Hlavní obsah

Slavní Slováci, které milují i Češi

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou to sice zahraniční hvězdy, ale my je bereme za své. Československo se dávno rozdělilo na dva samostatné státy, no pořád k sobě máme hodně blízko.

Článek

Většinou se narodili na Slovensku, ale stejně jsou tak trochu naši. V českých rádiích hrají jejich písně, vídáme je v českých filmech a i na prknech českých divadel. Tihle slavní Slováci jsou prostě doma i v Česku!

Andrea Růžičková (37)

Možná ji znáte spíš pod rodným jménem Kerestešová. Nové příjmení nosí od roku 2016, kdy si vzala hudebníka Mikoláše Růžičku (42), s nímž má syny Tobiáše (4) a Jáchyma (1). První filmovou roli dostala v Rafťácích (2006) a opravdová hvězda se z ní stala díky retroseriálu Vyprávěj (2009–13), kde ztvárnila Evu, jednu z ústředních postav úspěšné rodinné ságy. Role doktorky Mariky Lukáčové v Ordinaci v růžové zahradě, kde se objevuje od roku 2016, už je pak jen třešničkou na dortu.

Foto: Profimedia.cz

Usměvavou Andreu Růžičkovou si diváci zamilovali hlavně díky seriálu VyprávějFoto: Profimedia.cz

Vica Kerekes (40)

Oblíbený herec Jiří Macháček (55) jejímu kouzlu podlehl ve filmu Nestyda (2008), kde zrzavá kráska hrála chůvu jeho dětí. Románek na filmovém plátně s ní prožil i ve snímku Muži v naději (2011). Ano, z něj je slavná scéna u kulečníku, v níž si herečka sundá kalhotky, použije je jako gumičku do vlasů a pánové Macháček a Bolek Polívka (72) z toho málem dostanou infarkt. Pokud si ale myslíte, že tahle zrzka zvládá jen role sexy krásek, jste na omylu. Skvělá byla i v dramatu Milada (2017), kde hrála sestru Milady Horákové Věru Tůmovou, anebo v pohádce Anděl Páně 2 (2016).

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Oblíbená Vica Kerekes uchvacuje nejen svým hereckým umem, ale i sex-appealemFoto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Majk Spirit (37)

Jeho pravé jméno je Michal Dušička, ale tohohle rodáka z Bratislavy znáte spíš pod raperským pseudonymem. V roce 2011 se stal objevem roku ve slovenském Slávikovi a vyhrál i cenu za nejlepší videoklip. A asi ho znáte, i když nejste milovníci rappu, protože v roce 2014 byl koučem v televizní show Hlas Česko Slovenska.

Foto: Profimedia.cz

Majk Spirit je jeden z nejznámějších rapperů na Slovensku i u násFoto: Profimedia.cz

Rytmus (44) a Jasmina Alagič Vrbovská (32)

Raper Patrik Vrbovský není známý jen díky svým hitům, ale v roce 2011 byl i porotcem soutěže Česko Slovenská SuperStar a v roce 2012 byl koučem show Hlas Česko Slovenska. Hodně publicity mu přinesl i sedmiletý vztah se zpěvačkou Darou Rolins (48). S tou se v roce 2018 rozešel a od té doby tvoří pár s moderátorkou a modelkou, kterou si v roce 2019 vzal a mají spolu syna Sanela (2). Ji samozřejmě zase hodně zviditelnil právě vztah se známým raperem, ale i před ním měla rozjetou kariéru: s Leošem Marešem (45) v roce 2018 uváděla pátou řadu soutěže Česko Slovenská SuperStar a nyní moderuje s Davidem Gránským (29) show Česko Slovensko má talent.

Foto: Profimedia.cz

Že to Rytmusovi a Jasmině sluší, to nelze popřítFoto: Profimedia.cz

Milan Kňažko (76)

Dobří holubi se vracejí (1988), Lidice (2011) či Rašín (2018). To je jen malý výčet snímků, v nichž se objevil tenhle skvělý slovenský herec. Navíc exceluje i na českých divadelních prknech: v roce 2016 získal cenu Thálie za roli Jona ve hře Shylock v Divadle Na Jezerce. Navíc je i úzce spjatý se sametovou revolucí. Podepsal petici Několik vět, jako výraz nesouhlasu s komunistickým režimem vrátil titul zasloužilý umělec, v listopadu 1989 spoluorganizoval mítinky v Bratislavě a spoluzaložil hnutí Verejnosť proti násiliu, později se stal poradcem prezidenta Václava Havla (†75).

Foto: Profimedia.cz

Milan Kňažko je úžasný herec a milují ho Slováci stejně jako ČešiFoto: Profimedia.cz

Maroš Kramár (62)

Rodák z Bratislavy, který je ale v Česku stejně doma jako na Slovensku. Exceluje v českých seriálech, v českých televizních pořadech i v českých divadlech. Vidět jste ho mohli v seriálu Letiště (2007), v Ordinaci v růžové zahradě  (2016), ve Slunečné (2021) a také v seriálu Lajna. A je jedním z moderátorů pořadu Zázraky přírody. Pokud jde o divadlo, ještě donedávna oslňoval ve hře Vše o mužích na prknech Divadla Dva. Pojí se s ním ale také skandál nevhodného chování k maskérce. Jeho skalní fandové mu to odpustili s tím, že sáhnout ženě na zadek není nic trestuhodného. Není, ovšem pouze za předpokladu, že s tím žena souhlasí.

Foto: Profimedia.cz

I Maroš Kramár patří ke slovenským hercům, které si oblíbilo i české publikumFoto: Profimedia.cz

Adela Vinczeová (41)

Do vínku dostala smysl pro humor, inteligenci, dar slova a také schopnost trefně a rychle reagovat. Prostě dokonalá výbava pro skvělou moderátorku. A ačkoli pracuje především na Slovensku, o její talent nejsou ochuzeni ani Češi. V roce 2006 moderovala s Daliborem Gondíkem (51) ČR:SR Test národa, v roce 2009 s Leošem Marešem (45) Česko Slovenskou SuperStar a v roce 2010 byla porotkyní česko-slovenské televizní show Talentmania. Adela Vinczeová spolu se svým manželem Viktorem (30) také poodkrývají celospolečenské tabu neplodnosti, o kterém se rozhovořili, když zjistili, že spolu nemohou mít děti.

Foto: Profimedia.cz

I sympatická Adela Vinczeová je oblíbená nejen na Slovensku, ale i u násFoto: Profimedia.cz

Se Slovenskem už sice dávno netvoříme jednu republiku, ale blízko k sobě prostě máme stále. Umíte slovensky? Schválně, jestli dáte test na plný počet!

Reklama

Načítám