Článek
Postup
01.
Kuřecí maso nakrájejte na kousky velikosti sousta, klobásu na kolečka a zeleninu na menší kostky. Odvažte si mouku a připravte olej a vývar.
02.
Větší hrnec se silným dnem rozpalte na vyšší teplotu, přidejte dvě lžíce oleje a opečte zeleninu doměkka (osolte ji a přidejte špetku pepře), potrvá to asi 5-10 minut. Zeleninu dejte bokem a v uvolněném hrnci opečte kolečka klobásy dohněda (podle toho, jak tučnou máte klobásu, můžete přidat lžíci-dvě oleje). Opečenou klobásu vyjměte a také nechte chvíli stranou.
03.
Do hrnce teď nalijte ještě trochu oleje a opečte na něm kuřecí maso dohněda (nezapomeňte ho osolit), potrvá to 5-8 minut. Opečené maso také vyjměte.
04.
Do hrnce vlijte zbytek oleje, najednou vsypejte všechnu mouku a na středním ohni za stálého, trpělivého míchání připravte tmavou jíšku. Jíška by měla mít barvu mléčné čokolády, bude potřebovat asi 15-20 minut.
05.
Až bude mít jíška hezkou tmavou barvu, vlijte k ní postupně za stálého míchání vývar a dobře ji rozmíchejte. Do hrnce vraťte opečenou zeleninu a maso, přidejte všechno koření, sůl, prolisovaný česnek, worcestrovou omáčku, dobře promíchejte a na mírném ohni zvolna vařte asi hodinu za občasného míchání, až bude maso opravdu měkké, omáčka dokonale provařená a všechny chutě se propojí. Asi 10 minut před koncem přidejte opečenou klobásu.
Tip: Správné jižanské gumbo obsahuje kromě kuřecího masa a klobásy také krevety. Můžete je přidat do hrnce společně s klobásou, jídlo ale bude skvělé i bez nich.
06.
Gumbo podávejte horké, s kopečkem vařené rýže a posypané natí jarní cibulky nebo petrželovou natí.
Mezi nejtypičtější jídla amerického jihu patří smažené kuře. Znáte trik, jak ho upéct, aby bylo dokonale křupavé a šťavnaté?