Hlavní obsah

Co dělat, když jste na dítě sama? Požádejte o pomoc Klub svobodných matek a řekněte si o sociální dávky

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý se může stát samoživitelem, ale převládají ženy. Je důležité vědět, kam se obrátit o pomoc, když zůstanete na rodičovství sama. Komplexní pomoc poskytuje Klub svobodných matek. V dnešním díle podcastu O penězích se (ne)mluví jsme se bavili s jeho zakladatelkou a ředitelkou Danou Pavlouskovou o tom, co klub nabízí lidem, kteří se najednou ocitnou v této emočně i finančně náročné situaci.

Článek

Přes čtvrt milionu rodičů podle Českého statistického úřadu vychovává děti samostatně bez partnera. Někdo to zvládá lépe, někdo hůř. Těm, kteří v této nové nekonfortní situaci tápou, nabízí pomoc nezisková společnost Klub svobodných matek.

Víte, na jaké sociální dávky můžete dosáhnout jako samoživitel/ka? Kde si o ně můžete požádat? Co dělat, když nedostáváte výživné? Na všechny tyto otázky v podcastu O penězích se (ne)mluví odpoví zakladatelka a ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková.

Klub svobodných matek

„Klub má několik programů finanční pomoci. Poskytuje materiální pomoc prostřednictvím oděvní banky. Nabízí bezplatné právní rady a provozujeme i bezplatnou infolinku, kam se můžete obrátit pro radu,“ vypočítala druhy pomoci ředitelka klubu Pavlousková.

Jaké to je být samoživitelkou, ví z vlastní zkušenosti. „Žiji sama s dcerou a jednou jsem si uvědomila, že ve stejné situaci je určitě spousta lidí a potřebují pomoc,“ vyprávěla, proč klub před téměř sedmi lety založila. Za tu dobu pomohl již několika tisícům neúplných rodin. Klub sice názvem „diskriminuje“ otce samoživitele, ale i oni se na něj mohou obrátit s prosbou o pomoc. „Mezi samoživiteli je drtivá většina žen, je to dáno tím, že z logiky věci soudy zatím většinou svěří nezletilé dítě do péče matkám,“ vysvětlila Pavlousková genderový nepoměr mezi samoživiteli.

Foto: Proženy.cz

Pozvání Michaely Rakové přijala Dana Pavlousková z Klubu svobodných matek (vpravo)Foto: Proženy.cz

Jak se žije samoživitelkám

Existuje několik cest, proč se najednou stanete samoživitelem. „Asi nejčastější důvod je, že se rozvedete. Můžete také ovdovět a třetí skupinou jsou svobodné matky, tedy takové, které si z různých důvodů nenechaly zapsat otce do rodného listu,“ vyjmenovala zakladatelka klubu.

Stát se samoživitelem je zásadní životní zlom – na to, co dříve zařizovali dva rodiče, jste najednou sám/a. Je to velmi psychicky náročné. „Dostanete-li se do této situace, jednejte s chladnou hlavou, zanalyzujte svůj stav,“ doporučila Pavlousková. „Sedněte si a kompletně a poctivě si zmapujte všechny možnosti příjmů a veškeré výdaje. To je základ, abyste mohli fungovat,“ upřesnila.

Čím jsou děti mladší, tím je situace pro samoživitele těžší. Nemají často možnost si přivydělat a chybí jim peníze na hlídání. Jak děti rostou a jsou samostatnější, mají více možností. Do té doby, než se ustálí práce, začne chodit vdovský důchod či je přiznané výživné, může formou různých sociálních dávek pomoci stát. „Když ani to nestačí, můžete se o pomoc obrátit i na neziskové společnosti,“ poradila ředitelka klubu.

Na co máte od státu nárok

Český sociální systém rodiče samoživitele nijak nezvýhodňuje. Jedinou hmatatelnou výhodou je možnost čerpat ošetřovné člena rodiny delší dobu než pro rodiče z úplné rodiny. Můžete si však požádat o sociální dávky. „Nejčastěji je to přídavek na dítě a příspěvek na bydlení. Další možností je čerpat pomoc z balíčku hmotná nouze, který zahrnuje příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádnou okamžitou pomoc,“ vypočítala možné sociální dávky ředitelka klubu.

O sociální dávky se spousta lidí stydí nebo bojí požádat. Hrdost musí jít stranou a s tou horou formulářů se musíte poprat. „Pokud si nevíte rady, obraťte se třeba na Klub svobodných matek. My vám poradíme, na co máte nárok a jak a kde o to požádat,“ doporučuje Pavlousková.

„Nejste na to nikdy sami, zvládli to ostatní, zvládnete to také,“ povzbudila ředitelka klubu nakonec všechny samoživitele/ky.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

S kým jsme si povídali

Dana Pavlousková je zakladatelkou a ředitelkou neziskové společnosti Klub svobodných matek. Rodinám samoživitelů/lek poskytuje finanční, materiální, právní a komplexní informační pomoc. Příjemce pomoci důkladně prověřují, spolupracují se sociálními pracovníky, azylovými domy i pobočkami Úřadu práce.

Načítám