Hlavní obsah
4,0
(6)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kdo by nemiloval pečené brambory? K tomu šťavnaté kuřecí maso a trochu křupavé kapustičky... Když budete jednotlivé suroviny přidávat na plech postupně, všechny budou správně upečené a z trouby vytáhnete plech s ideální podzimní večeří.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g brambor
  • 4 ks horních kuřecích stehen
  • 500 g růžičkové kapusty
  • 6 lžic oleje
  • 4 plátky másla
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 200 °C a pekáček vyložte papírem na pečení, brambory a maso se vám tak nepřichytí. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky, opláchněte a pořádně osušte. Na plechu je pokapejte olejem (dvě lžíce nechte bokem), posypejte celým kmínem a dobře promíchejte (ještě nesolte). Plech vložte do trouby a připravte si kuře.

Tip: Kmín je koření, bez kterého si českou kuchyni nedokážeme představit. Kromě důvěrně známé chuti také pomůže proti nadýmání a ulehčí trávení.

02.

Zatímco se brambory pečou, vykostěte kuřecí stehna. Rychleji a rovnoměrněji se propečou, a navíc získáte kůžičku křupavou po celém povrchu (kosti si odložte do vývaru). Maso z obou stran osolte a okořeňte (můžete použít jakékoliv oblíbené koření na kuře).

03.

Asi po dvaceti minutách vytáhněte z trouby plech s bramborami. Jemně je promíchejte a vytvořte mezi nimi prostor na připravené kuře. Na každý kousek masa položte plátek másla a pekáč znovu vložte do trouby. Pečte ještě asi 10 minut na 200 °C, poté teplotu stáhněte na 180 °C.

04.

Z kapustiček odřízněte spodní část košťálu, odstraňte pár vrchních lístků a rozkrojte je na polovinu. V menší míse je zakápněte olejem a trochou sójové omáčky, velmi zlehka osolte a opepřete a dobře promíchejte.

05.

Až se bude kuře péct asi 20 minut (a brambory téměř 45 minut), přidejte na plech připravené ochucené kapustičky (teď zlehka osolte i brambory) a pečte posledních 15 minut. Poté by měly být brambory opečené dohněda, maso šťavnaté a kapustičky křupavé. Jídlo nechte krátce odpočinout a podávejte se lžící dobré domácí majonézy.

Na podzim a v zimě přidávám téměř ke každému jídlu malou misku kvašené zeleniny na posílení imunity. To nejlepší kvašené zelí ze tří ingrediencí připravíte bez problémů i v panelákové kuchyni.

Reklama

Načítám