Hlavní obsah
3,7
(23)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Štafetky, rozkošné ořechové roládky naplněné voňavým kávovým krémem, si budou pamatovat z pultů cukráren především starší ročníky. Ty mladší je možná uvidí poprvé, zamilují si je ale okamžitě.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
Korpus
  • 5 ks bílku
  • 150 g cukru krupice
  • 75 g ořechů
  • 75 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce cukru moučka
Krém
  • 400 ml mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 5 ks žloutků
  • 2 lžíce škrobu
  • 3 lžičky kávy
  • 150 g másla
Čokoládová poleva
  • 100 g čokolády 70%
  • 20 g kakaového másla
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 180 °C. Do mísy robota dejte bílky, přidejte špetku soli a asi třetinu cukru a začněte šlehat. Až se vytvoří řídká bílá pěna, postupně za stálého šlehání přisypejte i zbylý cukr a ušlehejte hladký a lesklý sníh. Postačí, když bude ušlehaný na tzv. měkkou špičku (špičky sněhu se po vytažení metliček pomalu ohýbají dolů).

02.

Na ušlehaný sníh prosejte mouku i mleté ořechy a už jenom ručně metličkou opatrně zapracujte. Bílkovou hmotu rozetřete v nižší vrstvě na plech vyložený papírem na pečení (na tohle množství budete potřebovat dva plechy) nebo silikonovou podložku a přes sítko ještě jemně poprašte moučkovým cukrem. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 10 minut, až bude korpus na dotek suchý a začne lehounce zlátnout.

03.

Upečené korpusy vyjměte z trouby, nechte krátce zchladnout a obraťte na čistý papír na pečení poprášený moučkovým cukrem. Opatrně sloupněte papír, na kterém se pekly, a nechte úplně vychladnout.

04.

Na krém dejte do rendlíku dvě třetiny mléka, přidejte cukr a pomalu ho přiveďte k varu. Míchejte, až se cukr rozpustí. Zbylou třetinu mléka dobře prošlehejte metličkou se žloutky a škrobem. Až se bude mléko téměř vařit (hladina se bude jemně chvět), za stálého šlehání metličkou přilejte žloutkovou směs a krátce povařte na mírném ohni do zhoustnutí. Povrch přikryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. V mezičase vyjměte z lednice i máslo a také ho nechte dojít pokojové teploty.

05.

Vychladnutý žloutkový pudink vyšlehejte metličkou do krémové konzistence. Přidejte jemně mletou kávu a postupně po malých kostičkách zašlehejte i změklé máslo.

06.

Vychladlé korpusy rozřízněte podélně na poloviny (z jednoho plátu těsta vzniknou dva delší užší pruhy těsta cca 13 × 35 cm). Potřete je krémem, pomocí papíru na pečení zarolujte do užší rolády a dobře utáhněte. Takhle připravte rolády ze všech pruhů těsta a krému a dobře utažené je nechte v lednici ztuhnout do druhého dne.

07.

Na druhý den rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a povolte ji trochou kakaového másla. Rolády nakrájejte na stejně velké špalíčky, konce namočte v rozpuštěné čokoládě a nechte ztuhnout.

Máte rádi dezerty s chutí kávy? Tenhle kávový dort s kardamomem je lehounký a rafinovaný a kávové muffiny s banánem jsou opravdová rychlovka.

Související témata:

Načítám