Hlavní obsah
2,9
(4360)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

V zimě si na „rajdu“ z čerstvých rajčat raději nechte zajít chuť, čekala by vás jen nevýrazná řídká omáčka bez chuti a vůně. Když si ale připravíte poctivý základ z másla, cibulky a vývaru, parádní rajskou omáčku uvaříte s přehledem i z obyčejného protlaku.

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Vývar
  • 600 g hovězí plece
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 1 kousek celeru
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžička soli
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
Omáčka
  • 2 lžíce másla
  • 2 ks cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 280 g rajčatového protlaku
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa 8%
  • 8 hlaviček hřebíčku
  • 1 svitek skořice
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Začněte masem a vývarem. Vhodnější než zadní hovězí je šťavnatější loupaná plec nebo krk. Spolu s očištěnou zeleninou a kořením ho zalijte asi 1,5 litrem vody a povařte doměkka.

Foto: Greta Blumajerová

Maso a vývar uvařte klidně den předemFoto: Greta Blumajerová

02.

Na másle či sádle nechte pomalu zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, vmíchejte protlak, minutu restujte a zasypejte moukou. Za stálého míchání opékejte další půl minuty.

Foto: Greta Blumajerová

I z protlaku uvaříte parádní rajskouFoto: Greta Blumajerová

03.

Vmíchejte litr vývaru z masa, trošku osolte a přidejte cukr, ocet, hřebíček a rozlámanou skořici. Omáčku pak 20 až 30 minut povařte.

Foto: Greta Blumajerová

Základ zřeďte silným masovým vývarem a dolaďte cukrem, octem a kořenímFoto: Greta Blumajerová

04.

Přes síto omáčku propasírujte (nebo vylovte všechno koření a rozmixujte) a dochuťte dalším cukrem, solí, octem či pepřem.

Foto: Greta Blumajerová

Abyste nemuseli lovit kousky skořice a hřebíčku, omáčku propasírujte přes cedníkFoto: Greta Blumajerová

05.

Podávejte s plátky masa a svojí oblíbenou přílohou: těstovinami, kynutým knedlíkem nebo třeba rýží.

Foto: Greta Blumajerová

My si omáčku dali jako za školních let, hezky s kolínkyFoto: Greta Blumajerová

Jakou omáčku máte z české kuchyně nejraději, znojemskou, houbovou nebo svíčkovou?

Nejlepší omáčky

Kdo chce předvést své kuchařské umění a zároveň dopřát rodině i hostům opravdové pochutnání, většinou se pustí do omáčky a pečeného či dušeného masa s knedlíkem.

Reklama