Hlavní obsah

Vláčný mrkvový chlebíček s kysanou smetanou a kokosem

Hodnocení:
(47)
Foto: Kateřina Harudová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Opakování je matka moudrosti: mrkev koláčovému těstu dodává nejen živiny, ale hlavně vláčnost, díky které je skvělý i třetí den. Na chuti přitom tato zdravá zelenina nikoho neobtěžuje – stačí přidat voňavou skořici a zázvor, těsto doplnit kokosem a kysanou smetanou a mrkvový chlebíček si s chutí dá snad každý.

Ingredience pro:
1 chlebíček
Budete potřebovat
  • 80 g tuku
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 60 g mletého kokosu
  • 1.5 lžičky mleté skořice
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 300 g mrkve nastrouhané najemno
  • 70 g sušených brusinek
  • 40 ml rumu
  • 1 špetka soli
  • 200 g zakysané smetany
Článek

Postup

Krok 1: Brusinky namočte do rumu nebo amaretta klidně den předem, jinak je v den pečení společně přiveďte k varu a nechte nabobtnat, než si připravíte zbytek těsta. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno, formu na biskupský chlebíček si vyložte zmuchlaným a rozloženým pečicím papírem a troubu vyhřejte na 180 °C. 

Krok 2: Slunečnicový olej, rozpuštěné máslo nebo kokosový tuk prošlehejte s cukrem, skořicí, zázvorem, muškátem a solí a postupně zapracujte vejce, smetanu, mouku, kokos, kypřicí prášek, mrkev a brusinky i s rumem, který se nevsákl.

Krok 3: Těsto vlijte do připravené formy a pečte asi 40 minut, hotový chlebíček poznáte, až bude špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte ještě 15 minut dojít v otevřené troubě a poté vyklopte na mřížku. Podávejte jen tak nebo s kopečkem vyšlehané smetany, s oslazeným žervé či tvarohem.

Foto: Kateřina Harudová

Chlebíček je krásně vláčný i jen sám o sobě, ale kopečkem šlehačky se ještě žádný dezert nezkazil...

Možné obměny: Příště můžete přidat nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru, čerstvý zázvor, brusinky vyměňte za rozinky, kokos za mleté vlašské ořechy nebo smetanu za smetanový jogurt.

Jestli vás baví sladké s trochou zeleniny, určitě vyzkoušejte i extra vláčný řepový koláč s čokoládou nebo perníkovou cuketovou bábovku!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek