Hlavní obsah
5,0
(4)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Úsporný recept, na který vám postačí malá hromádka levnějšího mletého masa, je překvapivě chutný. Směs nastavená pečivem je jemná a šťavnatá a špenátové listy jí dodávají legrační vzhled, který připomíná malé žabky. Znáte rosničky?

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 4 housky
  • 2 dl mléka
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
Na dokončení
  • 1 svazek čerstvého špenátu
  • 1 lžička másla
  • 200 ml masového vývaru
Článek

Na jihu Evropy se podobným způsobem připravují listy vinné révy a náplně jsou často vegetariánské se základem z rýže, na severovýchodě se potkáte s vydatnějšími verzemi z listů kapusty či zelí a masovou náplní. Tenhle recept je někde mezi: masa je v něm jenom hrstka a na kabátek můžete použít všechny velké jedlé listy, které máte v dosahu. Balení malých závitků je trochu pracné, hotové jídlo vás ale mile překvapí vzhledem i chutí.

Postup

01.

Nejdřív nakrájejte housky na menší kostičky, zalijte je mlékem a nechte chvíli nasáknout. Cibuli nakrájejte nadrobno, osolte a na troše tuku ji osmahněte do zlatova. Odstavte a nechte zchladnout.

Tip: Pokud máte rádi česnek, můžete nasekaný stroužek přidat na poslední chvíli do pánve k cibuli.

02.

Budete potřebovat větší jedlé listy: můžete to být špenát, ale fungovat budou i listy řepy nebo mangoldu či kedlubny. Vyberte ty nejhezčí, odstraňte řapíky a naplocho je uložte do větší misky. Zalijte je vařící vodou a nechte půl minutky zavadnout. Poté je opatrně zchlaďte, rozložte na čistou utěrku a nechte chvíli oschnout.

03.

Maso dejte do větší mísy, osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku, vejce a osmaženou cibuli a dobře promíchejte. Nasáklé housky vymačkejte, přidejte k masu a směs dobře propracujte rukou, až bude homogenní a vazká. Jak skladovat vejce?

04.

Dno širšího kastrolu lehce vymažte máslem. Na kraj listu dejte kopeček masové směsi a zaviňte: kratší kousek přeložte přes náplň, přeložte list zprava i zleva a srolujte. Naplněné balíčky ukládejte spojem dolů natěsno do připraveného kastrolu.

05.

Až budou všechny závitky připravené, podlijte je vývarem, tak aby byly ponořené zhruba ze dvou třetin a přiveďte k varu. Stáhněte plamen na mírný, přiklopte pokličkou a zvolna duste asi 25 minut. Po této době jeden zkontrolujte: masová směs by měla být hotová (záleží ale na velikosti kousků, případně ještě 5–10 minut přidejte). Podávejte ihned s jemnou bramborovou kaší.

Je na vás tohle jídlo příliš zelené? Zkuste třeba japonské knedlíčky gyoza nebo skvělé pelmeně s mletým masem.

Vaříme levně

Chcete ušetřit při vaření, ale zároveň nechcete nic ošidit? Máme pro vás řadu receptů na chutná, vyvážená jídla, která nezruinují rodinný rozpočet. Skvělou inspirací vám bude levný jídelníček na celý týden, v němž jedna porce vyšla na 30 korun. Připravily jsme v něm následující recepty:

Reklama

Načítám