Hlavní obsah

Není kari jako kari. Poznejte jej v podobě koření i pokrmu a zkuste si ho připravit doma

Foto: Natalia Lisovskaya, Shutterstock.com

Foto: Natalia Lisovskaya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte tu hádanku… Co bylo dřív – vejce, nebo slepice? S kari je to podobné. Většinový názor se přiklání k tomu, že nejprve vzniklo jídlo, z něhož byl následně odvozen název kořenicí směsi, jež se do pokrmu přidává. Ale vezměme to hezky popořadě.

Článek

Kari. Všichni jsme se s ním setkali a mnozí z nás ho mají jako koření doma ve spíži. Víte však, že nejde o jednodruhové koření, ale o směs? A proč může stejný pokrm s kari pokaždé chutnat i vypadat jinak? Zeptali jsme se odborníků a získali pro vás navíc nejlepší recepty.

Kari versus curry

V jazyce etnické skupiny obyvatel oblasti jihoindického Tamilnádu kari znamená něco jako ragú či omáčka. Název označuje pokrm ze zeleniny, rýže, luštěnin, ryb či masa v kořeněné omáčce výrazné barvy. Jeho kořeny sahají do Indie, kde si na něm pochutnávali již před více než 4000 lety, jak dokumentují archeologické nálezy.

Zajímá vás, jak to, že se kari (curry) často uvádí jako národní pokrm Velké Británie? „Odpovědí je britská kolonizace. S rozšiřováním indických kolonií úměrně rostl počet Britů, kteří směřovali za získáním bohatství a slávy. Při návratu zpět do vlasti si vozili i neškodnou závislost na indické kuchyni, respektive na kari, jež poangličtili na curry,“ přibližuje historii Jan Schneedorfer z Království chuti.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jaký je váš oblíbený recept s kari?Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kari jako jídlo

Při přípravě pokrmu kari nesměla v prvopočátku chybět kurkuma, koriandr, skořice, kardamom, kmín a černý pepř. Používaná směs koření byla upravována dle dostupných surovin a místních preferencí. „Kari jako pokrm má nespočet regionálních variant nejen v Indii, ale i v zemích, kam se rozšířilo. V Thajsku se do něj dávají čerstvé bylinky, kokosové mléko a kyselý tamarind, v Kambodži přidávají limetovou šťávu či sójovou omáčku, na Bali zase sůl a cukr,“ zmiňuje Jan Schneedorfer.

Variace kari koření

Kurkuma, která v kari kořenicí směsi rozhodně nesmí chybět, stojí za jasně žlutou barvou a mírně nahořklou chutí. Kurkuma není sama o sobě pálivá. Pálivost a říz kořenicí směsi dodávají jiné suroviny, jako chilli, pepř, zázvor či paprika. Příjemnou exotickou kořeněnost dává kari mletý koriandr či římský kmín, kardamom propůjčí nádech citrusů a květin a skořice sladkost. V kořenářství nabízíme například kari indické, kari madras, kari zelené či kari thajské, kde jsou použité regionální speciality jako pískavice, galgán, hořčice, muškátový oříšek či květ,“ dává tipy Jan Schneedorfer z Království chuti. Ze směsi koření lze také připravit kari pastu, která může posloužit nejen pro přípravu kari, ale také omáček, marinád, polévek, těstovin a rýže. Základem je nechat kari koření rozvonět na oleji, následuje přidání kokosového mléka nebo vývaru či vody v poměru 1 : 1. Barevnost kari pastě dodávají druhy chilli papriček. Připravit si tak můžete zelenou, žlutou či červenou kari pastu.

Foto: monticello, Shutterstock.com

Nelekejte se, když má kari jinou barvu nebo chuť. Jde jen o jinou kombinaci kořeníFoto: monticello, Shutterstock.com

Jak si připravit to nejlepší kari

Báječnou věcí na kari je, že se dá připravit na mnoho způsobů a v podstatě stylem co dům dal. „Alfou a omegou je nechat kari kořenicí směs na sucho nebo krátce na oleji s máslem opražit, tím docílíte rozvinutí chutí a vůní. Pozor, abyste koření nespálili. Můžete si pomoci tím, že ho opražíte na sucho a olej přidáte posléze. Olej rozvine i pálivost a máslo výslednou omáčku zjemní,“ doporučuje kuchař Jan Hladný z restaurace La Terraza. Jestliže se necháte inspirovat Indií, pak k rozvoněnému koření přidejte cibuli, kterou zarestujte. K ní dejte například pokrájenou zeleninu jako batáty, lilky nebo papriky, orestujte doměkka, následně zalijte vývarem a passatou (konzervovaná rajčata bez semínek a slupek). Provařenou směs zahustěte kokosovým mlékem či smetanou a rozmixujte dohladka. Toužíte-li po kari s kuřetem, dejte ho dostatečně provařit do nachystané omáčky. Druhým způsobem, jak nechat rozvinout vůni a chuť koření, je nechat v něm maso marinovat,“ uzavírá kuchař Jan Hladný.

Zkuste i další recepty s kari

Chcete zažít Indii na maximum? Připravte si také jejich klasické placky.

Načítám