Hlavní obsah

Lucie vydělává devět měsíců a tři je nezaměstnaná. Jak zvládá uživit dvě děti?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být „na pracáku“ je pro někoho strašák, ale jsou lidé, pro které to je přirozená součást jejich pracovního roku. Právě to je případ i mladé maminky Lucie. Chce to víc plánování, ale musí to zvládnout.

Článek

Lucie (39) je rozvedená a je sama na dvě děti – osmiletého syna a šestiletou dceru. Má středoškolské vzdělání a pracuje v oboru, který vystudovala – v zemědělství. Bydlí v Pardubickém kraji, na malé vesnici, ze které dojíždí autem za prací a vozí děti do školy a školky, což stojí měsíčně kolem 6 tisíc.

Po rozvodu dostala Lucie od rodičů malý domek, aby měla s dětmi kde bydlet. Sice tedy neplatí nájem, ale zas musí počítat s investicemi do oprav, které dům potřebuje. Práce v zemědělství má svá specifika – jde o práci sezonní, takže je v pracovním poměru vždy jen devět měsíců z roku a během zimy je tři měsíce evidovaná na Úřadu práce. Právě proto musí myslet i na to, aby naspořila na zimu. Sice uvažovala o změně, ale práce jí vyhovuje nejen kvůli tomu, že ji lze sladit s péčí o děti, ale také proto, že mají skvělý kolektiv. Je ale pravda, že finanční stránka tohoto systému jí psychicky vyčerpává.

Měsíčně má na vše asi 32 000 Kč, z toho jde 12 500 Kč za energie a náklady na bydlení, úrazové pojistky jí a dětí, telefony a internet, obědy dětí a podobně. K tomu je nutné připočíst i zmíněných šest tisíc na dopravu.

Lucie se samozřejmě snaží maximálně šetřit, což se daří například i díky kamarádkám, od kterých dostává oblečení pro děti. Rodina šetří i na jídle, ale i tak jsou měsíce, kdy náklady vyletí až k deseti tisícům, když potřebuje dokoupit i základní potraviny do zásoby.

Mladou maminku trápí nejvíc to, že nemá naspořeno na nenadálé potřeby, protože do uspořeného často sáhne, když je potřeba zaplatit dětem kroužky, poplatky za popelnice nebo opravu auta. Jejím snem je mít bokem stabilně alespoň 40 tisíc pro měsíce, kdy je bez práce.

DOTAZNÍK: RODINNÉ FINANCE

LUCIE A JEJÍ DVĚ DĚTI

Kolik dáme dohromady: příjem ze zaměstnání, alimenty a přídavky na děti, dohromady kolem 32 000 Kč

Kolik padne na bydlení: Celkově musí každý měsíc odejít kolem 12 500, je v tom elektřina, voda, ale i úrazové pojištění nás tří, internet a telefony, obědy dětí.

Kolik platíme za jídlo: Děti jedí v MŠ/ZŠ (1 500 za oba) takže jsou měsíce, kdy se vejdu do tří až čtyř tisíc, pak ale doma dojdou nakoupené zásoby a přijde měsíc, kdy to je až 10 000.

Kolik platíme za oblečení: Oblečení pro děti hodně dostávám, takže tak dvakrát do roka utratím asi po 3 000 za boty a bundy. Já dostávám na oblečení bonus v práci, tak si z něj nakoupím.

Kolik platíme za drogerii a podobně: Opět nárazově, když dochází, udělám velký nákup na internetu, podle cen. Měsíčně asi do 1000.

Co jsme museli oželet nebo čeho kupujeme méně: Do kina chodí moje děti jen se školou a školkou, na výlety je berou prarodiče.

Kolik máme naspořeno: Jsou měsíce, kdy si dám na spořicí účet třeba i 10 000 Kč, takže tam je 30 – 40 000, ale velmi často do toho pak i sáhnu, takže je tam prázdno. Před zimou ale musím mít našetřeno alespoň 40 000, abych překlenula ony tři měsíce bez práce.

Jak snahu šetřit (ne)pocítily naše děti: Kromě odmítání každého mlsu v potravinách, hraček za výlohou apod. naštěstí ne. S výlety a společnými zážitky už je to horší. Tam to děti už vnímají.

