Hlavní obsah
3,3
(8)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Gumbo je jedno z nejpopulárnějších jídel amerického jihu. Klíčem k dokonalé husté omáčce provoněné klobásou, zeleninou a kořením, je tmavá jíška. Syté jídlo, ve kterém stojí lžíce, bude chutnat všem milovníkům gulášů a omáček.

15 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 ks cibule
  • 1 ks paprik
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 nožička klobásy
  • 600 g kuřecího masa
  • 120 ml oleje
  • 70 g hladké mouky
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Kuřecí maso nakrájejte na kousky velikosti sousta, klobásu na kolečka a zeleninu na menší kostky. Odvažte si mouku a připravte olej a vývar.

02.

Větší hrnec se silným dnem rozpalte na vyšší teplotu, přidejte dvě lžíce oleje a opečte zeleninu doměkka (osolte ji a přidejte špetku pepře), potrvá to asi 5-10 minut. Zeleninu dejte bokem a v uvolněném hrnci opečte kolečka klobásy dohněda (podle toho, jak tučnou máte klobásu, můžete přidat lžíci-dvě oleje). Opečenou klobásu vyjměte a také nechte chvíli stranou.

03.

Do hrnce teď nalijte ještě trochu oleje a opečte na něm kuřecí maso dohněda (nezapomeňte ho osolit), potrvá to 5-8 minut. Opečené maso také vyjměte.

04.

Do hrnce vlijte zbytek oleje, najednou vsypejte všechnu mouku a na středním ohni za stálého, trpělivého míchání připravte tmavou jíšku. Jíška by měla mít barvu mléčné čokolády, bude potřebovat asi 15-20 minut.

05.

Až bude mít jíška hezkou tmavou barvu, vlijte k ní postupně za stálého míchání vývar a dobře ji rozmíchejte. Do hrnce vraťte opečenou zeleninu a maso, přidejte všechno koření, sůl, prolisovaný česnek, worcestrovou omáčku, dobře promíchejte a na mírném ohni zvolna vařte asi hodinu za občasného míchání, až bude maso opravdu měkké, omáčka dokonale provařená a všechny chutě se propojí. Asi 10 minut před koncem přidejte opečenou klobásu.

Tip: Správné jižanské gumbo obsahuje kromě kuřecího masa a klobásy také krevety. Můžete je přidat do hrnce společně s klobásou, jídlo ale bude skvělé i bez nich.

06.

Gumbo podávejte horké, s kopečkem vařené rýže a posypané natí jarní cibulky nebo petrželovou natí.

Mezi nejtypičtější jídla amerického jihu patří smažené kuře. Znáte trik, jak ho upéct, aby bylo dokonale křupavé a šťavnaté?

Reklama

Načítám