Hlavní obsah

V Česku jako u moře: 5 tipů na krásné zdejší pláže

Foto: Sasenki, Shutterstock.com

Foto: Sasenki, Shutterstock.com

Reklama

Moře ani nekonečné pruhy bílého písku lemované palmami v Česku sice nemáme, přesto se tu najdou místa, kde rádi strávíte horký letní den. A i na ten písek může dojít! Podívejte se, kde vás kromě fajn koupání čeká i pohodový pobyt na pláži.

Článek

Když chcete celý parný den strávit u vody, zázemí v podobě krásné pláže je víceméně stejně důležité jako sama vodní plocha. Jakožto srdce kontinentu Česko sice moře nemá, ale i u nás ve vnitrozemí se dají najít pláže, které těm přímořským mohou aspoň krapet konkurovat. Zde je několik z nich:

1. Jezero Lhota

Asi půl hodinky autem na východ od Prahy se nachází jedna z nejlepších pískoven ve Středočeském kraji. Jezero Lhota se s délkou 770 metrů a šířkou 320 metrů rozkládá na 20 hektarech a značnou část jeho břehů pokrývá zlatavý písek. Díky přilehlému borovicovému lesu je zde řada stinných zákoutí pro ty, které dlouhý pobyt na přímém slunci úplně nebere. Na své si ale přijdou i skalní milovníci opalování, zvláště toho naturistického. Nejslunnější pláže jsou zde totiž zasvěceny nudistům.

Foto: Jan Pohunek, Shutterstock.com

Jezero Lhota vzniklo zatopením pískovnyFoto: Jan Pohunek, Shutterstock.com

2. Kamencové jezero

Dlouhá mola a malebné písčité i travnaté pláže obklopují Kamencové jezero, které je jediné svého druhu na planetě. Na tento unikát mohou být pyšní v Ústeckém kraji – oblíbená atrakce se nachází kousek od Chomutova. Kamencové jezero vzniklo zatopením dolů, kde se těžila síra a kamenec. Z toho důvodu se také zdejší vodě přisuzují léčivé účinky. Kromě relaxu na křemičitým pískem pokrytých plážích si můžete půjčit šlapadla, paddleboardy nebo zajít na příjemnou terásku tamní restaurace.

Foto: Dana79, Shutterstock.com

Kamencové jezero je jediné na světě. Další bylo v Kalifornii, ale vyschloFoto: Dana79, Shutterstock.com

3. Lom Jimlíkov

Unikátní zážitek kousek od Karlových Varů nabízí také zatopený kaolinový lom Jimlíkov, kde si můžete zaplavat v obklopení zlatavých písečných dun. Voda je čistá a v létě krásně osvěžující. Parádní je také procházka kolem lomu, kde můžete vylézt třeba na vrchol písečné hory. Těžbou kaolinu je poznamenané také široké okolí, na sever od lomu tak najdete řadu menších zatopených tůněk.

Foto: kamsevydat.cz

V okolí lomu Jimlíkov můžete zajít na procházku do lesaFoto: kamsevydat.cz

4. Bolevecké rybníky

Že na okraji města se sídlištěm na dohled nemůže být hezká pláž a koupání? Plzenští by nejspíš oponovali. Soustava Boleveckých rybníků s původem v 15. století platí za jednu z nejoblíbenějších přírodních atrakcí široko daleko. Zatímco v tuhých zimách se zde bruslí, léto je jako dělané na plážové i vodní radovánky. Na písčité pláži Ostende, která náleží k Velkému boleveckému rybníku, největším z celé soustavy, najdete vše, co od takového místa očekáváte – velké molo, lehátka, fajn bistro i půjčovnu paddleboardů nebo šlapadel.

Foto: plzen.cz

Na pláži Ostende se bude líbit hlavně vyznavačům vodních sportůFoto: plzen.cz

5. Horní Planá na Lipně

Při cestě na Lipno určitě zavítejte do obce Horní Planá, která se pyšní nejen nefalšovanou atmosférou pravé divoké Šumavy, ale také širokou pláží s jemným světlým pískem. Díky velkému prostoru na souši, ale také pozvolnému vstupu do vody, je pláž velmi oblíbená mezi rodinami s dětmi. Krom stavění písečných hradů si můžete dát turnaj v plážovém volejbalu, zahrát si minigolf nebo si zajít na osvěžující koktejl do místního baru.

Foto: Sasenki, Shutterstock.com

Do Horní Plané jezdí hlavně rodiny s dětmiFoto: Sasenki, Shutterstock.com

Reklama

Načítám