Kolik můžeme investovat do dovolené a zážitků: V loňském roce mi na dovolenou nezbylo vůbec a v předloňském jsem si mohla dovolit jen týden u rodičů na chatě. Snažím se každý měsíc vzít děti vlastním autem po okolí na výlet – někdy se vstupným do 500 až 1000 pro všechny, jindy jen na zajímavou naučnou stezku.

Z dalšího zdražování (ne)máme obavy: Samozřejmě, že mám.

Můj finanční zlozvyk: Dovedu nás zkrátka držet tři čtyři měsíce a pak mě děti „ukecají“ a vyhodíme si z kopýtka. Ať už dražší výlet, nebo kývnu na dražší boty či nějakou hračku. A občas mám tendenci rozmazlit sebe - víno, kabelka, nová sukně.

Můj strach spojený s financemi: Že nemám finanční rezervu. A že to nějaký „šotek“ ví – v momentě, kdy se na spořicím účtu krčí pět tisíc, rozbije se auto, pračka apod. Naštěstí jsem si nemusela nikdy půjčovat, ale začínám pak zase od nuly.

Mé finanční cíle (naděje): Dostatečný finanční polštář.

Celkové hodnocení finanční situace rodiny: Nemám dluhy a mám práci, to je pro mne nejdůležitější. A to lízátko dětem také koupit mohu. Vlastně se máme dobře.

Odborník radí hledat si práci a investovat

„Vždycky jsem obdivoval matky, které žijí samy s dětmi a zvládají to. Už jen za to by si paní Lucie zasloužila dlouhou dovolenou, kde by si společně s dětmi pořádně odpočinula. Je však zapotřebí zamyslet se nad tím, jak toho dosáhnout a svou finanční situaci celkově zlepšit a stabilizovat,“ říká Jiří Hluchý, majitel start-upu Frenkee, který se snažil pro Lucii najít nějaký způsob, jak se dostat do lepší finanční situace.

  • „Pracovní kolektiv je pro člověka důležitý, přesto bych se zamyslel nad změnou zaměstnání, rozeslal životopisy a poohlédl se po jiné pracovní nabídce, která by mohla přinést nejen pravidelný měsíční příjem, ale i vyšší finanční ohodnocení,“ konstatuje. Paní Lucie by tak mohla odkládat více do rezervy a neobracet každou korunu.
  • Vzhledem k sezonní povaze práce by Lucka mohla zvážit také hledání přivýdělku během měsíců, kdy nepracuje. Ať formou dočasné pozice, práce na dálku a podobně.
  • „Dopřát dětem nebo sobě nějaký pěkný výlet, novou hračku nebo kabelku rozhodně nevnímám jako finanční zlozvyk, naopak si myslím, že v případě zvýšení příjmu nebo efektivnějšího finančního plánování by bylo možné si takové radosti dopřávat častěji,“ uklidňuje Lucii Jiří Hluchý.
  • Lucie by se mohla zamyslet i nad pravidelným investováním, především na důchod a pro děti. I malá částka měsíčně dokáže vytvořit sumu pro důstojné prožití stáří a i třeba finanční pomoc dětem při studiích. Mohla by se zeptat zaměstnavatele na příspěvky na spoření na důchod. Nápomocné mohou být automatizované investiční platformy, které jsou nízkonákladové, bezpečné a umožňují nastavit pravidelné investice, což pomáhá budovat kapitál skrze pravidelné, automatické příspěvky.
  • Lucie by měla také přehodnotit své pojištění, aby se ujistila, že je dostatečné a cenově dostupné. V případě, že je pojištění opravdu pouze úrazové, bylo by dobré jej změnit na životní pojištění, které kryje nemoci i jejich důsledky – až 94 % invalidních lidí je invalidních v důsledku nemoci, ne úrazu.
  • „Primárně bych se v tomto případě zaměřil na zvýšení příjmů, které by otevřelo možnost odkládat vyšší částky, nebo je případně investovat. To by mohl být klíčový a efektivní způsob, jak urychlit zvětšování finančního polštáře pro Lucku a její rodinu,“ uzavírá odborník.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Budeme rádi, pokud nám také pošlete svůj příběh a vyplníte dotazník. Vaši anonymitu samozřejmě zachováme. Zaslat jej můžete na e-mail redakce redakce.prozeny@firma.seznam.cz.

Načítám