Hlavní obsah

Leden je měsíc rozchodů a rozvodů! Může za to stres z Vánoc, bilancování i odsouvání problémů

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezona rozchodů, měsíc rozvodů, období milostných krachů… Leden je pro lásku a vztahy velmi rizikové období. Počátkem roku totiž žádá o rozvod výrazně víc párů než v jiných měsících a mnohem víc párů se také rozchází. Proč? Důvodů je hned několik.

Článek

Psychologové, terapeuti, pároví poradci, ale i právníci či rozvodové soudy o tom vědí své. Leden je neoficiální měsíc rozvodů a rozchodů: v této době krachuje o hodně víc vztahů než jindy. Jako by se všichni soustředili na Vánoce, na pohodu a lásku během svátků a po Novém roce jim došly síly. Tak snadné to ale není, důvody lednových rozchodů jsou mnohem hlubší a rozmanitější.

Odložené sbohem

Část vztahů, které nepřežijí leden, na tom nebyla dobře už delší dobu. Jenže rozejít se s partnerem v období okolo Vánoc? Toho je schopen jen málokdo. „Mnoho párů svůj vztah do svátků jaksi uměle drží, aby v tomto citlivém období neohrozily domácí pohodu a příbuzenské vztahy,“ vysvětluje životní koučka Lenka Procházka.

Je to jasné, v očích dětí chcete u vánočního stromku vidět nadšení a radost z dárků, ne nejistotu a smutek, protože se jim rozpadá rodina. Odložit to na později se zdá snazší. „Vkročit do vánoční říše snů a předstírat, že je všechno v pořádku, je jednodušší než čelit realitě,“ upřesňuje kanadská terapeutka a sexuoložka Carlen Costa.

Jenže odsouvání problémů většinou způsobí víc škody než užitku. Obecně totiž platí, že trable je potřeba řešit hned. Takže pokud vaše krize a touha po rozchodu nevypukla bez varování těsně před Štědrým dnem, nejspíš jste měli dost času se vztahu a problémům věnovat, nikoli je (opět) odsunout.

Rozbouřené emoce a bilancování

Vánoce jsou krásné svátky, ale emočně jsou dost náročné. Je to shon, který vyčerpává – fyzicky i finančně. A když jste unavení z pečení, uklízení a shánění dárků, k tomu počítáte, kolik jste utratili, a musíte dořešit, jaké platby ještě dlužíte, je to velký stres. Navíc se po pár volných dnech vrátíte do práce a začne běžný shon.

Podrážděnost, dusná atmosféra, všechny každodenní starosti na vás po svátcích udeří vší silou. A to se na partnerské pohodě nehezky podepíše. Hádky, spory, tichá domácnost – není divu, že řada lidí to vzdá. Obzvlášť ve chvíli, kdy spolu nejste nijak dlouho, nemáte děti ani jiné společné závazky, které (ať se nám to líbí, nebo ne) jsou určitou motivací ke snaze zachránit vztah s větší urputností.

Foto: Goksi, Shutterstock.com

Dlouhodobá nespokojenost ve vztahu vybublá často až po Vánocích Foto: Goksi, Shutterstock.com

O Vánocích se ukáže „skutečnost“

Jste spolu chvíli a třeba prožíváte první společné Vánoce… A může přijít nehezké rozčarování. Poprvé jste spolu intenzivněji několik dní v kuse a může se ukázat, že to mezi vámi skřípe. Že vám to neladí: každý máte jinou životní dynamiku, rytmus, zvyky a návyky, každý si volné dny představujete jinak.

I u delších vztahů může během svátků nastat hlubší zamyšlení, jestli tohle je to, co chcete. K úvahám vás mohou nechtěně přimět třeba i vaši blízcí a příbuzní. „Během svátků jsme vystaveni rodinné dynamice a kulturním očekáváním více než během jiných částí roku. Možná se vás rodina ptá, kdy plánujete svatbu, což vás může přimět k otázce, zda je to skutečně něco, co od tohoto specifického partnerství chcete,“ říká americká manželská a rodinná terapeutka Amie Harwick. Přidejte k tomu sklon na konci roku bilancovat a hodnotit, co se povedlo, co ne, a možný vztahový průšvih je na světě.

Rozchod není nikdy příjemný, ale můžete ho ustát se ctí, elegancí a stále se k sobě chovat s respektem a úctou. Nebo také ne: Když rozvod, tak vypadni. Největší rozvodové masakry Hollywoodu

Načítám