Hlavní obsah

Putování za vodou: nejzajímavější přehrady Česka i technické unikáty

Foto: Lukas Uchytil, Shutterstock.com

Foto: Lukas Uchytil, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Táhne vás to k vodě? Zajímavým cílem nemusí být jen koupaliště či aquapark, ale i přehrada. Jejich rozměry a technické provedení často berou dech a někde se dá i koupat. Vyrazte na výlet za některým ze slavných českých či moravských vodních děl a nebudete litovat.

Článek

Zásobárna vody, ochrana před povodněmi, zdroj energie, ale i místo pro turistiku či prázdninové radovánky. Některé přehrady jsou přísně střežené a oplocené, jiné ale zvou k návštěvě a nabízejí třeba i poučnou exkurzi, která vás zasvětí do tajů toho, jak si lidstvo podmanilo vodní toky.

Les Království: romantická podívaná

Unikátní přehrada Les Království je vybudovaná v pseudogotickém stylu na horním toku Labe a mnozí ji považují za vůbec nejkrásnější u nás. Měla ulevit krajině Podkrkonoší sužované četnými záplavami. Její budování začalo v roce 1910 a s délkou 218 metrů se ve své době stala přehradou s nejdelší hrází v Československu. Stavba tyčící se do výšky téměř 33 metrů je volně přístupná, po koruně hráze vede silnice, zve tedy k procházkám i cykloprojížďkám.

Výlet spojte s návštěvou nedalekého Braunova přírodního betléma.

Foto: marketa1982, Shutterstock.com

Romantická stavba s romantickým názvem a pohádkově krásným okolím. Koupání si tu ale neužijeteFoto: marketa1982, Shutterstock.com

Dlouhé stráně: technický skvost

Nejvýkonnější česká vodní elektrárna v Česku se jmenuje Dlouhé stráně a stojí v Hrubém Jeseníku. Mezi horní a dolní nádrží je výškový rozdíl přes 500 metrů a pohyb vody mezi nimi pomáhá stabilizovat energetickou soustavu v celé zemi. K návštěvě zve především horní nádrž: je ve výšce 1 350 m a obvodová sypaná hráz, dlouhá 1 750 m, je volně přístupná. Dostanete se tam po cyklostezce i červené turistické značce, stoupání usnadní lanovka z Koutů nad Desnou. U dolní nádrže lze absolvovat zajímavou exkurzi v podzemí elektrárny.

Jste autem? Protáhněte se v Lipové-lázních na slavné Fit stezce.

Foto: Lukas Uchytil, Shutterstock.com

Nezaujme pouze technickým řešením, ale i krásnou přírodou v okolí. Od horní nádrže si užijete panoramatický výhled, koupání je tu ale zakázánoFoto: Lukas Uchytil, Shutterstock.com

Lipno: jihočeské moře

Nejvíc přehrad je vybudováno na naší nejdelší řece – na Vltavě. Jihočeské Lipno vyrostlo v 50. letech 20. století, má rozlohu 48,7 km² a je to tak nejen největší přehrada, ale i nejrozlehlejší vodní plocha v Česku. Nádrž měla hlavně pomoci v boji proti povodním, ovšem časem se roztočily i turbíny zdejší vodní elektrárny. Kvůli stavbě ale zmizela řada obcí a osad a také slavné Srdce Vltavy! Dnes se z Lipna stala populární turistická destinace, klid najdete spíš na výletech po okolí.

Foto: Mapy.cz/Miluše Heynová

Četné půjčovny umožňují prozkoumat nádrž Lipna i z kajaku nebo motorového člunu, pro turisty jsou připravené i vyhlídkové plavby. A koupat se tu samozřejmě smí!Foto: Mapy.cz/Miluše Heynová

Orlík: český gigant

Přehrada s největším objemem zadržené vody u nás je Orlík. I on patří do vltavské kaskády a také vznikl v 50. letech. Má impozantní hráz: betonová stavba měří 450 m a vysoká je 91 m. Na stavbu byl použit nejen beton, ale například i kaučuk. Nejen hráz, ale i interiér elektrárny si lze prohlédnout během exkurze: otevřeno je denně, je třeba se ale předem objednat. Přehradou se můžete pokochat i pohledem z lodi, využijte například pravidelnou dopravu mezi hradem Zvíkov a zámkem Orlík, do konce června jezdí jen o víkendech.

Foto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Oblíbených míst ke koupání je na Orlíku hned několik, zkuste třeba kemp Podskalí, Radava nebo Velký VírFoto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Nové Mlýny: zatopený kostel

Mušovská, Věstonická a Novomlýnská nádrž tvoří vodní dílo Nové Mlýny na řece Dyji. Vyrostlo v průběhu 70. a 80. let jako ochrana před záplavami a zároveň pomoc při zavlažování. K rekreaci slouží horní a spodní nádrž, prostřední je přírodní rezervace a významné hnízdiště a zimoviště ptáků. Zajímavostí Věstonické nádrže je kostel svatého Linharta, který se kdysi tyčil nad obcí Mušov a po zatopení zůstal na malinkém ostrůvku uprostřed vody. Na Nové Mlýny míří milovníci rybolovu i windsurfingu, na své si přijdou i pěší i cykloturisté.

Foto: Mapy.cz/Zdeněk Vopěnka

Míříte-li na Nové mlýny za koupáním, zkuste to v části Pasohlávky, kde je k dispozici písčitá i travnatá plážFoto: Mapy.cz/Zdeněk Vopěnka

Reklama

Načítám