Hlavní obsah
3,4
(11)
Foto: Tomáš Ruín

Foto: Tomáš Ruín

Vepřové v mrkvi patří k pokrmům, kterým u mnoha lidí zkazila pověst školní jídelna. Dejte mu šanci na reparát a zkuste si ho připravit doma: šťavnaté měkké maso v jemné omáčce s kousky zářivé a sladké mrkve je totiž ve skutečnosti opravdu lahodné, a navíc celkem levné. A když přidáte jemnou bramborovou kaši, máte vynikající oběd pro celou rodinu.

10 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Budete potřebovat
  • 1 kg vepřové plece
  • 500 g mrkve
  • 2 cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 600 ml vývaru
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 špetka pepře
  • 3/4 lžičky soli
Článek

Vepřovou plec pořídíte v akci i za cenu do 100 Kč za kilogram, mrkev, cibule a dalších pár ingrediencí jídlo nijak zvlášť neprodraží, takže by cena za porci neměla přesáhnout 25 korun. Jídlu velmi prospěje, když si dáte záležet na hezkém nakrájení mrkve: je na vás, zda zvolíte silnější šikmá kolečka, stejně velké špalíčky, nebo kostičky jednu jako druhou.

Postup

01.

Vepřové maso očistěte a nakrájejte na středně velké kostky, oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Mrkev nakrájejte na kousky, které se vám nejvíc líbí: já mám nejraději asi půlcentimetrová šikmá kolečka. Video: Jak nakrájet cibuli bez slz?

02.

V kastrolu rozpalte tři lžíce oleje na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10). Vsypejte cibuli, osolte, opepřete a za občasného míchání ji zvolna restujte do doby, než začne lehce zlátnout.

03.

Zvyšte teplotu, přidejte maso a nechte ho ze všech stran pořádně zatáhnout a opéct. Pokud maso pustí šťávu, nechte ji odvařit až na tuk (nejlépe to poznáte po sluchu, tlumené bublání postupně přejde do hlasitějšího syčení). Přidejte ještě lžíci oleje, vsypejte kmín a krátce ho orestujte, až se rozvoní. Maso poprašte moukou a také ji krátce osmahněte.

Tip: Odřezky zeleniny, masa a různé natě si pečlivě odkládejte do mrazničky a jednou za čas, až jich nashromáždíte dostatek, uvařte hrnec vývaru zadarmo. V menších krabičkách ho pak skladujte v mrazničce: v kuchyni se hodí vždy.

04.

Do hrnce vlijte tolik vývaru, aby bylo maso téměř ponořené, a všechno dobře promíchejte. Nakonec přidejte nakrájenou mrkev a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na mírný a pod pokličkou pomalu duste doměkka, podle velikosti kousků masa to bude trvat asi hodinu, možná i víc.

Tip: Pokud ho máte rádi, přidejte do jídla špetku tymiánu, k vepřovému i mrkvi se skvěle hodí.

05.

Maso s omáčkou je výborné s bramborovou kaší. Mrkněte na recept, jak správně udělat nejlepší bramborovou kaši.

Na čele žebříčku jídel, která nám znechutila školní jídelna, se často objevuje rýžový nákyp a koprovka. Dejte jim také šanci: výborný rýžový nákyp s meruňkami pod pořádnou sněhovou čepicí s křupavými plátky mandlí vám spraví chuť. Anebo vás osloví poctivá domácí koprovka s máslovou jíškou? Možná vás inspiruje i retro recept na UHO: když se to umí, je to výborná omáčka.

Načítám