Článek
Postup
01.
Začněte masem a vývarem. Vhodnější než zadní hovězí je šťavnatější loupaná plec nebo krk. Spolu s očištěnou zeleninou a kořením ho zalijte asi 1,5 litrem vody a povařte doměkka.
Maso a vývar uvařte klidně den předemFoto: Greta Blumajerová
02.
Na másle či sádle nechte pomalu zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, vmíchejte protlak, minutu restujte a zasypejte moukou. Za stálého míchání opékejte další půl minuty.
I z protlaku uvaříte parádní rajskouFoto: Greta Blumajerová
03.
Vmíchejte litr vývaru z masa, trošku osolte a přidejte cukr, ocet, hřebíček a rozlámanou skořici. Omáčku pak 20 až 30 minut povařte.
Základ zřeďte silným masovým vývarem a dolaďte cukrem, octem a kořenímFoto: Greta Blumajerová
04.
Přes síto omáčku propasírujte (nebo vylovte všechno koření a rozmixujte) a dochuťte dalším cukrem, solí, octem či pepřem.
Abyste nemuseli lovit kousky skořice a hřebíčku, omáčku propasírujte přes cedníkFoto: Greta Blumajerová
05.
Podávejte s plátky masa a svojí oblíbenou přílohou: těstovinami, kynutým knedlíkem nebo třeba rýží.
My si omáčku dali jako za školních let, hezky s kolínkyFoto: Greta Blumajerová
Jakou omáčku máte z české kuchyně nejraději, znojemskou, houbovou nebo svíčkovou?