Hlavní obsah

Prsa v pohodě díky mamografii: není třeba se bát bolesti!

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Reklama

Cílem mamografického screeningu je odhalit onemocnění prsu v co nejrannějším stadiu. Čím menší nález, tím lepší prognóza a šance na úplné uzdravení. V Česku každoročně onemocní rakovinou prsu kolem 7 000 žen a ročně jí přibližně 1 900 podlehne.

Článek

Statistiky hovoří jasně: více než 90 % žen s nádorem prsu zjištěným v počátečním stadiu se zcela vyléčí. Nejdůležitější tedy je, aby ženy přišly na preventivní vyšetření včas a podstupovaly je pravidelně. V České republice je každé ženě po dovršení 45 let mamografie jednou za dva roky hrazena, v rámci preventivního vyšetření, ze zdravotního pojištění.

„Cílem mamografického screeningu je odhalit onemocnění prsou v co nejrannějším stadiu, tam je ještě vysoká šance na úplné uzdravení. Samotná mamografie zcela jistě nezabrání vzniku onemocnění, ale při pravidelných kontrolách lékař pečlivě porovnává snímky se staršími a je schopen odhalit i velmi diskrétní známky počínajícího onemocnění,“ uvádí MUDr. Jozef Prattinger, primář akreditovaného screeningového mamografického pracoviště EUC Klinika Liberec.

Co se vyšetřuje při mamografii

Mamografické vyšetření se provádí ze dvou důvodů. Prvním je preventivní vyšetření. V tomto případě nemá žena při klinickém vyšetření či samovyšetření žádné známky ani podezření na nádor, případně zánět nebo poúrazové či jiné závažné změny v prsu.

Druhým důvodem je určení diagnózy v případě, že má žena nebo lékař podezření na onemocnění prsu. Pak dostane pacientka od lékaře žádanku o vyšetření je zdarma. Pokud chce žena podstoupit kontrolu prsou dříve než v 45 letech a nemá žádné potíže, může se objednat a vyšetření si zaplatit. V mladším věku se pak individuálně zvažuje, zda rovnou udělat mamografické vyšetření, či začít ultrazvukovým vyšetřením.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Trochu nepříjemné je stlačení prsu, trvá to ale jen pár vteřinFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Princip metody – rentgen

Mamograf je speciální typ rentgenového přístroje. Vzniklý snímek hodnotí lékař, na výsledek si tedy budete muset počkat, často i několik dnů. Může se stát, že vás lékař pozve na dovyšetření. Nebojte se, neznamená to automaticky, že je něco v nepořádku. Možná nebyl snímek dobře čitelný, případně je třeba ho doplnit ještě ultrazvukovým vyšetřením.

Jak probíhá vyšetření prsu

Během vyšetření se musí žena svléknout do půli těla, včetně podprsenky. Pak se postaví čelem k přístroji a každý prs je snímkován zvlášť. K dosažení co nejlepšího zobrazení, a zároveň co nejnižší dávky ozáření, je nutná komprese čili stlačení ňadra. To je asi nejméně příjemná část celého procesu. Příjemné to není, ale trvá to jen několik sekund.

Je mamograf bezpečný?

Mamograf patří mezi přístroje, jejichž záření je minimální a jsou považovány za bezpečné. Stále se vyvíjí a zlepšují, navíc jsou stále kontrolovány. „Obavy z rentgenového záření jsou naprosto zbytečné. V mamografii se používá takzvané měkké záření a dávky při vyšetření patří skutečně k nejnižším v diagnostické radiologii,“ vysvětluje MUDr. Halka Bitmanová, lékařka akreditovaného screeningového pracoviště EUC Klinika České Budějovice.

Reklama

Související témata:

Načítám