Hlavní obsah
4,5
(4)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Hubneme do plavek... téma víc než aktuální. Tento jednoduchý, lehký a zdravý recept je v neposlední řadě velmi chutný. Pohanka je skvělou přílohou a alternativou třeba k těstovinám, kuskusu či rýži.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Na pohanku
  • 200 g loupané pohanky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 špetka soli
Na grilovanou zeleninu
  • 1/2 ks červené papriky
  • 1/2 ks žluté papriky
  • 1 ks menší zelené cukety
  • 1/2 ks lilku
  • 1/2 ks červené cibule
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 špetky soli
K podávání
  • 1 ks mozzarelly
  • 1 hrst cherry rajčátek
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Článek

Pohanka je surovina v našich končinách už po staletí využívaná jako chutná, zdravá a levná příloha. Je plná bílkovin a má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Navíc neobsahuje lepek, proto je v různých formách - včetně pohankové mouky, vhodná pro celiaky (výborná je například v bramborácích). Vařenou pohanku ráda používám jako zahušťovadlo do polévky.

Postup

01.

Nejprve dejte do zeleninového vývaru (případně osolené vody) vařit propláchnutou pohanku dle návodu na obalu (nejčastěji 5-7 minut). Když je měkká, přebytečnou tekutinu slijte.

02.

Omytou čerstvou zeleninu nakrájejte. Cuketu a červenou cibuli na kolečka, lilek a papriky na kostičky. Do olivového oleje rozmačkejte stroužek česneku.

03.

Na mřížce rozpáleného grilu nebo na grilovací pánvi zeleninu opékejte, během pečení ji potírejte česnekovým olejem a osolte ji. Když je měkká a z obou stran opečená, dejte ji stranou a případně větší kousky nakrájejte.

04.

Uvařenou pohanku servírujte s grilovanou zeleninou, nakrájenými cherry rajčaty a natrhanou mozzarellou. Každou porci lehce pokapejte olivovým olejem.

Zkuste take báječné recepty z čočky, je zdravá a má málo kalorií. Co třeba čočka s rýží nebo krémová čočka s kořenovou zeleninou a smetanou?

Reklama

Načítám