Hlavní obsah

První měsíčky! Jak to dceři vysvětlit?

Foto: shutterstock.com

První menzes je předěl v životě ženyFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Mami? Proč krvácím mezi nohama?“ Podobná otázka jednou čeká asi každou matku dospívající dcery. Jak ji uklidnit? Co všechno vysvětlit? A zároveň se při „školení" před vševědoucí puberťačkou neztrapnit?

Článek

První menstruace je pro mnoho dívek zlomem jejich života. Říká se, že v tento moment se dítě mění v ženu. Aby ne. Pro některé je to však šok, zvlášť když dohromady nic o svém životním údělu zatím neví. A někteří rodiče pak musí čelit nervózním otázkám. Je tedy dobré mladou slečnu na tento fakt připravit ještě před tím, než onen den D přijde. Takže jak s ní nejlépe na tohle téma promluvit?

Proč musím krvácet?

Menstruace se dá popsat jako uvolnění jednoho z mnoha maličkých vajíček (celkové množství se pohybuje okolo 400 000), které v sobě nosí ženy od narození. Tento proces se většinou zahajuje mezi jedenáctým až čtrnáctým rokem života.

„I když je menstruace normálním jevem, vysvětlit ho bývá někdy složité," říká MUDr. Radoslav Mindžák z gynekologicko-porodnické ordinace v Hradci Králové. „Vše záleží na komunikaci nejlépe maminky s dívkou. Jde hlavně o důvěru ve vzájemném vztahu a porozumění, možnosti si promluvit o všem možném jako s kamarádkou. Mělo by se postupným vysvětlováním dojít do fáze, kdy to holčička pochopí a bere to jako normální součást života a důležitou věc v přípravě organismu ženy na možnost jednou mít miminko.“

Stále nic. Je to problém?

Může se stát, že všechny kamarádky vaší dcery už měsíčky mají, ale ona stále nic. Znamená to, že se začala vyvíjet později než ty ostatní. Mnohdy se jedná o dědičnou záležitost nebo nedostatečnou váhu či výšku. Jen zřídka krvácení přijde dřív, než dívka dosáhne na 45 kg.

MUDr. Mindžák k tomu podotýká: „Nástup menstruace je zcela individuální, nejčastěji mezi 12. - 13. rokem, za normální rozmezí se považuje od 10 do 15 let. Nedostane-li dívka první menstruaci do dovršení věku 15 let, měla by navštívit, nejlépe s rodičem, gynekologickou ambulanci. Jistě se hned nemusí jednat o nějakou nemoc nebo genetickou vadu.“

Foto: shutterstock.com

O všem si otevřeně promluvteFoto: shutterstock.com

Dlouhý interval po prvním krvácení

I 18 měsíců trvá, než se cyklus „zaběhne“, a proto není důvod k panice, když se menstruace poprvé ukáže, ale třeba na další tři měsíce zase ztratí. Posléze je mezi jednotlivými menstruačními cykly pauza 28 dní. Nicméně ani to nemusí být vždy pravidlem. Každá žena je jiná. Některé mohou mít o několik dní kratší nebo delší cyklus. Každopádně nic nezkazíte tím, že dceři pořídíte diář, do kterého první krvácení zaznamenáte. Po několika nepravidelných cyklech již sama bude vědět, kdy ji čeká další menstruace.

Jak dlouho bude menstruace trvat?

Opět je to otázka individuality. První menstruace může být různě dlouhá, ale jakmile dojde k ustálení, jedná se zhruba o pět „červených“ dní, přičemž ten druhý a třetí je většinou nejsilnější. Výjimkou není např. i jednodenní či sedmidenní menstruace.

Tampony hned od začátku?

Tato varianta hygieny se samozřejmě nabízí a je bezpečná. Jelikož si ale dívka nejdříve zvyká na život s menstruací, jsou v začátcích vhodnější vložky kvůli své jednoduchosti. Jak zacházet s tamponem se může dozvědět později. První pokusy se zdají být těžké, ale jakmile se otvor pochvy uvolní, zavádění se stane hračkou, což posléze nahrává sportování včetně plavání. Tampony jsou čím dál dokonalejší, a tak svým uživatelkám nabízejí dostatečný komfort. Je jen potřeba poukázat na velikostní rozdíly a upozornit na vhodnost používání tamponů s označením „mini“. Jenže ani s nimi to není příliš jednoduché.

„Obecně platí, že gynekologové tampony moc nedoporučují, o to spíše, když je menstruace počínající a krvácení je silnější v prvních dnech. Lepší je užívání standardních vložek. V minulosti byly popsány vážné infekce při volbě tamponů, a to když si ho mladá dívka zapomene nebo neumí opět vytáhnout. Tampony by měly být volbou spíše pro nárazové situace a pro zkušenější uživatelky, na sport a podobně, a spíše ke konci menstruace," uzavírá Radoslav Mindžák.

Reklama

Načítám