Hlavní obsah
2,9
(17)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jen máloco mi evokuje svěžest léta tak jako salátová okurka. Konkurují jí snad jen rajčata a vodní melouny. Kromě různých salátů je však okurka často opomíjena, takže je určitě dobré nechat ji občas promluvit naplno, třeba v salátovém sendviči, který je osvěžující a přitom vydatnou svačinou k vodě i do práce.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 4 plátky tmavého toastového chleba
  • 1 ks salátové okurky
  • 1 špetka soli
  • 1 g pepře červného celého
  • 1/2 lžíce čerstvé pažitky
  • 1/2 lžíce čerstvého kopru
  • 1/2 lžíce řeřichy
  • 4 lžíce čerstvého krémového sýru
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1/2 lžičky citronové kůry
Článek

Postup

01.

Od tohoto receptu nečekejte nic složitého, berte jej spíš jako inspiraci, jak využít naplno svěžest salátové okurky. Připravte si plátky celozrnného toastového chleba. Pokud je máte rádi opečené, nebojte se je nejdřív „prohnat“ topinkovačem.

02.

Jednu menší salátovou okurku podle svých preferencí oškrábejte, pro efekt můžete střídat proužky oškrábané a ponechané slupky. Pak ji nakrájejte na tenká kolečka.

03.

Vločkovou sůl promněte s červeným pepřem mezi prsty, abyste je jemně nadrtili. Zejména pokud budou sendviče k okamžité spotřebě, učiníte hotový pokrm ještě křupavějším. 

04.

Bylinky zvolte podle chuti – k okurce perfektně pasuje pažitka, kopr nebo řeřicha, chybu neuděláte ani s trochou tymiánu nebo olivové bylinky (někdy nazývané olivové trávy). Vmíchejte je do krémového sýru, použít můžete klasický cream cheese, lučinu nebo klidně pomazánkové máslo, podle zvoleného druhu můžete při promíchávání trochu naředit lžící bílého jogurtu, případně dochutit pár kapkami citronové šťávy nebo špetkou čerstvě nastrouhané citronové kůry.

05.

Vrstvou pomazánky pak natřete všechny 4 plátky toastového chleba. Posypte směsí soli a červeného pepře. Na 2 z plátků naložte tolik koleček okurky, kolik se na něj vejde – klidně ve 3–4 vrstvách, záleží i na tom, jak tenká kolečka máte. Přiklopte zbylými plátky, přimáčkněte a diagonálně rozřízněte na trojúhelníčkové sendviče. 

Náš tip: Pokud sendvič balíte na svačinu, zanechte papírový ubrousek na zabalení v šuplíku, na měkký chléb by se nalepil a rozmočil se. Vhodnější je svačinový či pečicí papír nebo rovnou voskovaný ubrousek, který si můžete vyrobit doma.

Máme pro vás i další skvělé tipy, jak si užít salátové okurky naplno! Máte-li rádi korandr, zamilujete si thajský okurkový salát nebo lehký kedlubnový salát s okurkou a koriandrem. Nesmrtelná klasika je také řecké tzatziki nebo šopský salát z Bulharska.

Reklama

Načítám