Hlavní obsah

Rajská omáčka krok za krokem

Hodnocení:
(214)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
nízká

V zimě si na „rajdu“ z čerstvých rajčat raději nechte zajít chuť, čekala by vás jen nevýrazná řídká omáčka bez chuti a vůně. Když si ale připravíte poctivý základ z másla, cibulky a vývaru, parádní rajskou omáčku uvaříte s přehledem i z obyčejného protlaku.

Ingredience pro:
6 porcí
Na vývar
  • 600 g hovězí plece
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 kousek celeru
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička soli
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
Na omáčku
  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 280 g rajčatového protlaku
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 8 hlaviček hřebíčku
  • 1 celá skořice
Článek

Postup

Krok 1: Začněte masem a vývarem. Já mám spíše než zadní hovězí raději šťavnatější loupanou plec nebo krk. Spolu s očištěnou zeleninou a kořením ho zalijte asi 1,5 litrem vody a povařte doměkka.

Foto: Greta Blumajerová

Maso a vývar uvařte klidně den předem

Krok 2: Na másle či sádle nechte pomalu zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, vmíchejte protlak, minutu restujte a zasypejte moukou. Za stálého míchání opékejte další půl minuty.

Foto: Greta Blumajerová

I z protlaku uvaříte parádní rajskou

Krok 3: Vmíchejte litr vývaru z masa, trošku osolte a přidejte cukr, ocet, hřebíček a rozlámanou skořici. Omáčku pak 20 až 30 minut povařte.

Foto: Greta Blumajerová

Základ zřeďte silným masovým vývarem a dolaďte cukrem, octem a kořením

Krok 4: Přes síto omáčku propasírujte (nebo vylovte všechno koření a rozmixujte) a dochuťte dalším cukrem, solí, octem či pepřem.

Foto: Greta Blumajerová

Abyste nemuseli lovit kousky skořice a hřebíčku, omáčku propasírujte přes cedník

Krok 5: Podávejte s plátky masa a svojí oblíbenou přílohou: těstovinami, kynutým knedlíkem nebo třeba rýží.

Foto: Greta Blumajerová

My si omáčku dali jako za školních let, hezky s kolínky

Jakou omáčku máte z české kuchyně nejraději, koprovou, znojemskou nebo svíčkovou?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.