Hlavní obsah
3,3
(137)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Rýžový nákyp si většina z nás pamatuje ze školních jídelen nebo od babiček. Je to prostě klasika, dá se ale skvěle inovovat. Když použijete tu správnou rýži a pořádně našleháte vejce, připravíte luxusní pokrm, který obstojí nejen jako vydatný oběd, ale i jako lehký dezert.

15 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 24 × 20 cm
Budete potřebovat
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 700 ml mléka
  • 1 lžička skořice
  • 100 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 ks vejce
  • 80 g cukru krupice
  • sůl
Na dokončení
  • 425 g kompotovaných meruněk
  • 20 g másla
Článek

Na přípravu určitě použijte kulatozrnnou rýži. Jenom ta totiž dokáže v průběhu vaření vytvořit hladkou mléčnou kaši, kterou potřebujete, aby byl nákyp opravdu chutný a hebký. Vanilka a špetka skořice posune chuť o další stupínek výš.

Postup

01.

Rýži propláchněte v sítku, vsypte do hrnce se silným dnem, zalijte ji mlékem, přidejte špetku soli a skořici a za občasného míchání přiveďte k varu. Hrnec hlídejte, aby vám mléko „neuteklo“. Když začne mléko vařit, stáhněte plamen na opravdu mírný a vařte asi 15–20 minut. Prvních pět minut stačí rýži jen hlídat a občas zamíchat, poté ale už míchejte nepřetržitě. Rýže bude zvolna měknout a kolem ní se vytvoří voňavá hebká mléčná kaše. Když bude houstnout příliš, můžete přilít trochu mléka. Míchejte opravdu poctivě a nepřipalte ji.

02.

Až budou zrnka rýže uvařená, ale stále pevná „na skus“, hrnec odstavte, do rýže vmíchejte máslo a vanilkový extrakt a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

03.

Vymažte pekáč máslem, předehřejte troubu na 160 stupňů a nechte okapat meruňky na sítku.

04.

Oddělte žloutky od bílků. Nejdřív našlehejte bílky (vždy nejdřív šlehám bílky, vyhnu se jednomu mytí šlehací metly). Přidejte k nim špetku soli a polovinu cukru a vyšlehejte opravdu pevný sníh. Poté přidejte ke žloutkům druhou polovinu cukru a také je vyšlehejte, až pořádně nabydou, zesvětlají a budou husté téměř jako majonéza.

05.

Stěrkou zlehka vmíchejte žloutkovou směs do rýžové kaše a poté k ní stejně opatrně vetřete dvě třetiny bílkového sněhu. Polovinu hmoty dejte do pekáčku a na tuhle vrstvu rozložte meruňky řeznou stranou dolů. Na meruňky rozprostřete zbytek rýže, uhlaďte a na povrch ještě zlehka rozetřete zbytek bílků.

06.

Zvolna pečte asi 40 minut, až je povrch na dotyk suchý a zlatavý. Vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte „dojít“ asi 10 minut. Můžete servírovat jako sladký oběd hned – rýžový nákyp je zatepla tekutější – nebo jej nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Zpevní, dokážete ho úhledně naporcovat a můžete servírovat menší kousky jako dezert.

07.

Povrch posypte mandlovými lupínky. 

Máte rádi sladké obědy? Zkuste i některý z dalších našich tipů. Anebo vezměte na milost jídla ze školní jídelny

Reklama

Související témata:

Načítám