se v neděli 9. ledna koná tradiční akce se třemi králi, svatou rodinou a živým velbloudem. Po 14. hodině se králové s velbloudem přesunou přes Chvalskou tvrz na zámek, kde se pak v kočárovně pokloní neviňátku a Marii. Na nádvoří si poslechnete koledy v podání dětských pěveckých sborů.

Foto: Slavomír Kubeš / MAFRA / Profimedia

Kašpar, Melichar a Baltazar musí letos dbát na dodržování proticovidových opatření, ale k vidění budouFoto: Slavomír Kubeš / MAFRA / Profimedia

Výlet: Ledové království v Rožnově

Navrhnout rodině výlet do Ledového království? Zejména děti budou sbalené do minuty. V Rožnově pod Radhoštěm se nachází evropský unikát v podobě Ledové galerie. Těšit se můžete mimo jiné na šestnáct ledových soch, včetně obří plastiky Poslední večeře Páně, inspirovanou obrazem Leonarda da Vinciho. A jako obvykle se můžete vyfotit na ledovém trůnu. Otevřeno je vždy od čtvrtka do neděle a je vhodné si udělat rezervaci předem. Prohlídky jsou s průvodcem.

Foto: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Pořádně se oblečte a vyrazte do Ledového královstvíFoto: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Sport: Kam na běžky

Před pár dny jste možná měli pocit, že zima jen nakoukla a rychle se rozloučila, ale přišlo ochlazení a na horách je sníh. Tak zkontrolujte lyže a vyrazte na běžky. Která magistrála stojí za to?

V Jizerských horách asi není třeba představovat Jizerskou magistrálu, na které vás čeká kolem 200 km upravených tratí. Oblíbeným místem pro vjezd jsou Bedřichov nebo Smědava.

Šumavská magistrála vede od Železné Rudy k Lipnu, má 140 km a další stovky kilometrů tras na ni navazují. Pro sebe ideální stopy tu najdou jak začínající běžkaři, tak dlouholetí nadšenci.

V Jeseníkách si užijete sněhové pláně pod Pradědem, často s parádním výhledem. Zkuste areál Nová Ves nebo Karlov pod Pradědem.

V Beskydech si užijte upravené trasy na Starých Hamrech. A nezapomeňte se po sportu odměnit tradičním frgálem nebo pivem z místních minipivovarů.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Zkontrolujte si předem sněhové podmínky, ať vám nadšení nezkazí špatná stopaFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Film: Šťastný nový rok 2: Dobro došli

Sympatická čtveřice kamarádek, která trochu připomíná dámy ze Sexu ve městě, se v prvním díle (Šťastný nový rok, 2019) se svými rodinami vydala do slovenských Tater. Někdo tu řešil trable s láskou, někdo tu lásku našel a někdo potkal medvěda.

V druhém díle se tentokrát Hana (Táňa Pauhofová, 38), Veronika (Gabriela Marcinková, 33), Marcela (Antónia Lišková, 44) a Bára (Zuzana Norisová, 42) přesouvají na jih, do Chorvatska. Hanu totiž její Marek (Ján Koleník, 42) požádal o ruku a chystá se veselka. A že bude veselo a nebude to snadné, o to se kamarádky a jejich rodiny postarají.

Komedie plná skvělých herců, humoru a krásných lokací by vás mohla příjemně naradit.

Foto: David Kundrát/Czech News Center / CNC / Profimedia

Zleva: Ján Koleník, Dagmar Havlová Veškrnová a Jiří Bartoška tvoří část hvězdného týmuFoto: David Kundrát/Czech News Center / CNC / Profimedia

Kniha: Myší díra

Útlá knížka pro dospělé mate tělem, stejně jako jedna z postav. Budete totiž mile překvapeni, jak silný příběh dostanete. V jednom domě žije malý koktavý Axel se svojí mámou a jejími depresemi. Pak taky plesnivý dědek, padesátiletá Jolana, co nemá ráda děti, a mladík Cyril, který chorobně miluje pořádek a sex na záchodě.

Když zůstane Axel sám, sousedi se spojí a stanou se jeho náhradní rodinou… Tedy oni a malá myška, která toho ví víc, než by se zdálo. A vy budete s napětím sledovat, jak se vám před očima mění jednotliví hrdinové, když zjistíte, jaká mají trápení. Simona Votyová je novinářka, reportérka a mimo jiné i zakladatelka na youtube oblíbené dětské pěvecké skupiny Čiperkové.

Foto: Archiv nakladatelství

Myší díra, Simona Votyová, nakladatelství Bourdon, 184 stranFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Související témata:

Načítám