Hlavní obsah

Jaké léky si smíte vzít na palubu letadla a co zabalit do lékárničky? Inzulin zakázaný není

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před odjezdem na dovolenou do zahraničí se vyplatí zabalit nejen ty správné kousky oblečení, ale rozhodně i cestovní lékárničku, která vás nenechá ve štychu v případě zdravotních potíží nebo drobného úrazu, ale bude myslet i na vaše chronické obtíže.

Článek

Cestovní lékárnička je něco, co by nemělo v žádném zavazadle chybět. Její velikost a výbava by měla být úměrná nejen vašemu věku a zdravotnímu stavu, ale také destinaci a délce pobytu, stejně jako náročnosti programu, který tam na vás čeká.

Cestovní lékárnička

Přesný seznam toho, co by měla vaše cestovní lékárnička obsahovat, vám nikde nedají. Zcela jinou si zabalí rodina, která hodlá provozovat vysokohorskou turistiku nebo cyklovýlety, jinou potřebujete na čistě válecí pobyt u moře. Lze se ale shodnout na základním vybavení, tím by měla být dostatečná zásoba léků, jež pravidelně užíváte, stejně jako těch, které vás vytáhnou z nejčastějších zdravotních obtíží, jež se na dovolené mohou vyskytnout.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Cestovní lékárnička by neměla chybět v žádném kufruFoto: Alliance Images, Shutterstock.com

Léky na předpis

Jestliže užíváte léky na předpis, pak si s dostatečnou rezervou před odjezdem překontrolujte, zda jich máte zásobu, a přibalte ještě malou rezervu navíc, kdyby se neočekávaně cesta třeba o pár dní prodloužila. Pokud by vám léky v cizině došly, mohly byste mít potíž adekvátní náhradu sehnat. I kdybyste měli recept, nemuseli byste uspět. Samozřejmě, v sousedních státech většinou stejné nebo podobné léky seženete, ale čím exotičtější destinaci hodláte navštívit, tím spíš byste je měli mít s sebou z domova.

S receptem do ciziny?

Léčivý přípravek si můžete vyzvednout na základě lékařského předpisu vydaného v ČR i ostatních státech EU. Musí ale splňovat náležitosti tzv. přeshraničního předpisu. Ne vždy to splňuje e-recept, proto pokud o takové možnosti uvažujete, informujte o tom lékaře a on recept vystaví tak, aby ho v zahraničí přijali.

V cizině si budete muset lék na předpis uhradit ze svého, ale po návratu můžete požádat zdravotní pojišťovnu o proplacení nákladů. „K žádosti musíte doložit kopii lékařského předpisu, případně jiný doklad, ze kterého bude patrné, že byl příslušný lék předepsán, a doklad o zaplacení. V případě, že splníte všechny stanovené podmínky, bude vám uhrazena maximálně taková částka, kterou by zdravotní pojišťovna zaplatila za lék u nás. Nemusíte tedy dostat zpět tolik, kolik jste zaplatili,“ upozorňuje Viktorie Plívová, tisková mluvčí VZP.

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Léky na recept si můžete vyzvednout i v zahraničí, ale jistější je mít zásobu s sebouFoto: pikselstock, Shutterstock.com

Nejčastější zdravotní obtíže na dovolené

Cestovní lékárnička by měla myslet i na nejčastější zdravotní nepříjemnosti, které vás mohou na dovolené potkat. Podle statistik to bývají nemoci trávicího ústrojí, žaludeční potíže a nemoci dýchacích cest – zejména nachlazení z klimatizace. Časté jsou i záněty středního ucha a úpaly nebo úžehy. V lékárničce byste proto měli mít léky na horečku, bolest, rýmu a kašel, k léčbě dýchacích infekcí i na problémy trávicího traktu.

Jestliže zásobu léků nekupujete, ale berete si je z domácí lékárničky, vždy překontrolujte jejich dobu expirace. „Na cesty si berte léky v originálním balení, včetně příbalové informace, kde najdete účinky, dávkování a způsob podání. Pokud potřebujete ušetřit místo, vyndejte blistry z krabiček, ale popište je nesmývatelným fixem,“ radí Michaela Černá, vedoucí EUC Lékárny Kladno.

Myslete na uši a oči

Při vybavování lékárničky na cestu zohledněte i potřeby ostatních, již jedou s vámi. Ti, kteří nosí brýle nebo kontaktní čočky, využijí přípravky k ošetření očí, u dětí se hodí léky na alergii, ale také na kinetózu, kterou trpí častěji než dospělí. „Děti jsou rovněž náchylnější k různým typům ušních zánětů, jež dokážou nepříjemně potrápit, proto nezapomeňte i na přípravek, který jim uleví,“ upozorňuje lékárnice.

Výbava pro případ úrazu

Do lékárničky se hodí přidat i klasické náplasti a dezinfekce, přípravky k ošetření drobných poranění, obvazy, a pokud bude dovolená aktivní, třeba na kolech, pak i speciální náplasti na odřeniny, přípravky na namožené svaly a speciální gely.

Výbava do exotiky

Čím exotičtější destinaci navštívíte, tím spíš obsah lékárničky konzultujte se svým lékařem. Pokud víte, že zdravotnická péče nebude dostupná, vyplatí se přibalit například dezinfekci vody a třeba i antibiotika, do některých zemí i antimalarika. Rozhodně si nezapomeňte ověřit, jaká je zapotřebí mít očkování.

Léky do letadla

Lékárničku jako takovou nechte v kufru, ale pokud potřebujete mít nějaké léky u sebe během letu, můžete si je dát do příručního zavazadla. Na léky v podobě tekutin, aerosolu nebo gelu platí výjimky z obecných podmínek omezení tekutin donesených na palubu - patří sem třeba kapky do očí, sprej na astma, inzulin i glukózové nápoje pro diabetiky.

Všechny léky, které nezbytně potřebujete na cestu, musíte nahlásit pracovníkům bezpečnostní kontroly a doporučuje se mít s sebou předpis nebo potvrzení lékaře o tom, že je užíváte. Může to od vás požadovat bezpečnostní kontrola.

Načítám