Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Grilovací marinády z podmáslí, jogurtu nebo zakysané smetany mají jednu kouzelnou vlastnost: díky enzymům naložené maso dokonale zkřehne a zachová si šťavnatost. Marinádu si navíc můžete sestavit podle vlastní chuti. Následující recept představuje klasickou variantu, kterou mají v oblibě snad všichni.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks kuřecích stehenních řízků
  • 250 ml podmáslí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Článek

Drůbeží maso je třeba dokonale propéct, abyste zamezili případným zdravotním problémům. Proto ho nejprve opékejte krátce zprudka a následně zvolna, dokud nebude zcela propečené.

Postup

01.

Vykostěná kuřecí stehna nejprve důkladně omyjte. Můžete na nich klidně nechat kůži.

02.

Připravte si marinádu. Do podmáslí zamíchejte olej, rajčatový protlak (případně kvalitní kečup), papriku, chilli, sušený česnek (čerstvý se na grilu připaluje), pepř a sůl. Marinádu zamíchejte a vložte do ní plátky masa. Marinujte je minimálně 5 hodin, klidně přes noc.

03.

Nejméně hodinu před grilováním vyndejte maso z chladničky, aby získalo pokojovou teplotu. Rozpalte gril a plátky masa opečte na mřížce z obou stran. Zcela propečené steaky podávejte se zeleninovým salátem a pečivem.

Grilovací sezona

Grilovací sezona odstartovala! Nechte se inspirovat recepty, které si zamilujete. Je libo šťavnatý burger, lahodný dip nebo svěží salátek jako přílohu?

Burgery

Dipy a omáčky

Saláty

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 969,38 kJ
Bílkoviny37,92 g
Tuky25,73 g
Sacharidy20,67 g
Sůl3,05 g
SAFA10,23 g
Vláknina0,85 g
Cukry3,5 g

Načítám