Hlavní obsah
3,5
(11)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Vrcholí masopust a to je ten správný čas dopřát si trochu zabijačkových dobrot. Domácí prejt snadno připravíte i doma v kuchyni a bez zabijačky. Chutná skvěle – a jak je známo: s dobrým základem zvládnete masopustní zábavu snadněji.

30 min.
Příprava
3 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 25 × 30 cm
  • 1 ks vepřového kolena
  • 500 g bůčku
  • 180 g vepřových jater
  • 4 ks rohlíku
Směs koření do vývaru
  • 3 listy bobkového listu
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce soli
Směs koření na prejt
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/4 lžičky nového koření
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 3/4 lžičky soli
Vymazání a vysypání pekáčku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 hrst strouhanky
Článek

Postup

01.

Vepřové koleno pořádně omyjte, nařízněte a nožem trochu uvolněte maso od kosti, rychleji se uvaří. Koleno vložte do velkého hrnce s vodou, přidejte sůl, koření, pět celých stroužků česneku a přiveďte k varu. Stáhněte plamen na velmi mírný a pod částečně odklopenou pokličkou nechte pomalu vařit.

Tip: Když vaříte ovar na prejt, můžete do hrnce přidat ještě jedno koleno a pár vepřových nožiček, vepřové kůže nebo lalok a připravit zároveň i domácí sulc.

02.

Zhruba po třičtvrtěhodině přidejte ke kolenu i vepřový bůček a maso uvařte doměkka, potrvá to celkem asi dvě hodiny. Poté maso vyjměte z vývaru, nechte zchladnout, oberte ho a nakrájejte na kusy, které se vám vejdou do mlýnku. Nebojte se přidat i měkké části, tuk a část kůže.

Tip: Na středně velký pekáček prejtu budete potřebovat asi 800 až 1 000 gramů namletého vařeného masa, zbytek servírujte s křenem, hořčicí a dobrým chlebem.

03.

Rohlíky nakrájejte na kostičky, zvlhčete vývarem z masa a nechte nasáknout, pekáček vymažte sádlem a případně vysypejte hrstí strouhanky. Maso včetně čerstvých jater (na kilogram masa postačí kus jater s hmotností kolem 150–180 g) umelte. Přidejte k němu částečně vyždímané rohlíky, sůl, všechno koření (nezapomeňte dobře promnout majoránku) a tři prolisované stroužky česneku. Směs zvlhčete sběračkou vývaru z masa a pořádně promíchejte.

Tip: Zbytek vývaru použijte jako základ na zabijačkovou polévku.

04.

Masovou směs přeložte do připraveného pekáčku, urovnejte a přikryjte alobalem nebo pokličkou. Pečte v troubě předehřáté na 120 °C asi 50–60 minut, poté odklopte, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 20 minut, až se na povrchu utvoří zlatavá kůrka.

Tip: Prejt je výborný teplý s vařenými bramborami a kysaným zelím, ale i zastudena s hořčicí a chlebem.

O masopustu nesmí chybět sladká tečka! NEJLEPŠÍ RECEPTY NA SMAŽENÉ KOBLIHY A DALŠÍ SLADKOSTI: vyberou si líní kuchaři i ti, kdo si potrpí na klasiku.

Načítám