Článek
Postup
Krok 1: Začněte masem a vývarem. Já mám spíše než zadní hovězí raději šťavnatější loupanou plec nebo krk. Spolu s očištěnou zeleninou a kořením ho zalijte asi 1,5 litrem vody a povařte doměkka.
Maso a vývar uvařte klidně den předem
Krok 2: Na másle či sádle nechte pomalu zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, vmíchejte protlak, minutu restujte a zasypejte moukou. Za stálého míchání opékejte další půl minuty.
I z protlaku uvaříte parádní rajskou
Krok 3: Vmíchejte litr vývaru z masa, trošku osolte a přidejte cukr, ocet, hřebíček a rozlámanou skořici. Omáčku pak 20 až 30 minut povařte.
Základ zřeďte silným masovým vývarem a dolaďte cukrem, octem a kořením
Krok 4: Přes síto omáčku propasírujte (nebo vylovte všechno koření a rozmixujte) a dochuťte dalším cukrem, solí, octem či pepřem.
Abyste nemuseli lovit kousky skořice a hřebíčku, omáčku propasírujte přes cedník
Krok 5: Podávejte s plátky masa a svojí oblíbenou přílohou: těstovinami, kynutým knedlíkem nebo třeba rýží.
My si omáčku dali jako za školních let, hezky s kolínky
Jakou omáčku máte z české kuchyně nejraději, koprovou, znojemskou nebo svíčkovou?