Hlavní obsah
3,7
(59)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Mrkvánky jsou téměř zapomenutou dobrotou našich babiček. Máslové těsto, kterému krásnou barvu a sladkost dodává strouhaná mrkev, tradičně plněné švestkovými povidly. Tento jednoduchý recept určitě vyzkoušejte!

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 kusů
  • 250 g mrkve
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 150 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1/2 hrnku povidel
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Syrovou mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Obě mouky smíchejte s vanilkovým cukrem, práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. 

02.

Do zadělávací mísy dejte nastrouhanou mrkev, sypké suroviny, vejce a nakrájené máslo pokojové teploty. 

03.

Hnětacím hákem nebo vařečkou zadělejte lepkavé těsto, které zabalte do potravinářské fólie a dejte na cca tři hodiny do lednice. 

04.

Po této době těsto vyválejte na tenkou placku na pomoučeném válu a vykrajujte z něho kolečka o průměru cca 8 cm. Každé naplňte lžičkou povidel, přehněte a kraje přimáčkněte k sobě. Já jsem použila plastové tvořítko

Foto: Svatava Vašková

Mrkvánky možná znáte od své babičkyFoto: Svatava Vašková

05.

Naplněné mrkvánky vyskládejte vedle sebe na plech s pečicím papírem, do každého jsem pro jistotu, aby nepraskaly, udělala jednu dírku špejlí. Dejte je péct do předehřáté trouby na 170 stupňů na cca 20 minut. Hotové je ještě teplé posypte moučkovým cukrem. 

Reklama

Načítám