Hlavní obsah

Zabijačkový guláš podle šéfkuchaře

Hodnocení:
(31)
Foto: Stream.cz
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Rádi se inspirujete radami a postupy profesionálů? Tak se pojďte podívat na další díl pořadu S kuchařem u plotny na Stream.cz. Populární šéfkuchař Zdeněk Marcín vám předvede, jak na zabijačkový gulášek a staročeskou vejmrdu.

Ingredience pro:
4 porce
Na guláš
  • 1 kg vepřové plece
  • 1 vepřové srdce
  • 200 g vepřových jater
  • 1 vepřová slezina
  • 1 vepřový mozeček
  • 1 l vepřového vývaru
  • 1 vejce
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 2 lžičky majoránky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 80 dkg cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce sádla
Na staročeskou vejmrdu
  • 100 g čerstvého křenu
  • 100 g nastrouhaných jablek
  • 50 ml vepřového vývaru
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka soli
  • 1 trochu cukru
Článek

Postup

Krok 1: Plec, srdce a slezinu nakrájejte na kostky. Vepřová játra na jemno, stejně tak cibuli. Česnek nasekejte nebo nastrouhejte. 

Krok 2: Mozeček nasekejte najemno, promíchejte s vajíčkem a dejte zatím do lednice.

Krok 3: V hrnci rozpalte sádlo a orestujte cibulku do hněda. Přidejte česnek, nakrájenou vepřovou plec, vepřové srdce a alespoň 5 minut restujte, aby se vám maso hezky opeklo.

Krok 4: Osolte, opepřete, zalijte litrem vepřového vývaru a přiveďte k varu (jak se dělá skvělý domácí vývar). Dochuťte sušeným mletým zázvorem, mletým novým kořením, majoránkou, přikryjte pokličkou a duste zhruba 40 minut doměkka. 

Krok 5: Poté přidejte slezinu, chvíli zavařte a na závěr vložte játra. Guláš pak zahustěte mozečkem z lednice. Po zahuštění vypněte sporák a nechte 5 minut odpočinout.

Krok 6: Mezitím si připravte vejmrdu. Do misky dejte nastrouhaná jablka, přidejte 2 lžíce vývaru, nastrouhaný křen, osolte, opepřete a lehce zakápněte octem. Dle libosti pak přidejte cukr. Na talíř servírujte guláš vedle vejmrdy, k tomu krajíc dobrého chleba. 

Kdybyste si nebyli jisti postupem, můžete se podívat na videonávod v rámci cyklu S kuchařem u plotny na Stream.cz nebo se podívejte na další recept přímo na Proženy.cz Masopustní hodování: Zabijačkový guláš jako od řezníka.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama