Hlavní obsah

Výživa a rakovina. Jak velkou roli hraje v léčbě strava?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Léčbu nádorových onemocnění negativně ovlivňuje nevhodná strava. Může se stát příčinou podvýživy, která vede k poruchám metabolismu a celkovému oslabení organismu.

Článek

Špatně sestavený jídelníček pacienta při léčbě rakoviny velmi oslabuje. Strava totiž zabezpečuje celkový chod organismu a ten je doslova závislý na živinách, které mu jeho nositel poskytne. A právě v době, kdy se pere se zákeřným onemocněním, potřebuje tělo odpovídající přísun kvalitních potravin více než kdy jindy.

Při rakovině pozor na podvýživu

Nebezpečí nevhodné stravy tkví především v tom, že u nemocného zvyšuje riziko vzniku a prohlubování podvýživy. Podle nutriční terapeutky Nicoly Mužíkové dojde až u 50 procent pacientů s nádorovým onemocněním k výraznému zhubnutí.

Podvýživu zesilují také samotné symptomy nádoru, které narušují příjem stravy (nechutenství, nevolnost, potíže s polykáním, horečky, bolesti, úzkosti a deprese), stejně jako požadavky na lačnění před vyšetřeními společně s vedlejšími účinky onkologické léčby.

Nemoc navíc narušuje schopnost těla zpracovávat a přijímat živiny ze stravy, takže v případě, že se jich tělu dostává málo, a ještě jsou nedostatečně zpracovány, mu nezůstanou v podstatě žádné.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Podvýživa bere pacientům energii potřebnou pro boj s nemocí a činí je náchylnější k nebezpečným infekcímFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tělo potřebuje sílu pro boj s nemocí

Z toho všeho plyne řada negativních důsledků. „Jestliže se sníží aktivní svalová tkáň, dochází k poklesu výkonnosti, poruchám imunologických obraných mechanismů a pacient cítí celkové zhoršení stavu,“ vysvětluje Nicola Mužíková. V takovém rozpoložení jsou nemocní náchylnější ke vzniku infekcí. S těmi souvisí zhoršená schopnost regenerace, hojení ran i rekonvalescence po operacích.

Strava jako podpora léčby

Pacient by se měl o svém jídelníčku poradit s nutričním terapeutem nebo specialistou vyškoleným pro péči s onkologickými pacienty.

„Fáze nemoci budou totiž svými požadavky a možnostmi rozdílné,“ vysvětluje Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity. Důležitá je podle ní i správná příprava stravy, jako třeba nutnost ji mixovat nebo podávat ve formě vývarů, když má pacient problém s polykáním.

Přirozená strava se pak v případě potřeby doplňuje speciálními nutričními doplňky. Někdy je nutné podávat také výživu umělou, a to nitrožilně tenkou sondou přímo do žaludku nebo střeva (PEG).

Foto: ronstik, Shutterstock.com

S jídelníčkem by měl nemocnému pomoci nutriční terapeut vyškolený pro práci s onkologickými pacientyFoto: ronstik, Shutterstock.com

Zásadní je navýšit bílkoviny

„Zásadní roli hraje navýšení bílkovin ve stravě,“ upozorňuje Nicola Mužíková. V jídelníčku onkologicky nemocného by podle ní celkově neměly chybět omega 3 mastné kyseliny, selen, vápník, vláknina a antioxidační látky. Důležité je také zajistit optimální přívod vitaminů E, C a karotenoidů, obzvláště beta-karotenu.

„Pro doplnění těchto látek je nutná konzumace ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a ořechů. Zapomínat by se nemělo ani na kvalitní mléčné výrobky s obsahem probiotických bakterií, které zlepšují imunologickou ochranu organismu,“ radí nutriční terapeutka.

Vhodné potraviny při rakovině

  • Ryby - Během léčby nádorového onemocnění potřebujete dostat do těla omega 3 mastné kyseliny, aby mělo tělo sílu k boji. Najdete je právě v rybách. Dále poskytují tělu vitamin D dobrý na kosti a vitamin B12, který prospívá červeným krvinkám.
  • Zázvor - Pomáhá proti nevolnosti, která je vedlejším účinkem chemoterapie a některých léků. Dělejte si zázvorové čaje s medem a citronem, tím jeho zdravotní účinky ještě zvýšíte, nebo si zázvor po malých dávkách strouhejte do jídla.
  • Rajčatová omáčka - Rozvařená rajčata jsou v tomto případě vhodnější než čerstvá. Jednak dokážou skvěle přebít pachuť v ústech po chemoterapii a pak jsou bohatým zdrojem vitaminu C.
  • Mléčné výrobky - Ty poskytnou nemocnému a oslabenému tělu vápník, vitamin D a bílkoviny, to vše pomáhá hlavně kostem. Kysané mléčné výrobky včetně jogurtu jsou zase výborné pro trávicí trakt, který je během nemoci rovněž oslaben a potřebuje povzbuzení.
  • Nutridrinky - Doplňkem mohou být v lékárně zakoupené speciální malé porce „drinků“, které pacient může popíjet i během dne a mezi jídly, aby byl dostatečně živen.

Co dělat, když vás trápí nechutenství

Při nádorovém onemocnění je prioritou snažit se maximálně udržet hmotnost. Během léčby se střídají období, kdy pacient může normálně jíst, či při chemoterapii trpí zvracením a nechutenstvím.

„Pokud pacient může jíst, volíme jídla a potraviny, které jsou kvalitní, pestré svým složením, s dostatečným zastoupením bílkovin a dle chuťových preferencí pacienta. Nebudeme nutit nemocného do potravin sice zdravých, ale na které nemá chuť,“ radí doktorka Hana Mojžíšová.

Pacienti by se zkrátka v čase léčení neměli vyhýbat potravinám, které obsahují hodně tuku nebo sacharidů, a mělo by jim jít především o konzumaci jídla jako takového, protože tělo bude potřebovat hodně síly a energie na léčení. Pomáhá také jedení v příjemné společnosti, protože i psychika hraje v léčbě onemocnění velkou roli.

Reklama

Načítám