Hlavní obsah

Správná podprsenka je základ. Když ji vyberete špatně, váš outfit nebude nikdy dokonalý

Foto: Triola

Foto: Triola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když je trend chodit bez podprsenky, řada žen mu propadnout nechce – nebo spíš nemůže. Tenhle kousek spodního prádla má totiž řadu nesporných výhod: formuje tvar ňader a dodává sebevědomí. Na co dávat pozor při výběru podprsenky?

Článek

Podle průzkumu více než 80 % žen nosí špatnou velikost podprsenky. Jak se to pozná? Snadno: víte, že ji na sobě máte. Jedině podprsenka, kterou ani po celodenním nošení na těle téměř nezaznamenáte, je pro vás ta pravá! Nemělo by se stávat, že padají ramínka, při poskočení nebo dobíhání tramvaje vypadnou ňadra z košíčků, obvod se sune vzhůru k lopatkám nebo vás prsy po sundání prádla bolí. A není třeba zmiňovat ani bolest zad, která často souvisí právě se špatně zvolenou podprsenkou.

  • Jak vybrat padnoucí podprsenku? Základem je nenechat se zlákat velikostmi jako u oblečení, tedy S, M, L nebo XL, ale vybírat přesnou kombinaci obvodu (např. 85) a hloubky košíčků (např. D). „Správný obvod podprsenky má tělo obepínat kolem dokola ve stejné výšce. Zároveň by měl jít zadní díl odtáhnout od těla na vzdálenost tří prstů,“ vyjmenovává brafitterka e-shopu Astratex Zdeňka Sahulová.

Nechte se změřit odborníky

Existuje množství návodů, jak se správně změřit. Pokud jste v tomto ohledu začátečnice, je vhodné zajít do obchodu se spodním prádlem, kde vám s tím proškolený personál pomůže. „Změří vám obvod hrudníku hned pod prsy, tam, kde povede obvod. A pak vám změří obvod hrudníku i s prsy. Nevadí, že přitom budete mít na sobě starou podprsenku. Z rozdílu těchto dvou údajů vyplyne velikost košíčků a aktuální obvod,“ vysvětluje profesionální stylistka prádla značky Triola Žaneta Ilutanová.

  • Při výběru je dobré si uvědomit, že každá značka má jiné číslování. Před nákupem si proto podprsenku vždy vyzkoušejte!

Velikost podprsenky se mění

Před narozením dětí jste se možná pyšnily velikostí 75B, po kojení, i když jste po porodu shodily všechna přebytečná kila, máte najednou 70D. Není na tom nic zvláštního, na velikost podprsenky má vliv i pevnost poprsí nebo rychlý úbytek na váze. „Ženy by se měly smířit s tím, že jejich konfekční velikost se za život několikrát změní. Když tuto skutečnost přijmete a budete s ní umět rychle a dobře pracovat, budete vypadat nádherně,“ nabádá Žaneta Ilutanová.

Nákup prádla přes internet

I když nemáte času nazbyt, vždy se vyplatí nejdřív zajít do obchodu, podprsenku si vyzkoušet a teprve pak nakupovat stejný typ u stejné značky přes internet. Na co je dobré dávat pozor? „Až si budete vybírat na e-shopu konkrétní model, nezapomeňte, že krajkové obvody jsou pružnější (a tedy méně těsné) a že pohodlí při nošení ovlivňují i různé fazony košíčku. Pokud jste korpulentní, hledejte košíčky s flexi kosticemi, které mají vnější pružné konce. Oceníte je, pokud máte tukové vrásy kolem hrudníku a v podpaží a k tomu ještě silné paže,“ radí specialistka.

Obdařené ženy to nemají snadné

Kapitolou sama pro sebe jsou ženy s bujnými ňadry. Pro ty je výběr podprsenky ještě složitější. Základem jsou širší pohodlná ramínka, která se nebudou zařezávat. Vhodná jsou také ramínka se zadní fixací do kříže – narovnají záda, odlehčí šíji a srovnají ramena. Žaneta Ilutanová upozorňuje: „Hlavní tíhu prsou nenesou ramínka. U správně zvolené podprsenky má nést až 80 % váhy její obvod. U malých prsou může být úzký až titěrný, u velkého až těžkého poprsí musí být pevný a vysoký se zapínáním na tři háčky nad sebou.“

Podprsenku na sport nepodceňujte

Sportem ku zdraví! Ano, to je pravda, ale nezapomínejte přitom na vhodné sportovní spodní prádlo, které může mnoho věcí ovlivnit. „Na sport by si žena měla jednoznačně vyhradit jiné prádlo, než má na běžné nošení. Sportovní podprsenky dělíme podle opory, kterou prsům poskytují,“ říká Zdeňka Sahulová.

Podprsenky s lehkou oporou jsou určené na aktivity s nejmenší zátěží, jako je rychlá chůze nebo lehčí forma jógy, a lze je nosit i běžně přes den. Podprsenky se střední oporou přitáhnou ňadra víc k tělu a jejich váhu rovnoměrně rozloží. Silná opora pak omezí nechtěný pohyb prsou například při běhu, čímž zabraňuje nevratnému natažení prsních žláz a svalů.

Kdy nechat klasickou podprsenku doma: Jak se řeší hluboký výstřih, top bez ramínek či holá záda?

Načítám