Hlavní obsah
3,4
(25)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Těmto šnekům se na Slovensku, odkud recept pochází, říká vosí hnízda. Jako náplň se někdy používá i skořice nebo kakao a často se připravují z obyčejného kynutého těsta. Ty s kefírem jsou méně nadýchané a pevnější, vydrží ale dlouho vláčné a s bohatou ořechovou nádivkou chutnají božsky.

25 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Na těsto
  • 200 ml kefíru
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 30 g droždí
  • 700 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 4 žloutky
  • 230 g másla
Na náplň
  • 4 bílky
  • 100 g cukru krupice
  • 400 g vlašských ořechů
  • 1 špetka soli
Na dokončení
  • 1 vejce
Článek

Z této dávky surovin upečete dva plné plechy, asi 24 poměrně velkých šneků. Pokud vám stačí menší množství, suroviny uberte.

Postup

01.

Včas vyberte všechny suroviny na linku a nechte je dojít pokojové teploty. Kefír pak ještě trochu zahřejte na teplotu těla, promíchejte s cukrem a rozdrobte do něj droždí. Nechte asi 15 minut vzejít kvásek a v mezičase oddělte žloutky od bílků.

02.

Do mísy robota prosejte mouku se solí, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj vzešlý kvásek. Vmíchejte do něj trochu mouky z okrajů důlku a nechte ještě 5-10 minut odpočívat. Poté začněte zadělávat těsto: postupně zapracuje po jednom žloutky a po lžících i změklé máslo, až vznikne vláčné a pružné bohaté máslové těsto. Zformujte z něj kouli a nechte krátce nakynout, postačí mu 20-25 minut.

03.

Na náplň přidejte k bílkům špetku soli a začněte šlehat. Až bílky zpění, po částech přidávejte cukr a vyšlehejte hladký a lesklý sníh. Nakonec ručně vmíchejte mleté ořechy.

04.

Předehřejte troubu na 200 °C a plechy vyložte papírem na pečení. Těsto rozdělte na dvě části. Každou z nich vyválejte na velký obdélník vysoký necelý 1 cm a bohatě potřete náplní. Zaviňte jako roládu a okraj přitiskněte. Ostrým nožem pak nakrájejte na kolečka silná asi 1,5 cm. Šneky rozložte na plech, okraje potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte asi 7 minut, poté stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších asi 10-12 minut dozlatova.

05.

Šneky bohatě pocukrujte moučkovým cukrem a skladujte volně překryté utěrkou.

Pokud máte chuť na něco zdravějšího, přidejte ořechy do koláče z ovesných vloček nebo do jablečných muffinů s drobenkou.

Reklama

Načítám