Hlavní obsah

Šetrné praní? Vyrobte si vlastní prášek i gel!

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Hodit prádlo do pračky a zmáčknout tlačítko... A o víc se nemusíte starat. Takhle jednoduché je dnes praní prádla. Co se na tom změní, jestliže chcete být šetrnější k přírodě?

Článek

Jestli během praní zaháníte myšlenky na ekologii, protože se bojíte návratu dřiny u valchy, pak je to zbytečné. Stačí jen pár drobných změn, které vás nijak nevyčerpají. A navíc mohou přinést i zajímavé finanční úspory. Co tedy dělat nebo nedělat, když chcete prát ekologicky?

Neperte zbytečně

Nejmodernější pračky nabízejí programy pro osvěžení našpiněného prádla. Jde o oblečení, ve kterém jste byli jediný den a nechcete ho ukládat do skříně nevyprané. Co ho ale místo praní pověsit třeba na balkon nebo na sušák a nechat vyvětrat? V létě mu postačí trocha slunce a můžete si ho vzít klidně znovu, než ho vyperete.

Třiďte a namáčejte

Prádlo na praní se většinou třídí podle barev a materiálů. Když k tomu přidáte ještě třídění podle stupně ušpinění, lépe zvolíte patřičný program. Opravdu špinavé prádlo plné skvrn namočte do teplé vody a přidejte žlučové mýdlo, které silné nečistoty spolehlivě odstraní. Na samotné praní pak můžete použít kratší program, nižší teplotu a hlavně šetrnější prací prostředek.

Foto: ALPA PROD, Shutterstock.com

Opravdu musíte prát i oblečení, které jste na sobě měli jen chvilku?Foto: ALPA PROD, Shutterstock.com

Vyberte správné prací prostředky

Běžné prací prostředky obsahují látky, které se v přírodě špatně odbourávají a mohou se podílet na znečišťování podzemní vody. Někdy navíc podráždí citlivou pokožku, případně vyvolají alergickou reakci. Při praní se do vody dostávají také mikroplasty. Vypadá to, že už jsou všudypřítomné a našly se i v tělech mořských ryb. „Snížení mikroplastů můžete kromě použití ekoprášku dosáhnout i užitím speciálního sáčku, který zachycuje mikrovlákna uvolňující se z oblečení. Po každém praní v sáčku zůstává chomáček uvolněných plastových vláken,” vysvětluje Jana Kutlíková z e-shopu Zemito.

Ekopřípravky obsahují biologicky odbourané složky, které se v přírodě rozloží, aniž by po sobě zanechaly stopu. Najdete je v sypké i tekuté podobě a jsou vhodné pro oblečení a prádlo novorozenců a malých dětí nebo alergiků. „Přesně pro ně se hodí přípravky na bázi přírodních látek, bez barviv, přidaných konzervantů a ideálně s dermatologickým potvrzením snášenlivosti citlivou pokožkou,“ radí Veronika Horská ze společnosti Melitta, distributora značky Frosch.

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Prací prostředky volte i podle toho, zda jsou šetrné pro příroduFoto: Stokkete, Shutterstock.com

Recepty na domácí prášky, gel a aviváž

Ekologické prací prášky a gely koupíte běžně v obchodech a e-shopech, ale můžete si je vyrobit i doma. Jednak budete přesně vědět, co v nich je, a navíc můžete výrazně ušetřit. Jejich příprava není složitá a jistě ji zvládne každý. Jaké jsou základní receptury a postupy?

1. Prací prášek na barevné prádlo

Smíchejte 1 kilogram prací sody se 100 g velmi jemně nastrouhaného mýdla na praní (např. jádrového). Hotovo. Prací směs uchovávejte v dobře uzavíratelné nádobě, dávkuje se jako běžný prací prášek.

2. Prací prášek na bílé prádlo

Smíchejte 800 g prací sody, 30 g najemno nastrouhaného mýdla na praní, 150 g bělidla (perkarbonát sodný), 7 g aktivátoru bělidla (TAED) a 10–15 kapek oblíbeného éterického oleje. Všechny suroviny jsou běžně dostupné na internetu. Uchovávejte v dobře uzavíratelné nádobě, dávkuje se jako běžný prací prášek.

3. Tekutý prací gel = mýdlový sliz

Nastrouhejte 250 g mýdla na praní a zalijte 1 litrem horké vody. Dobře rozmíchejte, dolijte horkou vodou do 5 litrů a přidejte 250 g prací sody. Během chladnutí směs občas promíchejte. Na jedno praní se dává 250 až 500 ml slizu. Použít ho můžete i jako univerzální úklidový prostředek.

4. Přírodní aviváž

Změkčovače se při šetrném praní nepoužívají. Do přihrádky na aviváž nalijte asi 0,5 dl octa nebo několik kapek tea tree oleje rozmíchaných v deci vody.

Reklama

Související témata:

Načítám