Hlavní obsah
3,5
(54)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Flíčky se zelím patří k receptům, na které se ti, kdo je neznají, někdy dívají hodně podezřívavě. Nezavrhujte je ale hned: je to léty prověřené rychlé, domácké a levné jídlo. Z mladého křupavého zelí je opravdu chutné, zvlášť když do něj přidáte kousek voňavé slaniny.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 100 g slaniny
  • 1 hlávka bílého zelí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce octa 8%
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 500 g těstovinových fleků
  • 1 lžíce sádla
Článek

Postup

01.

Do tohoto jídla se zelí krájí na kostky velké asi jako těstovinové flíčky: rozčtvrťte tedy menší hlávku zelí, odstraňte košťál a ostrým nožem ho nakrájejte.

02.

Slaninu (nebo i voňavý uzený špek) nakrájejte na kostičky. Ve větším hrnci se silným dnem ji krátce opečte, nemusí být úplně dokřupava. Opečenou slaninu vyjměte a nechte chvíli stranou.

03.

Podle toho, kolik tuku slanina pustila, přidejte do hrnce ještě trochu sádla a vložte do něj připravené zelí. Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. Stáhněte plamen na mírnější a za stálého míchání zelí opékejte, až zavadne, zmenší objem a pustí trochu šťávy. Přidejte trochu cukru a octa, podlijte opravdu malým množstvím vody (jenom aby se nepřichytilo) a pod pokličkou krátce poduste. Mladému zelí bude stačit doba, za kterou se uvaří těstoviny.

04.

Zatímco se zelí dusí, rozpalte troubu na 180 °C a dejte vařit vodu na těstoviny. Pekáček vymažte sádlem, vařící vodu osolte a uvařte těstoviny podle návodu na obalu.

05.

Odstavte podušené zelí a dobře ho promíchejte s těstovinami. Směs rozprostřete do pekáčku a posypejte odloženou slaninou. V předehřáté troubě krátce zapečte, až začnou kraje těstovin lehce zlátnout, a ihned podávejte.

Tip: Díky závěrečnému zapečení bude jídlo hezčí, pekáček mu dodá tvar a trochu křupavosti navíc nikdy neuškodí, není ale nutné.

Z mladého zelí můžete připravit i skvělý zelný salát coleslaw. Je skvělý jako příloha k různým plackám z mletého masa nebo ke grilovaným kuřecím křídlům

Související témata:

Načítám