Článek
Postup
Krok 1: Brusinky namočte do rumu nebo amaretta klidně den předem, jinak je v den pečení společně přiveďte k varu a nechte nabobtnat, než si připravíte zbytek těsta. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno, formu na biskupský chlebíček si vyložte zmuchlaným a rozloženým pečicím papírem a troubu vyhřejte na 180 °C.
Krok 2: Slunečnicový olej, rozpuštěné máslo nebo kokosový tuk prošlehejte s cukrem, skořicí, zázvorem, muškátem a solí a postupně zapracujte vejce, smetanu, mouku, kokos, kypřicí prášek, mrkev a brusinky i s rumem, který se nevsákl.
Krok 3: Těsto vlijte do připravené formy a pečte asi 40 minut, hotový chlebíček poznáte, až bude špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte ještě 15 minut dojít v otevřené troubě a poté vyklopte na mřížku. Podávejte jen tak nebo s kopečkem vyšlehané smetany, s oslazeným žervé či tvarohem.
Chlebíček je krásně vláčný i jen sám o sobě, ale kopečkem šlehačky se ještě žádný dezert nezkazil...
Možné obměny: Příště můžete přidat nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru, čerstvý zázvor, brusinky vyměňte za rozinky, kokos za mleté vlašské ořechy nebo smetanu za smetanový jogurt.
Jestli vás baví sladké s trochou zeleniny, určitě vyzkoušejte i extra vláčný řepový koláč s čokoládou nebo perníkovou cuketovou bábovku!